Özellikle Bahar Aylarında Alerjik Nedenler ile Görülen: Alerjik Astım Hastalığı

Özellikle Bahar Aylarında Alerjik Nedenler ile Görülen: Alerjik Astım HastalığıAstım hastalığı herhangi bir nedene bağlı olarak hava yollarının daralması ve kişide solunum güçlüğünün yaşanması durumudur. Bu durum birçok...

Yayınlanma:
Özellikle Bahar Aylarında Alerjik Nedenler ile Görülen: Alerjik Astım Hastalığı

Özellikle Bahar Aylarında Alerjik Nedenler ile Görülen: Alerjik Astım Hastalığı

Astım hastalığı herhangi bir nedene bağlı olarak hava yollarının daralması ve kişide solunum güçlüğünün yaşanması durumudur. Bu durum birçok nedene bağlı olarak görülebilmektedir ve kişi tetikleyici unsura maruz kaldığında astım krizleri şeklinde ciddi durumlara neden olur.

Astım birçok şekilde ortaya çıkabilmektedir ancak en yaygın görülen türü alerjik astımdır. Alerjik astım yaşayan kişiler çiçek polenler, çeşitli mikroorganizmalar (akar gibi) ve toz parçacıklarına karşı aşırı hassasiyet yaşarlar. Bu nedenden dolayı bu etkenlerin en çok ortaya çıktığı bahar ve yaz ay mevsimlerinde alerjik astımı olan kişiler ciddi problemler yaşamaktadırlar. Bu etkenlerin yanı sıra sigara, hava kirliliği ve stres gibi durumlar da alerjim astıma yaygın bir şekilde neden olmaktadır. Alerjik astım nasıl bir hastalık belirtileri nelerdir şeklindeki soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Alerjik astım yaşayan kişiler genellikle bağışıklık sisteminden dolayı veya genlerde bulunan astıma yatkınlık nedeniyle bu problemi yaşamaktadırlar. Alerjik astım yaşayan kişiler üzerinde yapılan araştırmada bu kişilerin alerjik astımı tetikleyici unsurlara karşı hassas olduğu belirlenmiştir. Bu etkenler kişi ile temas ettiğinde hava yollarında kasılmalar meydana gelir ve solunum güçlüğü ortaya çıkar.

Alerjik Astımın Nedenleri Nelerdir ?

 

Alerjik astım çeşitli tetikleyici etmenlere karşı kişinin hassas olması ve bu duruma olan yatkınlığın genlerde bulunması sonucu yaygın olarak görülmektedir. Alerjik astımı olan bir birey bu etmenlere maruz kaldığında solunum yollarında çeşitli değişiklikler meydana gelir ve solunum güçlüğü ortaya çıkar. Alerjik astım teşhisi de bu nedenlere göre yapılan testler ile konulmaktadır. İşte alerjik astıma neden olan durumlar ve bazı risk faktörleri;

  1. Özellikle doğum esnasında ciddi solunum yolları problemlerinin görülmesi ya da çocuk yaşta sık sık solunum sistemi enfeksiyonlarının geçirilmesi (özellikle bronşit gibi akciğer dokusunda meydana gelen enfeksiyonlar) alerjik astım için büyük bir risk faktörüdür.
  2. Erken yaşlarda alerjik astıma neden olan polen, akar vs. gibi etkenlere maruz kalmak alerjik astıma yakalanma olasılığını büyük oranda arttırmaktadır. Özellikle kirli hava ve sigara gibi etmenler bu oranı daha da arttırmaktadır.
  3. Alerjik astıma yatkın olan genlerin varlığı veya ailede alerjik astımın varlığı büyük bir risk faktörüdür.
  4. Alerjik astım için risk ortaya koyan meslek gruplarında aktif olarak çalışmak gibi nedenler alerjik astımın ortaya çıkmasında oldukça etkili olan faktörlerdendir.

Alerjik Astımın Belirtileri Nelerdir ?

 

Alerjik astım hastalığında uzman doktor .net görüşüne göre birçok belirti görülmektedir ve bu belirtiler genel olarak solunum yollarını etkileyen belirtilerdir. İşte alerjik astım yaşayan kişilerde görülen belirti ve bulgular;

  1. Solunum yollarının tıkanmasından dolayı kişide nefes darlığının oluşması
  2. Alerjik astım nedenine maruz kalındığında uzun süre devam eden öksürük krizleri (bu öksürük krizleri oldukça rahatsız edici bir durumdur ve kişinin yaşam kalitesi olumsuz bir biçimde etkilenir.)
  3. Alerjik etkenin solunum yollarını tıkanmasından dolayı hırıltılı solunum
  4. Astım krizlerinde göğüste sıkışma ve ağrı hissi
  5. Alerjiye bağlı olarak burun akıntısı, hapşırma ve döküntülerin görülmesi alerjik astım hastalığında yaygın bir şekilde görülen belirti ve bulgulardandır.

Alerjik Astım Hastalığının Tanısı ve Tedavisi Nasıldır ?

 

Alerjik astım hastalığında tanının iyi bir şekilde koyulabilmesi için immünoloji alanında uzman olan hekimlerin iyi bir anamnez alması gerekmektedir. Hastayı dinleyerek şikayetler hakkında bilgi sahibi olan hekimin daha sonrasında çeşitli alerji testleri ve görüntüleme testleri ile kesin olarak alerjik astımın tanısını koyması gerekmektedir.

Alerjik astım tedavisine başlanmadan önce astım krizlerinin hangi nedenlere bağlı olarak tetiklendiğinin bulunması ve bunlara karşı koruma önlemlerinin alınması gerekmektedir. Örneğin polenlerin artış gösterdiği bahar aylarında kişinin çiçeklerden uzak durması veya maske kullanması gibi. Bu durumda alerjik astımın neden olduğu çeşitli problemler büyük oranda azalmış olacaktır.

Alerjik astımda ilaç tedavisi olarak hava yollarının açılmasını sağlayan inhalasyon tedavisi yani fısfıs olarak adlandırılan tedavi kullanılmaktadır. Bu ilaçların kişinin yanında bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca bu hastalıkta aşı uygulamaları ve hap tedavisi de kullanılabilmektedir.

Alerjik astım hastalığında her ne kadar kullanılan tedaviler mevcut olsa da kişinin astım krizlerinin tuttuğu yerlerde bulunmaması gerekmektedir. Alerjiye neden olan etken ile araya mesafe koymak hastalığın belirtilerini büyük oranda azaltarak kişinin yaşam kalitesini büyük oranda arttıracaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet