Sağlık harcamalarında sınıfta kaldık!

Ülkemizde kişi başına düşen sağlık harcaması, son 10 yılda %53 artmasına rağmen milli gelire oranı %4,2’ye geriledi. Kişi başı 6.811 TL sağlık harcamasıyla, Türkiye 36 OECD ülkesinin arasında sondan 3. sırada yer alıyor....

Yayınlanma:
Sağlık harcamalarında sınıfta kaldık!

Ülkemizde kişi başına düşen sağlık harcaması, son 10 yılda %53 artmasına rağmen milli gelire oranı %4,2’ye geriledi. Kişi başı 6.811 TL sağlık harcamasıyla, Türkiye 36 OECD ülkesinin arasında sondan 3. sırada yer alıyor. Sağlık harcamalarının %78’i kamu kaynaklarıyla, kalanı ise cepten yapılıyor.

ISTANBUL (TR) - Her yıl Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan Sağlık İstatistikleri Raporu’nu inceleyen online sigortası satış platformu Koalay.com, Türkiye’deki sağlık harcamalarına ilişkin verileri derledi. Rapora göre; 2007 yılında 4.431 TL olan yıllık kişi başı toplam sağlık harcaması, 10 yılda %53 artarak 6.811 TL’ye ulaştı. Bu artışa rağmen Türkiye, sağlık harcamalarında 36 OECD ülkesi arasında Meksika ve Letonya’nın önünde sondan üçüncü, sağlık harcamalarının milli gelire oranında ise %4,2 ile sondan ikinci sırada yer aldı. OECD ülkelerinin ortalama sağlık harcamaları ise yıllık 22.800 TL düzeyinde seyrediyor.

Harcamaların %22’si cepten!

Koalay’ın incelemesine göre, 36 OECD ülkesinde sağlık harcamalarının ortalama %70’i kamu tarafından finanse ediliyor. İsveç, Norveç, Danimarka, Belçika ve Japonya %84’ü aşan oranlarıyla kamu sağlık harcamalarının en yüksek olduğu ülkeler. Meksika, Şili ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm sağlık harcamalarının %50’sini, İsviçre’de ise %30’dan daha az bir kısmını kamu harcamaları oluşturuyor. Türkiye’de ise kişi başı yıllık sağlık harcamalarının %78’i kamu kaynaklarından sağlanırken, %22’si hane halkı tarafından cepten yapılıyor. 

Sağlık harcamaları için cebimizden 1.477 TL ödedik

Vatandaşların doğrudan kendi bütçelerinden yaptıkları ödemelerin, OECD ülkeleri genelinde tüm sağlık harcamalarının beşte birine denk geldiğini belirten Koalay.com Türkiye CEO’su Bradley Du Chenne,“Türkiye’de geçen yıl genel sağlık sigortası kapsamı dışında kalan sağlık hizmetleri için yıllık kişi başı ortalama 1.477 TL’yi cebimizden ödedik. Oysa tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde ekstra sağlık harcamalarını %70 oranında azaltmak mümkün” dedi. Tamamlayıcı sağlık sigortasının, genel sağlık sigortasının kapsamında olmayan anlaşmalı özel hastanelerdeki doktor muayeneleri, cerrahi ve dahili yatışlar ile fizik tedavi giderlerini karşıladığını belirten Du Chenne, sözlerine şöyle devam etti: “Yıllık olarak yaptırılan tamamlayıcı sağlık sigortası ayda ortalama 35 TL’ye denk gelen fiyatlarla yüksek sağlık harcamalarını teminat altına alabiliyor. Ayakta tedavi ile ayakta ve yatarak tedavi olarak ikiye ayrılan tamamlayıcı sağlık sigortası, 7/24 online olarak Koalay.com üzerinden satın alınabiliyor.”

Bilgi için: Tülay Genç | [email protected] | +90 (850) 885 12 55


Koalay Hakkında

Koalay; başarılı online hizmet uygulamalarıyla tanınan Güney Afrikalı Telesure Sigorta Grubu’nun 2014 yılında Türkiye’de hayata geçirdiği online sigorta satış platformu olarak hizmet veriyor. Sigorta şirketlerinin sunduğu trafik sigortası, kasko, DASK ve tamamlayıcı sağlık sigortası tekliflerini, poliçe tutarlarını ve kapsamlarını karşılaştırarak ihtiyaca uygun teklifi buluyor, kullanıcıların zamandan ve fiyattan tasarruf etmesini sağlıyor. Kullanıcılar sadece 5 soruya yanıt vererek toplam 3 dakikada satın alma işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet