Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı: Her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor

Kişiye özel sağlık tavsiyeleri veren Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey doktorlarından Jinekoloji Bölüm Sorumlusu Prof.

Yayınlanma:
Ocak Ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı: Her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor

Kişiye özel sağlık tavsiyeleri veren Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey doktorlarından Jinekoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. İlkkan Dünder, ocak ayının rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle hastalıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanseri nedeniyle her iki dakikada bir kadının hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Dünder, “Serviks kanserlerinde, erken dönemlerde genellikle bir belirti görülmüyor. Rahim ağzı kanserinin nedeni,  yüzde 99 olarak HPV görülüyor. Bu hastalıkta erken tanı çok önemli. HPV aşısı sayesinde hasta sayısı azalıyor” diye konuştu.

 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda 4’üncü sırada görülen bir kanser türü olan serviks yani rahim ağzı kanseri nedeniyle, her iki dakikada bir kadın hayatını kaybediyor. Ocak ayının rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle, Online Medikal Danışmanlık Platformu eKonsey doktorlarından Jinekoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. İlkkan Dünder, rahim ağzı kanserinden korunma yollarını ve tedavi süreçlerini anlattı.

 

Serviks kanserlerinin erken dönemlerinde genellikle bir belirti görülmediğini belirten Prof. Dr. İlkkan Dünder, “Hastaların şikayetleri arasında; vajinal akıntı, damla tarzında adet dışı kanamalar, kanlı akıntılar, cinsel temas sonrası kanama daha sıklıkla yer alıyor. İleri aşamalarda ise bu şikayetlerin yanısıra halsizlik, kilo kaybı, kasık-bel ağrısı, bacaklarda şişlik gibi bulgular geliyor” dedi.

 

HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden korunmanın en önemli yolu

HPV’nin gerek serviks kanserinin gerekse serviks kanserinin öncü lezyonlarının nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Dünder, günümüzde serviks kanserinin yüzde 99 nedeni olarak HPV’nin kabul edildiğini söyledi. Serviks kanserinden korunmak için alınabilecek en önemli tedbirin HPV aşısı olduğunu bildiren Prof. Dr. Dünder, “Yaklaşık 15 yıldır dünyada güvenle kullanılan ve mükemmel sonuçlar alınan HPV aşısı sayesinde, rahim ağzı kanseri tanısı konan hasta sayısı günbegün azalıyor. En büyük beklentimiz ise HPV aşısı sayesende bu hastalığın yok olması. Aşının yanı sıra; monogamik (tek eşli) cinsel yaşam, prezervatif kullanımı, hijyene dikkat etmek, sigara ve benzerleri maddelerden uzak durmak, bağışıklık sistemini yüksek tutmak ve düşürebilecek nedenlerden uzak durmak bu hastalığa yakalanma riskini en aza indiren etkenler arasında” diye konuştu.

 

Erken tanı için neler yapılmalı?

Prof. Dr. Dünder, rahim ağzı kanserinin tanı ve tedavi yöntemleri hakkında ise şunları söyledi: “Serviks kanserinin erken tanısı için; düzenli jinekolog kontrollerine gitmek, belli aralıklar ile ‘smear testi’ yaptırmak, HPV varlığına baktırmak çok önemli. Olası şüpheli bir durumda ‘kolposkopi’ yaptırılması ve gerekirse bu işlem yapılırken biyopsi alınarak tanının kesinleştirilmesi gerekiyor. Serviks kanseri, erken evrelerde cerrahi yöntemler ile daha ileri evrelerde ise kemoterapi ve radyoterapinin birlikte uygulanmasıyla tedavi ediliyor. Tedavi süreçlerini takiben, düzenli kontrollere gitmek de büyük önem taşıyor.”


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet