Toplu sözleşmede ötelenen sendikalar birleşti

Toplu sözleşme sonrası muhalif ve üye sayısı az sendikaları  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in göz ardı eden açıklaması toplu sözleşmede, ‘iş kolu barajı’ maddesiyle hedefini bulmuştu.

Yayınlanma:
Toplu sözleşmede ötelenen sendikalar birleşti

Toplu sözleşme sonrası muhalif ve üye sayısı az sendikaları  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in göz ardı eden açıklaması toplu sözleşmede, ‘iş kolu barajı’ maddesiyle hedefini bulmuştu. Üye sayısı az ve muhalif sendikaları ‘toplu sözleşme ikramiyesinden’ mahrum bırakan toplu sözleşmeye karşı birleşen bağımsız sağlık sendikaları ‘Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikaları Platformu’nu kurdu. Platform üyesi Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “Dünya Çalışma Örgütü ile gerçekleştirdiğimiz görüşme sonrası, sağlık alanında faaliyet gösteren  15 sendika  bir araya gelerek platformumuzu kurduk. Bağımsız sendikaları sindirmelerine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

                                        

Milyonlarca kamu emekçisini ve emekliyi doğrudan ilgilendiren 6. Dönem Toplu Sözleşme tebliğinde yer alan 23. Madde bağımsız sendikaların varlığını tehdit ediyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in,  bağımsız ve üye sayısı yüzde bir oranını  sağlayamayan  sendikaların, toplu sözleşmeye eklenen 23. Maddeyle ‘toplu sözleşme ikramiyesinden’ mahrum bırakılacak. Böylece bağımsız sendikalara üye kamu çalışanlarının ‘cezalandırılması’ hedefleniyor. 

Sağlık alanında faaliyet gösteren 15 bağımsız sendika, sağlıkta liyakatsiz atamalar, sağlık emekçilerinden geri istenen artırımlı nöbet ücretleri , toplu sözleşme ikramiyesi, aile hekimlerinin yeni düzenlenen sözleşmesi ,emeğin karşılığını alamamak gibi sağlık emekçisini yok sayan konularda ortak hareket edebilmek için Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikaları Platformu’nu kurdu.

LİYAKATSİZ ATAMALARIN BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDÜYOR

Platform üyesi Sağlık Hizmetleri Sendikası’nın (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, platform kurulumuna giden süreci, “Sağlık emekçilerinin sorunlarına, haksızlıklara ve sistemin işlememesine neden olan adaletsiz kararlara çözüm olması beklenen toplu sözleşme görüşmeleri, hiçbir çözüm getirmediği gibi yeni bir haksızlığın doğmasına neden oldu. Her fırsatta yapılan haksızlıkları dile getiren bağımsız sendikaları göz ardı eden  Sayın Bakan, toplu sözleşmeye eklettiği 23. Maddeyle tüm memurların aldığı toplu sözleşme ikramiyesini çoğunluğa sahip sendikaların üyelerine verdi. Bağımsız sendikaların üyeleri ikramiyeyi alamayacaklar. Sağlık emekçileri uzun yıllardır haksızlıklarla boğuşuyor. Bu alanda gerçekleşen liyakatsiz atamaların bedelini vatandaş ödüyor. Dünya Çalışma Örgütü, (ILO) ile hem toplu sözleşmede yaşanan haksızlığı hem de liyakatsiz atamaları konuştuk” ifadelerini kullandı. 

ILO: SENDİKALAŞMA ÖZGÜRLÜĞÜNE ENGEL OLUNUYOR

Platform görüşmeleri öncesi ILO Türkiye Koordinatörü Numan Özcan ile bir araya gelen Sağlık Ordusu Sen, SAHİM-SEN, Sağlık Liyakat Sen ve HEP-SEN temsilcileri 6. Toplu Sözleşme Tebliği’nde bulunan yüzde 1 sendikalaşma barajını konuştu. 23. maddeyi “sendikalaşma özgürlüğünün önündeki engel” olarak sendikaların tepkisine  Numan Özcan, sendikalaşma özgürlüğü açısından baraj konusunun uzun süren yıllardır ILO’nun gündeminde olduğu, işçi sendikalarında uygulanan mevcut durumun kamu sendikacılığına da taşınması ile sorunun devam ettiğini ifade etti. 

15 SENDİKA TEK PLATFORMDA BİRLEŞTİ 

Kurdukları platformu tanımlayan SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, “Kamu sağlık sosyal hizmetler kolunda, yoksulluk sınırı altında kalan ücretler, paramparça edilmiş istihdam modelleri, katılımcı olmayan tek meslek merkezli klasik yönetim modeli, yüzde 88 psikolojik şiddet, yüzde 95 emeğinin karşılığını alamama durumlarına karşı hiçbir çözüm üretilmediği gibi, koltuk kurtarma sözleşmesine ‘hayır’ demek için Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikaları Platformu resmen kurulmuştur” diye konuştu. 

11 Eylül Cumartesi günü Ankara’da bir araya gelerek Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikaları Platformu’nu kuran sendikalar: HEP-SEN, SAHİM-SEN, Sağlık ve Sosyal Hizmet Ordusu Sendikası, Onurlu Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Şehit Gazi- Sen, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Sağlık Çalışanları ve Sosyal Hizmet Sendikası, Mil-Sağlık Sen, Huzur Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Yurt- Sağlık Sen,  Liyakatli Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Anadolu Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Tüm Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Güven Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Biz Sağlık-Sen


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet