Özel Güvenlik Sektörünün en büyük sorunu; çalışanlarının özlük hakları

Türkiye’de; özel güvenlik sektörüne ait tüm tarafların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya yönelik çalışmalar yaparak ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD), sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşlarından birisi olarak; özel güvenlik sektörünün güncel durumunu, sektörün sorunlarını ve bu sorunlara ait ç

Yayınlanma:
Özel Güvenlik Sektörünün en büyük sorunu; çalışanlarının özlük hakları

Türkiye’de; özel güvenlik sektörüne ait tüm tarafların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya yönelik çalışmalar yaparak ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlamayı hedefleyen Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD), sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşlarından birisi olarak; özel güvenlik sektörünün güncel durumunu, sektörün sorunlarını ve bu sorunlara ait çözümleri değerlendirdi. GÜSOD tarafından paylaşılan verilere göre; PANDEMİ şartlarının oluşturduğu tüm olumsuzluklara rağmen görevlerini aksatmadan sürdüren 320.000’den fazla özel güvenlik görevlilerinin en başta gelen sorunları arasında özlük haklarının iyileştirilmesi ihtiyacı yer alıyor. Ülke genelinde istihdam edilen özel güvenlik görevlilerinin sayısal büyüklüğüne bakıldığında aileleriyle birlikte 1 milyon kişiyi aşkın insanımıza geçim kaynağı sağlayarak istihdam yaratan sektörün, yıllık tahmini cirosu ise 20 milyar TL’ye ulaşmış durumda.

Özel güvenlik sektöründe yeni istihdam alanları yaratmaya yönelik çalışmalarını sürdüren GÜSOD; sektörün iyileştirilmesine yönelik, hayata geçirilebilecek çözümlere dikkat çekti. 

Sektörün tahmini cirosu 20 milyar TL’yi geçti

GÜSOD tarafından açıklanan güncel verilere göre; 320.000’den fazla özel güvenlik görevlisinin fiilen çalışmayı sürdürdüğü sektörde faaliyette bulunan özel güvenlik şirketi sayısı ise 1.400’ün üzerinde. Tahmini 20 milyar TL’yi aşkın yıllık ciroya sahip olan özel güvenlik sektörünün en önemli sorunları arasında çalışanları olan özel güvenlik görevlilerinin özlük hakları geliyor. Özlük haklarının günümüz şartlarına uygun olarak düzenlenmesiyle, çalışma şartlarında yapılacak iyileştirmelerin sektör kalitesini artıracak bir kriter olduğuna işaret eden GÜSOD, düşük ücret politikalarının özel güvenlik görevlisi istihdamının da çözülmesi gereken sorunlar arasında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı. Bu politikanın hızlı sirkülasyona sebep olduğu belirtilerek, sektörde nitelikli insan gücünün oluşmasını engellediğine dikkat çekildi. Bu bağlamda özel güvenlik sektörünün çalışan sirkülasyonu en yüksek sektörlerden biri olduğu ve bu oranının yüzde 40-50’ler seviyesine ulaştığı bildirildi.

 

 Çalışanların özlük hakları iyileştirilmeli 

 

GÜSOD olarak, özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkeleri ve asgari standartlarını oluşturmayı hedefleyerek faaliyetlerine devam ettiklerinin altını çizen GÜSOD Yönetim Kurulu Başkanı Levent GÜLER, “Sektörün temel sorununun çalışanların özlük hakları ve çalışma şartları olduğunu düşünüyoruz. Özel güvenlik görevlileri, ülke genelinde uygulanan genel iş yasalarına bağlı olarak istihdam edilmekte. Sektörün her ne kadar bir yasası varsa da bu yasa çalışanların özlük hakları ve çalışma şartlarına yönelik düzenlemeleri içermiyor. İlgili yasada, özel güvenlik hizmetlerinin kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette olduğu ifade edilmekte. Bu kapsamda özel güvenlik görevlileri; görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi değerlendirilmekte. Bu husus bizi, özel güvenlik görevlilerinin özlük hakları bakımından; aynı-benzer işi yapmakta olan genel kolluk görevlilerinin sahip oldukları haklara paralel bir düzenleme yapılması gerektiği sonucuna ulaştırmaktadır” dedi.

 

Özel güvenlik sektörü çalışanları; PANDEMİ döneminin tüm olumsuz koşullarına rağmen kesintisiz ve fedakarca çalışmayı sürdürdü

 

COVID 19 virüsünün dünya genelindeki yayılımı sonrası yaşanan PANDEMİ sürecinin ekonominin lokomotif sektörlerinde büyük gerilemeler yaşattığının altını çizen Levent GÜLER, “PANDEMİ dönemi uygulanan tedbirler kapsamında, özel güvenlik sektöründe başta alışveriş merkezleri olmak üzere bazı faaliyet alanlarının kısıtlanması, askıya alınması-kapatılması daralmalara sebebiyet verdi. Özel güvenlik sektörü, bu dönemde bile bahse konu alanlar hariç neredeyse kesintisiz olarak hizmetlerini sürdürdü. Özel güvenlik hizmetleri, tehlikeli işler sınıfında yer almakta, özel güvenlik görevlileri de çalıştıkları mahalde, can ve mal güvenliğini sağlama görevleri nedeniyle saldırganların ilk hedefi konumundalar. Ayrıca, özel güvenlik görevlileri çalışma ortamları gereği iklim ve çevre şartlarından doğrudan etkilenmektedirler. Bizler tüm bu sorunlar çerçevesinde, güvenlik hizmetlerinde sorumluluklar ve haklar dengesinin etkin olarak tesis edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

Asgari ücret, genel tatil ücreti, yıllık izin hakları ve fazla mesai çarpanının belli oranlarda artırılması gerektiğine dikkat çeken GÜLER, “ Fiili hizmet zammı ve vazife malullüğü hakları konularında da gerek İçişleri Bakanlığı gerekse de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdindeki girişimlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Özel güvenlik görevlilerine iyi bir gelecek vaat ettiğimizde daha güvenli bir toplum olma yolunda büyük mesafe kat edeceğimize inanıyoruz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

 

Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Hakkında: 

Özel Güvenlik Sektörünün en eski ve öncü sivil toplum kuruluşu olan GÜSOD; özel güvenlik sektörünün doğru çalışma ilkelerini ve asgari standartlarını oluşturmayı amaç edinmiş özel güvenlik şirketlerinin yöneticileri tarafından 25 Ekim 1994 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur.2000 senesinde, Confederation of European Security Services – CoESS  Avrupa Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu’nun asli üyesi olan GÜSOD, “Maritime Security” çalışma komitesinin kuruluşunda öncü rol üstlenerek bu komitede ilk başkanlık görevini de üstlenmiştir. 

GÜSOD; 17’si AB üyesi olmak üzere Avrupa’da 23 ülkenin üye olduğu CoESS bünyesindeki çalışma komitelerinde aktif olarak görev almaktadır.  

CoESS, Avrupa’da faaliyette bulunan 45.000 Özel Güvenlik Şirketini temsil etmekte ve bu şirketlerde çalışan özel güvenlik görevlisi sayısı 2 milyonun üzerindedir. 

GÜSOD; özel güvenlik sektörünün gelişim sürecine azami desteği sağlamak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve bu alandaki diğer sivil toplum kuruluşları ile ahenkli ve koordineli çalışmaların tesis edilmesi, özel güvenlik sektöründe faaliyet gösteren tarafların mümkün olduğunca birlik beraberlik halinde hareket etmelerinin sağlanması ve birleştirici çalışmaların yapılması konusunda faaliyetlerini sürdürmektedir.  

GÜSOD üyesi şirketlerde istihdam edilen özel güvenlik görevlisi sayısı ülke genelinin 20’sine tekabül etmekte olup; özel güvenlik sektöründe gerçekleşen cironun ise 25’i GÜSOD üyesi şirketler tarafından sağlanmaktadır. 

GÜSOD üyeleri arasında;  BANTAŞ Nakit ve Kıymetli Mal Taşıma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş, ÇETİN GROUP, DESMER Güvenlik Hizmetleri Tic. A.Ş, G4S Güvenlik Hizmetleri A.Ş, ISS PROSER Koruma ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş, LOOMIS Güvenlik Hizmetleri A.Ş, PRONET Güvenlik Hizmetleri A.Ş, SECURITAS Güvenlik Hizmetleri A.Ş, TAV Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş. ve TEPE Savunma ve Güvenlik Sis. Sanayi A.Ş. bulunmaktadır.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet