Özellikle Denize Yakın Bölgelerde Sıklıkla Kullanılan Ahşap Boya

Özellikle Denize Yakın Bölgelerde Sıklıkla Kullanılan Ahşap BoyaGeçmiş dönemlerden günümüze kadar insanların evleri inşa etmek amacıyla her zaman ahşap kullanmışlardır. Ağaçlardan elde edilen farklı ahşaplar, uzun yıllar...

Yayınlanma:
Özellikle Denize Yakın Bölgelerde Sıklıkla Kullanılan Ahşap Boya

Özellikle Denize Yakın Bölgelerde Sıklıkla Kullanılan Ahşap Boya

Geçmiş dönemlerden günümüze kadar insanların evleri inşa etmek amacıyla her zaman ahşap kullanmışlardır. Ağaçlardan elde edilen farklı ahşaplar, uzun yıllar boyunca bu ürünleri kullanmak amacıyla boya, vernik ve koruyucu malzemeler ile dayanıklılığı sağlanmıştır. Son dönemlerde özellikle iç mimari alanında tercih edilen ahşaplar, aynı zaman da dış mimari tasarımlarda da olukça fazla kullanılmaktadır. Ahşap boyası kullanılarak ahşap malzemelerinin renklendirilmesi uzun dönemler boyunca bulunduğu ortam şartlarına bağlı olarak daha dayanıklı olması amacıyla kullanılır. Doğal bir malzeme olan ahşaplar, oluşabilecek iç ve dış olumsuzluklardan korunması amacıyla akrilik bazlı, su bazlı ya da yağ bazlı ahşap boyaları kullanılırken ayrıca iç ve dış alanların yüzeylerinin daha iyi görünmesini sağlamak amacıyla kullanılır.

Ahşap boyası iç mimaride kullanılan masa, sandalye, pencere ve kapı gibi alanlarda tercih edilirken aynı zaman da tepsiler, biblolar, kitaplık, çerçeve vb. alanlarda da olukça fazla kullanılarak renklendirme ve desenlerde hobi amacıyla kullanılmaktadır. Ancak ahşabı boyamadan önce zeminin oldukça temiz olması, ihtiyaç duyulduğu durumlarda ise zımpara ile zeminin düzeltilmesi gerekmektedir. Ahşap boya çeşitlerinin uzun süreli kullanımlar sağladığı için ışıltılı ve göz alıcı görünmesi için ahşapların astarlanması da gerekmektedir. Ayrıca astar, tercih edilen boyanın zemine en iyi şekilde yapışmasını ve rengini korumasının yanı sıra uzun süreler boyunca dayanıklı olması amacıyla da tercih edilmektedir.

Ahşap Boya Çeşitleri

Ahşap görsel olarak geri dönüşümlü olması ve görsellik açısından oldukça fazla tercih edilmektedir. Doğru bir bakımla yapılan ahşaplar uzun süreli dayanıklılık göstermektedir. Ahşap boya çeşitleri, sprey boya, akrilik ahşap boya, su bazlı, yağ bazlı ahşap boyası, mat ya da parlak boyanın yanı sıra sentetik boya olarak farklı gruplara ayrılmaktadır. Ahşap bir zemin boyanmadan önce ilk olarak yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir. Daha sonra boşluklar mevcut ise macun yardımıyla doldurulması ve zeminde bozukluklar mevcut ise zımparalanması gerekmektedir. Kullanım olarak sprey ahşap boyası daha kolaydır. Fırçayla boyamaya göre daha pratik bir işlem olarak kabul edilen spreyle boyama kısa bir sürede ahşabı boyamanıza olanak tanır. Yıpranmış ürünler ilk olarak zımparalanır ve temizlenen zeminler sprey boya ile belirli bir mesafeden sıkılarak boyanır. Boyanın yoğunluğu ve fırça darbelerinin izlerini bırakmadan estetik bir zemin elde edebilirsiniz.

Su bazlı ahşap boyası daha akışkan bir özelliğe sahip olması nedeniyle uygulaması oldukça kolaydır. Su bazlı olması nedeniyle kolay bir şekilde kurur ve bakımı kolaydır. Ayrıca su ile kolay bir şekilde temizlemenize olanak tanır. Akrilik ahşap boyası ise su bazlı ahşap boyasına nazaran daha koyu bir kıvamdadır ve tek kat olarak uygulanmaktadır. Boyanın kıvamı yoğunsa içine su ekleyebilir ve kıvamını daha açık bir hale getirerek zemine uygulayabilirsiniz. Yağ bazlı ahşap boyası ise uygulanan her boyanın üstüne kolay bir şekilde uygulanarak zeminde bulunan hasarlı bölgelerin kapatılmasını sağlayan en iyi boyadır. Ancak oldukça ağır korkması nedeniyle kullanılması çok zordur.

Ahşap Boya Fiyatları

Ahşap boya fiyatları tercih edilecek boya çeşidine ve uygulanacak bölgeye göre farklılıklar göstermektedir. Ahşap boyayı uygulanacak zeminin hangi işlemleri göreceği de fiyatları değiştirmektedir. Ahşap boyasını iki kat uygulamak gerektiği durumlarda göz önünde bulundurulması gereken konular arasındadır. Ayrıca ahşap boyalarının rengi ve kullanılacak boyanın çeşidi de boya fiyatlarını etkileyen en belirgin özelliklerdir.

Ahşap Boyası Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev ya da ofislerde bulunan ve yıpranmış ya da hasar görmüş ahşap ürünleri zemine uygun boyalar kullanılarak restore edilmektedir. Uzun süreli kullanımlar için doğru ürünü seçerek boyanın uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle doğru bir yöntem seçmek için ürünün neden korunduğunun bilinmesi çok önemlidir. Boya, ahşap zeminlerde kullanılacaksa darbelere karşı daha dayanıklı, eğer cephelerde kullanılacaksa güneş ışınlarını yansıtma özelliği ve doğa koşullarına karşı dayanıklı boya seçmek çok önemlidir. Uygulanacak ürünün boyutu ve boyutlarına göre kullanımları için kolay ve pratik ürünleri tercih edebilirsiniz.

Cila için ekstra zaman harcamak istemeyenler tarafından genellikle ahşap vernik boya tercih edilir. Boya yapılacak ürünlerin boyutlarını göz önünde bulundurarak ahşap boyasını almaya özen gösterin. Ayrıca boya kokusuna karşı hassasiyetiniz bulunuyor ise daha hızlı kuruyabilen ve kokusuz boyaları tercih edebilirsiniz. Tiner kokusuna da hassasiyetiniz bulunuyorsa uygulama esnasında inceltme işlemine ihtiyaç duyulmayan su bazlı boyayı tercih edebilirsiniz. Biblo ya da el yapımı küçük ürünler için genellikle sprey boya tercih edildiğini unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet