Soyu tükenme riski bulunan 'Alaca Sansar' Çanakkale'de görüntülendi

(Videolu Haber )Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, soyu tükenme riski bulunan 'Alaca Sansar' cep telefonuyla görüntülendi.Avrasya ülkelerinde nadir görülen ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tükenme...

Yayınlanma:
Soyu tükenme riski bulunan 'Alaca Sansar' Çanakkale'de görüntülendi

(Videolu Haber )

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, soyu tükenme riski bulunan 'Alaca Sansar' cep telefonuyla görüntülendi.

Avrasya ülkelerinde nadir görülen ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tükenme riski yüksek olan türleri arasında kırmızı liste ve kategorisinde yer alan Alaca Sansar'ı Ezine'nin Köseler Köyü Muhtarı Mesut Çakmakçı görüntüledi.

Çakmakçı, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, köy merasında gezdiği sırada fark ettiği hayvanı, cep telefonu kamerası yardımıyla görüntülediğini söyledi.

Bu hayvanların varlıklarının nadir olarak sınıflandırıldığını belirten Çakmakçı, yöre insanın da bu biliçte olduğunu ve yaşam haklarına saygı gösterdiğini bildirdi.

- Alaca Sansar

Alaca Sansar ya da Alaca Kokarca veya Benekli Kokarca (Vormela peregusna), sansargiller familyasından monotipik Vormela cinsinden, Avrasya'da bozkırlarda, yarı-çöllerde seyrek görülen, boyu 29 – 38 santimetre, kuyruğu 15 - 21.8 santimetre uzunluğunda, ağırlığı 370 - 715 gram gelen ufak bir etçil memeli türü. Ortalama yaşam süresi 6-8 yıl olan Alaca Aansar bir batında 4-8 yavru yapabiliyor. İki ayağı üzerine dikilerek etrafı kolaçan eder ve çığlık gibi bir ses çıkarır. Tehdit edildiği zaman kuyruk altındaki anal bezlerden kuvvetli kokulu bir salgı yayar. Sırbistan, Karadağ, Yunanistan, Romanya, Makedonya, Ukrayna, Bulgaristan, Türkiye, Rusya, Lübnan, İsrail, Suriye, Gürcistan, Irak, Ermenistan, İran, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan, Pakistan, Çin ve Moğolistan'da dağılım gösterir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet