ORUÇ VUCUT DİRENCİNİ DÜŞÜRÜR MÜ?

Şimdilerde 13 Nisan’da başlayan Ramazan ayında kafalar karışık.11 Ayın Sultanı geldi, ama Korona virüs yüzünden umutsuz, korkulu, mutsuz bu günlerimizde herkeste türlü düşünceler var. İlahiyatçılar ile Doktorlar farklı...

Yayınlanma:
ORUÇ VUCUT DİRENCİNİ DÜŞÜRÜR MÜ?

Şimdilerde 13 Nisan’da başlayan Ramazan ayında kafalar karışık.

11 Ayın Sultanı geldi, ama Korona virüs yüzünden umutsuz, korkulu, mutsuz bu günlerimizde herkeste türlü düşünceler var. İlahiyatçılar ile Doktorlar farklı görüşler ile hepten kafalarımızı karıştırıyor. Dünyanın birçok yerinde dini ibadetler ve dini mekân ziyaretleri de kapalı olunca aksamış kısıtlı, Kâbe uzun süredir şimdiye kadar hiç görülmemiş bir durumda kapalı tutulurken, Katolik Hıristiyanların merkezi Vatikan bile hiç bu zamana kadar olmadığı bir şekilde, ziyaretçi kabul etmiyor.

Camiler de bir süredir ibadete kapalı. Ramazan ayında camilerde teravih namazı olmadığı gibihiç bir yerde toplu iftarları da göremeyeceğiz.

Bazı bilim adamları oruç tutmanın bağışıklık sistemini zayıflatacağını iddia ederek oruç tutulmasının ertelenmesini öneriyor.

Oruç, vücut direncini düşürür, hastalanma, Covite yakalanma riskini arttırabilir, bağışıklık sistemimiz çökebilir, ölümcül büyük tehlike SALGIN bulunduğumuz bu günlerde Pik yapmış durumda diyorlar.

Kuranda hasta iseniz başka günlerde tutun deniyor. Hastalık riski de bu kapsamda düşünebilir diyenler var.

Bazı kesimler, İlahiyatçılar orucun vücut sistemini güçlendirdiğini iddia etmekte. İbadet edenin evine Virüs girmez, bulaşmaz, evdeyseniz size bulaşmaz gibi görüşler bildirmekte. Oysa bir sürü Din Alimini de bu hastalıktan kaybettik.

Toplumunun geneli ise Ramazan’da oruç tutmanın şimdilerde ertelenmesine gerek görüyor musunuz? Sorusuna ne Fizikçi ne Tarihçi ne bir Profesörün ne benim görüşüm değil, konun uzmanı olan kişiler doktorlar bilir diye cevap veriyorlar. Bazı kişiler Ramazan'da Oruç tutulmasının bağışıklık sistemi çöker gibi görüşler uydurma, bunlar insanları tedirgin etmek için ortaya atılmış söylentiler diyorlar.

Bazı kesimde Doktorlar, bizlerde tutuyoruz. Sağlıklı insanlar oruç tutabilir. Rahatsızlığı olanlar sonra da kaza edebilir. Korona virüs sürecinde vücut bağışıklığını güçlü tutmanın önemli olduğu gerçek. İbadet edeceğim diye sağlığı tehlikeye atarak oruç tutmak da günahtır diyorlar. Bazıkişiler Doktor tarafından tespit edilmiş bir rahatsızlığı varsa oruç tutmayabilir. Ancak bu tüm hastalıklar için geçerli değil, bilim ihtimaller ile değil kesinlik üzerinden karar verir ezbere bir şey olmaz demek de doğru değil diyorlar.

Oruç ile Bakara suresinde “ Sizden kim o ayı yaşarsa oruçlu geçirsin. Kim de hasta yahut yolculuk halinde olursa o günlerin sayısı kadar diğer günlerde oruç tutusun. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez.

Bakara Suresi 184. Ayet ( Oruç) Sayılı günlerdir. Artık sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde( tutsun ). Zor dayanabilenlerin üzerinde bir yoksulu doyuracak kadar fidye (vardır ) Kim gönülden bir hayır yaparsa bu da kendisi için hayırlıdır. Oruç tutmanız, - eğer bilirsiniz ki sizin için daha hayırlıdır. V.S

Oruç ile ilgili ayetler açıktır. Oruç insanı daha sağlıklı yapar. Vücudun gücünü kırmaz der.

Bir başka Bilim adamı da Oruç tutmanın vücut direncini arttıracağı iddiasının doğru olmadığını öne sürüp “Evet belli bir süre aç kalmak vücudu dinçleştirebilir ama aynı anda bir şeyler içilebiliyorsa. Oruç tutarken böyle bir şey yok. Hem aç hem susuz kalan insanın direnci düşer” iddiasında bulundu.

Ah ahh ne zor günler geçiriyoruz. Ne güzelmiş o eski günlerimiz, Sitemizde her gün bir daire de Komşu evinde Kuran okunur hoca gelir Mikrofonlu Tecvitle nizamlı bir şekilde mukabele (Kuranın baştan sona okunması) olurdu dinlerdik, birlikte toplu iftarlar yapardık.

Bu günlerde benim aile fertlerim, çocuklarım, komşularım da tutup tutmamakta ikiye bölünmüş durumdayız. Bazılarımız oruç tutarken bazılarımız tutmaktan korkuyor. Şimdiye kadar orucunu aksatmadan tutan Covit Bilim kurulunda Profesör Doktor olan arkadaşım da sana hiçbir şey diyemeyeceğim çünkü ben de şaşkınım dedi.

İnşallah şu Coronovirüs illeti bizi terk eder de eski güzel sağlıklı vücut ile aklımızla istediğimiz gibi hiç korkmadan ibadetlerimizi de yapabilelim.

Ruhumuz dingin, zihnimiz arınmış, şuurumuzdaki bulanıklar gitmiş birlik beraberlik içinde hoşgörülü candan sıcak samimi günlere kavuşmak dileğiyle Ramazan ayımız mübarek olsun sevgili okuyucularım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet