Öğrencilerden Sağlıklı Bitki Farkındalığı

Yunusemre ilçesinde bulunan Mehmet Suphi Egemen İlkokulu’nda öğrenciler ‘Hayat Oyunu Projesi’ kapsamında kurulan hobi bahçesinde lavanta, lavantin, kekik, biberiye, mercan köşk, adaçayı gibi tıbbı aromatik bitkileri ekiyor,...

Yayınlanma:
Öğrencilerden Sağlıklı Bitki Farkındalığı

Yunusemre ilçesinde bulunan Mehmet Suphi Egemen İlkokulu’nda öğrenciler ‘Hayat Oyunu Projesi’ kapsamında kurulan hobi bahçesinde lavanta, lavantin, kekik, biberiye, mercan köşk, adaçayı gibi tıbbı aromatik bitkileri ekiyor, hasat ediyor ve sağlıklı bir şekilde tüketiyor. Böylece öğrenciler hasta olmadan metabolizmayı güçlendiriyor. Ana sınıf öğrencilerinin topladığı bitkileri sınıf anneleri çaya dönüştürdü. Ardından kekle birlikte afiyetle içtiler.

Mehmet Suphi Egemen İlkokulu Müdürü Evre Seda Satan, “Bu bahçe geçtiğimiz yıl Hayat Oyunu Projesi kapsamında yapmış olduğumuz bir bahçe. Asıl amacımız çocukları toprakla tarım yapmayı öğretmekti. Toprakta tarım yapmayı öğretirken de bitkileri özenle seçtik. Tıbbi aromatik bitki diye geçen bitkilerden olmasını özenle istedim. Çünkü amaçlarımızdan biri de toprakta tarım yapmayı öğretmek, aynı zamanda maksimum faydayı da sağlamaktı. Ürünleri seçerken maksimum derecede ürüne dönüştürebileceğim bitkileri seçmeye gayret gösterdim. Yaptığım araştırmalar sonucunda lavanta, lavantin, adaçayı, kekik, mercan köşk, biberiye bitkilerini dikmeye karar verdik” dedi.
“SİNEK KOVUCU SPEREYLER YAPTIK”
Geçtiğimiz yıl bitkileri diktikten sonra çocukların toprakta tarım yapmanın hazzını yaşadığını ifade eden Satan, “Aynı zamanda ürünlerini sevgiyle büyütmeye devam ettiler. Her gün suladılar, bakımlarını yaptılar. Zaman zaman doğal solucan gübresi kullanıyoruz biz. Doğal gübrelerle takviyelerini yaptılar, çapaladılar. Ayrık otlarını topladılar. Aynı zamanda Nisan ve Mayıs ayında hasat zamanı geldiğinde bitkilerimizi hasat ettik, kuruttuk, yağa çevirdik. Hatta ürün yapmaya o zamanlardan başladık öğrenmeye. Bitkilerden oda parfümü, sinek ve güve kovucu keseler, sinek kovucu spreyler yaptık. Mercan köşkten ve diğer bitkilerden şerbetler yaptık. Bunların tadına baktık hep birlikte. O zaman soğuk buzlu çaylar yapmıştık. Aynı zamanda sinek kovucu spreylerimizi Sudan ve Somali’ye göndermiştik. Hem ilacı ulaşamayan kardeşlerimize fayda olsun istedik. Bu yıl da bahçemizi kullanmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
“İLAÇ YERİNE KULLANMIYORUZ”
İlk olarak ana sınıfından itibaren 4. Sınıfta okuyan öğrencilere kadar bitkilerini tanıtımını yaptıklarını kaydeden Satan, “Amacımız çocuğa toprakta tarım yaptırmayı sevdirirken, aynı zamanda da bu ananemi dediğimiz bitkileri öğretmek, bir taraftan da ilaca dur demek. Maalesef çok bilinçli aileler olduğu kadar toplumda anında ezbere ilaç kullanan ailelerimizde var. Hiç doktora gitmeden, doktor tavsiyesi almadan. Biz okul olarak ilaca da dur demek, farkındalık oluşturmak istiyoruz. Tabi ki bunları ilaç yerine kullanmıyoruz. Ama bu bitkilerdeki asıl amaç hasta olmadan önce metabolizmayı güçlendirmek, vitamin ve mineral yönünden çocuğa bir takviye yapmak, hasta olmadan önce hastalığı öğretmek amacıyla tavsiye ediyoruz. Bütün bitkilerimiz farklı farklı özellikleri var ama hepsinin ortak özelliği üst solunum yollarını ve metabolizmayı güçlendirmesidir. Bu soğuk günlerde biz hastalıklardan bu şekilde öğrencilerimizi koruyoruz. Diğer okullara da tavsiye ediyoruz” dedi. (BSHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet