TİM Başkanı Gülle: Otomotiv sektörü, salgın öncesi ihracat rakamlarını yakaladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin ilk 3 boyutlu Sanal Otomotiv Fuarı ‘Auto Expo Türkiye 2020’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Önemli pazarlarımızda kısıtlamaların tekrar başladığı,tüketimin kimi sektörlerde ciddi oranda azaldığı Kasım ayında, otomotiv sektörümüz 2 milyar 698 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Yayınlanma:
TİM Başkanı Gülle: Otomotiv sektörü, salgın öncesi ihracat rakamlarını yakaladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin ilk 3 boyutlu Sanal Otomotiv Fuarı ‘Auto Expo Türkiye 2020’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Önemli pazarlarımızda kısıtlamaların tekrar başladığı,tüketimin kimi sektörlerde ciddi oranda azaldığı Kasım ayında, otomotiv sektörümüz 2 milyar 698 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 de olsa sektör ihracatının artması, salgın öncesi ihracat rakamlarını hızlıca yakalaması oldukça önemliydi. Bu sektörümüzün ihracatı, tüm toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 16,8 oldu. 2020 toplam ihracat hedefimiz olan, 165,9 milyar dolara emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz” dedi.

Türkiye ihracatının lokomotifi olan otomotiv sektörü; 2020 yılı Kasım ayında, COVID-19 pandemisinin ikinci dalgasında küresel pazarlardaki daralmaya rağmen ihracatını geçtiğimiz yılın aynı ayına göre artırdı. 61 ihracatçı birliği, 27 sektörü ile 100 bin ihracatçının Türkiye’de tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Yeni Nesil Ticaret Diplomasisi faaliyetleriyle Covid-19 sürecinde ihracatçılara destek olmaya devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) organizasyonuyla 8-11 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Türkiye’nin ilk 3 boyutlu Sanal Otomotiv Fuarı ‘Auto Expo Türkiye 2020’nin online açılışı gerçekleştirildi. Fuarın açılışı Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ve OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik tarafından yapıldı.

“Firmalarımız 6 bine yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi”

TİM Başkanı İsmail Gülle, fuar açılışında yaptığı konuşmada; bu dönemde, Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle birçok sanal ticaret heyeti, sanal fuar ve sanal ödül töreni gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Gülle, “Küresel ticaret, belki de 100 yılda bir gerçekleşebilecek talep şokunun etkisini yavaş yavaş üzerinden atmaya çalışıyor. Ülkemizde ise İş dünyamızın bu zorlu sürece hızlı adaptasyonu ihracatımız adına olumlu gelişmeleri de beraberinde getirdi. Pandemi, her zaman üzerinde durduğumuz iş dünyasının dijital dünyaya adaptasyonu konusunda atılan adımları hızlandırmıştır. 36 heyetle, 43 ülkede gerçekleştirdiğimiz başarılı heyetler neticesinde yüzlerce firmamız 6 bine yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. İhracatçılarımızın sanal ticaret heyetlerine gösterdiği yoğun ilgiyle beraber, sanal platformlarda edindiğimiz tecrübeyi ihracatımızda etkin bir şekilde kullanmayı sürdüreceğiz” dedi.

“2020 ihracat hedefimize emin adımlarla yürüyoruz”

TİM Başkanı Gülle, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verilerini hatırlatarak, önceki yılın aynı dönemine göre, küresel ticaretin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 19 daraldığını ve 2020 yılı için küresel ticarette daralma beklentisinin ise, yüzde 7 seviyesinde olduğunu söyledi. Bu yıl için ciddi daralma beklenen sektörlerin başında ise, otomotiv sektörünün geldiğini belirten Gülle, şöyle devam etti: “Ancak, önemli pazarlarımızda kısıtlamaların tekrar başladığı, tüketimin kimi sektörlerde ciddi oranda azaldığı Kasım ayında, başarılı ivmemizi sürdürdük. Otomotiv sektörümüzün Kasım ayında ihracatını, yüzde 0,3 de olsa artırması, oldukça önemliydi. İhracatçılarımızın gayretleri sayesinde, geçtiğimiz Eylül ve Ekim aylarını, pandemiye rağmen tarihi rekorlarla kapattık. Ülkemiz yılın üçüncü çeyreğinde ihracatını artıran 4 ülkeden biri olma başarısını gösterdi.2020 İhracat hedefimiz olan, 165,9 milyar dolara emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Elbette, bu rekor ve başarılarda salgından en çok etkilenen sektörler arasında olan otomotiv sektörünün, salgın öncesi ihracat rakamlarını hızlıca yakalaması oldukça önemliydi.”

“Reformlar dönemi yatırımları hızlandıracak”

Otomotiv sektörünün 2020 Kasım ayındaki 2,698 milyar dolarlık ihracatın, tüm toplam ihracat içindeki payının yüzde 16,8 olduğuna vurgu yapan Gülle, “Bu rakam, pandemi kaynaklı kayıpların telafisi adına son derece sevindirici bir gelişme olmuştur. “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine ulaşmada, otomotiv sektörümüze hayati bir rol düşmektedir. Bu anlamda otomotiv sektörümüz için yatırımlar ayrı bir önem arz etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği Reformlar döneminin sektörümüze yapılan yatırımları hızlandıracağına inanıyoruz. Son dönemde aldığımız yeni yatırım haberleri de beklentilerimizi doğrular nitelikte” diye konuştu.

Gülle, Auto Expo 2020 Fuarı’na dair ise şu değerlendirmede bulundu: “62 ülkeden ziyaretçilerin katılacağı, 29 ülkeden 76 firma ile ikili iş görüşmelerinin organize edildiği, 360 derece görünümlü sergi salonlarıyla donatılmış, sanal konferansların düzenleneceği Auto Expo 2020 Fuarı’nın yeni iş fırsatları yaratacağına ve otomotiv sektörümüzün gücüne güç katacağına inanıyorum. İnşallah yeni dönemde sektörel trendleri iyi tayin ederek başarılarımıza yenilerini ekleyeceğiz. İhracatla yükselen Türkiye yolunda fuarımızın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet