Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu Toplantısı ardından açıklamada bulundu

Sağlık Bakanı Koca'nın konuşmasından satırbaşları;Salgınla alışkanlıklarımız değişti tüm hayatımızda yenilikler oldu sancılı olduğunun farkındayım.Ekim ayının ikinci yarısından itibaren hızlı bir artış baş gösterdi....

Yayınlanma:
Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu Toplantısı ardından açıklamada bulundu

Sağlık Bakanı Koca'nın konuşmasından satırbaşları;

Salgınla alışkanlıklarımız değişti tüm hayatımızda yenilikler oldu sancılı olduğunun farkındayım.

Ekim ayının ikinci yarısından itibaren hızlı bir artış baş gösterdi. Birçok ilimizde %100'leri aşan artışlar oldu. Hastanelerimiz yoğun bakımlarımız yükü kaldırmada zorlanmaya başladı.

İngiltere'de kontrolsüz vaka artışına virüsün mutasyonu ile açıklamaya çalışmaktadır.

İllerimizde tek tek değerlendirme yaparak yerel imkanlar seferber edildi, yoğun bakım kapasiteleri hızla arttırıldı, filyasyon ekip sayılarının arttırılması yanında motorize ekipler halinde yaygın temaslı takibinin yapıldığı bir dönemi yaşadık.

Valilerimiz, il sağlık yöneticileriyle yaptığımız görüşmeleri kamuoyuyla paylaşmaya takip ettik. Günlük vaka sayılarında Gaziantep yüzde 66, Tekirdağ, Bursa, İzmir yüzde 60, Trabzon, Adana yüzde 50, Kayseri Kocaeli yüzde 45, Antalya'da yüzde 30, Mersin'de yüzde 30'a varan düşüşler sağlandı. İstanbul'da vaka sayısında önemli düşüş kaydedilirken, bu poliklinik başvurusuna yüzde 50, yoğun bakımda yüzde 20 yansıdı.

Türkiye salgının başından beri tüm gelişmeleri dikkate alarak hastalığı önemseyerek tedbirleri en erken alan ülkelerin başında gelmektedir. Biz bu sayede virüsün Türkiye'ye girişini 3 ay geciktirdik.

Mutasyonlar konusunda da düzenli incelemelerimiz hep devam etti. Müsterih olunuz virüs daha hızlı bulaşsa da tedbirler yine de en etkili silahımız.

Bugün en çok merak ettiğiniz konunun aşı olduğunu biliyorum. Her geçen gün aşı ile ilgili yeni ve eksik ya da asılsız haberler yayılmaktadır. Huzurlarınızda bir kez daha neden İnaktif aşı tercih ettiğimizi izah etmek istiyorum.

Bu aşı türü ile ilk defa bağışıklıkla amaçlı aşılama yapılmıyor. Bu daha önce tecrübe ettiğimiz ve faydasından emin olduğumuz bir yöntemdir.

Bununla birlikte ülkemizde  2 aşı adayımız insan deneyleri safhasına ulaşmıştır. Benzer şekilde virüs benzeri parçacık temelli bir aşımızda insan deneyleri safhasındadır.

En çok merak edilen konulardan biri de aşını ne zaman geleceği sorusu zannediyorum. Başından beri Türkiye'de klinik çalışması olan kendi insanımız da etkisi gösterilmiş bir aşıyı kullanmak istediğimizi beyan ettik. Tercih ettiğimiz aşının da çalışmalarının somut neticelerini bekleyip ona göre harekete geçmek için uğraş verdik.

İnaktif aşının ülkemizdeki faz3 klinik çalışması başarıyla sürmektedir. Vaka sayılarının yüksek olduğu günlerde çalışmada çok hızlı ilerlemekte idi. Zira aşılanan gönüllülerin ister gerçek aşı ile ister plase aşı ile aşılansın hastalığa yakalanıp yakalanmayacağı izlenmektedir.

Çin makamları Türkiye'ye gönderilecek aşılar için onayları tamamladı. Aşılar bir aksilik olmazsa Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece yola çıkıyor. Çin aşısının etkililiği yüzde 91,25

 Bir yılı çok yorucu ve yıpratıcı şekilde geçirdik. İnanıyorum ki bugün millet olarak bu darlık zamanından genişlik günlerine geçişimizin habercisi olacak. Bu güzel haberlerin milletimiz için, insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.


Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet