Son 5 yılda Türkiye’deki çocuklarda cilt hastalıkları yüzde 23 arttı

En önemli çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliği, her yıl dünyada 6,5 milyondan fazla kişinin, Türkiye’de ise yaklaşık 30 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Hava kirliliği özellikle cilt hastalıklarına, kansere...

Yayınlanma:
Son 5 yılda Türkiye’deki çocuklarda cilt hastalıkları yüzde 23 arttı

En önemli çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliği, her yıl dünyada 6,5 milyondan fazla kişinin, Türkiye’de ise yaklaşık 30 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Hava kirliliği özellikle cilt hastalıklarına, kansere ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. Türkiye’de son 5 yılda çocuklarda cilt hastalıklarının görülme oranı %23 artış gösterdi.

ISTANBUL (TR) - Sanayileşmenin ve kentleşmenin artmasıyla en önemli çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliği, insan sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit ediyor. Aileler kendilerini ve çocuklarını korumak ve iyileştirmek için güvenilir çözümler ararken, her cilt ürünü hassas ciltlere sahip çocukların ihtiyaçlarına cevap veremiyor ve deneme yanılma yöntemiyle pek çok kişi sağlığına kavuşacağı günleri beklerken vakit ve para kaybediyor.

Dünyaca ünlü cilt sağlığı uzmanı Dado Sens, pek çok kişiyi ve başta çocukları etkileyen hava kirliliği ve cilt hastalıklarına yönelik verileri derledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre, dünya nüfusunun %92’si yüksek derecede kirli madde bulunan hava soluyor. Avrupa Çevre Ajansı’na göre ise Türkiye’deki kentsel nüfusun %97’si sağlıksız kentsel toza maruz kalıyor. Özellikle büyük şehirlerde solunan ve cilde direkt temas eden kentsel toz, yaklaşık 224 varan toksik kimyasaldan oluşuyor. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu’na göre 81 ilin 22’sinde, hava kirliliği en önemli çevre sorunu olarak yer alıyor. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası 2017 yılı Hava Kirliliği Raporu’nda ise Türkiye’deki yalnızca 6 ilin havasının temiz olduğuna yer veriliyor. Söz konusu kirliliğin başlıca kaynakları ise evsel ısınma, ulaşım, enerji santralleri ve sanayi olarak gösteriliyor.

Dünya nüfusunun %30’u cilt hastalıklarından muzdarip

Hava kirliliği; başta cilt hastalıkları ve alerjiler olmak üzere saç dökülmesi, kanser, solunum yolu enfeksiyonları gibi ciddi hastalıklara neden oluyor. Amerikan Epidemiyoloji Dergisi’nde yer alan ve Fransız akademisyenler tarafından yapılan araştırma; şehirlerdeki hava kirliliği oranının artışıyla cilt problemlerinin artışı arasında paralel bir ilişki olduğunu kanıtlıyor. Sedef hastalığı, dermatit (egzama), nörodermatit (alerjik egzama) günümüzde karşılaşılan en yaygın cilt hastalıkları ve alerjiler olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmalar, dünya nüfusunun %30’unun bu hastalık türlerinden en az birinden muzdarip olduğunun altını çiziyor.

Türkiye’de çocukların %8’i egzama hastası

Türkiye’de ise yalnızca sedef hastası olanların sayısı 1,5 milyondan fazla. Türkiye Sağlık Araştırması’na göre özellikle 7-14 yaş grubundaki çocuklarda en çok görülen hastalık türleri incelendiğinde; cilt hastalıkları 2012 yılından bugüne %23 artış gösterdi. Her 4 çocuktan biri alerjik hastalığa sahip iken, çocukların %8’i ise egzama hastası.

Alman cilt sağlığı uzmanı Dado Sens Türkiye’de

Almanya’da 30 yıl önce Annemarie Lindner tarafından “Yiyemediğim hiçbir şeyi cildime sürmüyorum!” anlayışını benimseyerek özel ihtiyaçlı ciltler için günlük bakım ve tedaviye destek ürünleri geliştiren Dado Sens, Türkiye pazarına giriş yaptı. Sedef hastalığı, dermatit, nörodermatit, şeker hastalığına bağlı cilt sorunları, cilt lekeleri ve akneye karşı cilt sağlığı ürünleri sunan Dado Sens; Avrupa Birliği, ABD ve Çin dahil olmak üzere toplam 30 ülkede hassas ciltlerin doğal yapısını koruyup en iyi şekilde beslemek üzere çalışıyor. Laboratuvar ortamlarında yapılan testlerde kortizonsuz doğal yapısıyla Dado Sens ürünlerinin hassas, kuru ve atopik egzemalı ciltlerde 4 hafta içerisinde %84’e varan iyileşme sağladığı bağımsız kuruluşlarca onaylanıyor.

Bilgi için: Tülay Genç | [email protected] | +90 (212) 635 70 61

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet