Sakin hafta

SAKİN HAFTAYeni haftanın gündem maddelerini incelediğimizde geçtiğimiz haftaya kıyasla biraz daha sakin olduğunu görmekteyiz. Öncelikle yurtiçi tarafta yaşanacak gelişmeleri ele alalım Perşembe günü Nisan ayına ilişkin tüketici...

Yayınlanma:
Sakin hafta

SAKİN HAFTA

Yeni haftanın gündem maddelerini incelediğimizde geçtiğimiz haftaya kıyasla biraz daha sakin olduğunu görmekteyiz. Öncelikle yurtiçi tarafta yaşanacak gelişmeleri ele alalım Perşembe günü Nisan ayına ilişkin tüketici güven endeksi ve 15 Nisan tarihli TCMB Para Piyasası Kurlu toplantı özeti açıklanıyor. Tüketici güveni verisi geçtiğimiz yılın Aralık ayından bu yana yükselmekte. Mart verisi 86.7 seviyesinde açıklanmıştı. Nisan ayı ile tüketici güveninde atışın devam etmesi bekleniliyor. En önemli gelişme ise TCMB toplantı özetinin açıklanması olacak. 15 Nisan tarihli toplantıda banka, politika faizini %19 oranında sabit bırakmış ve toplantı karar metninde daha önceki metinler ile karşılaştırıldığında daha güvercin ifadelere yer vermişti. Bu noktada TCMB’nin enflasyonun seyrine bağlı olarak faiz artırımlarının sonuna gelindiği ve bundan sonraki süreçte faiz indirimlerine başlayacağına yönelik beklentiler bir hayli güçlenmişti. Toplantı özetinde geçecek ifadeler bu beklentileri teyit eder nitelikte olacaktır. Piyasalarda oynaklık oluşturma ihtimalini zayıf olarak değerlendiriyoruz. Cuma günü Borsa İstanbul 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olması nedeni ile kapalı olacak. Küresel ölçekte ise en önemli gündem maddeleri Perşembe günü ECB faiz kararı ve Cuma günü global çapta açıklanacak PMI verileri olacak. Öncelikle ECB toplantısına yönelik sürpriz bir karar beklenmiyor. Yani faiz oranları sabit kalacaktır. Buna karşılık faiz kararı sonrası Başkan Christine Lagarde’ın yapacağı konuşma takip edilecek. Lagarde’ın yılın ikinci çeyreğinde tahvil alım programının hızı üzerine olası değişikliklere ilişkin ipucu verip vermeyeceğini dikkatle takip edeceğiz. Geçen hafta yaptığı konuşmada Lagarde, Euro Bölgesi ekonomisinin hala parasal ve mali teşvikler ile ayakta durduğunu belirtmiş ve ekonomide tam bir toparlanma sağlanana kadar mevcut teşviklerin sona erdirilmeyeceğinin altını çizmişti. İzlenecek diğer önemli gelişmeler ise; Salı günü Almanya’da Mart ayına yönelik ÜFE, Perşembe günü ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Cuma günü ise Euro Bölgesi ve ABD tarafında öncü imalat PMI verileri olacak.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya hisse senetleri haftaya kazanımlarla başladı.Küresel çapta artan koronavirüs vakalarına rağmen şirket karlılıkları ve ekonomik verilerin iyileşmeye işaret etmesi ile Asya hisse senetleri Pazartesi günkü işlemlere yükselişle başladı.Bölge genelinde yüzde 1'i aşan kazanımlara Hong Kong ve Çin öncülük ederken, Japonya yataya yakın seyretti. Güney Kore'nin Kospi Endeksi, yüzde 0.4 arttı, Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, ise yüzde 0.2 yükseldi.Japonya'da Mart ayında ihracat üç yıldan daha fazla bir süreden bu yana ilk kez çift haneli toparlanma kaydetti. Ülkede ihracat Kasım 2017'den beri en yüksek seviyesine çıkarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16.1 yükseldi.

ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından yapılan araştırma COVID-19 salgınının ilk yılında ABD'de korkulandan daha az işletmenin batmasına yol açmış olabileceğini ortaya koydu. Çalışmaya göre 200 binden daha az işletme COVID-19 nedeniyle battı.

Fed'in yeni üyesi Christopher Waller, daha fazla Amerikalının COVID-19'a karşı aşılanması ve insanların dışarı çıkmak konusunda daha rahat hale gelmeleri ile birlikte ABD ekonomisinin kalkış yapmaya hazır olduğunu, ancak buna eşlik edecek enflasyon artışının geçici olmasının muhtemel olduğunu söyledi.

ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçilerin önde gelen isimlerinden Senatör John Corbyn, kendisinin ve Cumhuriyetçi diğer senatörlerin 800 milyar dolar civarındaki bir altyapı yatırım tasarısına destek verebileceklerini söyledi.

Financial Times'ın iddiasına göre Suudi Arabistan ve İran'dan üst düzey yetkililer, diplomatik ilişkilerin kesilmesinden 4 yıl sonra, doğrudan görüşmeler için bir araya geldiler.

The Sunday Times'a göre İngiltere donanmasına ait gemiler Akdeniz'den boğazlar üzerinden Karadeniz'e geçecek. İngiltere gemileri Ukrayna kıyısında konuşlandırmayı istiyor. Hedefin Rusya ile artan gerilim doğrultusunda Ukrayna ve NATO ile birliktelik göstermek olduğu kaydedildi. ABD Başkanı Biden, önceki hafta Rusya ile gerilimin daha da artmasını önlemek için Karadeniz'e savaş gemisi göndermekten vazgeçmişti

İtalya'nın AB Toparlanma Fonu'nun kullanımı için AB Komisyonu'na sunması gereken nihai planları 30 Nisan tarihine yetiştirememesi riskinin ortaya çıktığı öne sürüldü.

ODAŞ Enerji bünyesinde bulunan, 340 MW kurulu güce sahip yerli kömüre dayalı ÇAN2 Termik Santrali halka arz ediliyor. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından halka arzı onaylanan Çan2 Termik Santrali’nin talep toplama tarihleri 21-22 Nisan olarak netleşti.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Nisan ayına ilişkin hazırladığı İnşaat Sektörü Analizi Raporu'nu yayımladı. TMB, konut satışları için düşük faizli kredi ve alternatif finansman modeli önerdi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Sözcüsü Meng Wei, TÜFE'nin 2021 yılında ılımlı şekilde büyümesini ve resmi hedefler içinde kalmaya devam etmesini beklediklerini bildirdi.

AC Asia ex, Japan % 0,17 alıcılı

S&P 500 % -0,10 satıcılı

Euro Stoxx 50 % -0,03 satıcılı

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet