Travel Turkey İzmir, medeniyetlere kucak açıyor Yedi bölgeyi buluşturan fuar: Travel Turkey İzmir

Ulusal ve uluslararası turizm aktörlerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen fuar, aynı zamanda Türkiye’nin yedi bölgesinde yer alan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerinin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynadı.

Yayınlanma:
Travel Turkey İzmir, medeniyetlere kucak açıyor  Yedi bölgeyi buluşturan fuar: Travel Turkey İzmir

Ulusal ve uluslararası turizm aktörlerinin yoğun katılımı ile gerçekleşen fuar, aynı zamanda Türkiye’nin yedi bölgesinde yer alan kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerinin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynadı. Kültür turizminde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren öncü kentler, 15. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı çatısı altında bir araya geldi.

 

Dünya turizm trendlerini İzmir’de buluşturarak 2022 turizminin yol haritasını çizen 15. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı, ilk günü geride bıraktı. 500 katılımcı, 58’in üzerinde ülkeden ziyaretçiyi ağırlayan fuara ilgi yoğun oldu. Bakanlık ve valilik düzeyinde katılımların gerçekleştiği fuara ayrıca belediye başkanları, oda, birlik ve sivil toplum kuruluşları başkanlarından oluşan yoğun bir protokol katılımı gerçekleşti. Türkiye’nin değerlerini öne çıkaran fuarda, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren pek çok destinasyon, yörelerine özgü değerleriyle fuara güçlü bir katılım gerçekleştirdi. 15. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’na yerel yönetimleri, kamu ve özel sektör temsilcileri ile bölgelerin ileri gelen otel ve yatırım acenteleriyle katılan destinasyonlar,   ziyaretçiler tarafından tam not aldı. Yaz turizminin yanı sıra Türkiye’nin yedi bölgesinde tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerin keşfedilmesini sağlayan fuar; alternatif turizm çeşitleriyle ülkenin dört mevsim yaşayan bir turizm potansiyeline sahip olduğunu tüm dünyaya gösterdi. 15. Travel Turkey İzmir Fuarı’na tüm zenginlikleri ile katılan destinasyonlar, yeni turizm trendlerinde ülkelerden çok kentlerin ön plana çıktığını gösterdi. 

 

Türkiye’nin yedi bölgesindeki tüm zenginlikleri tek bir çatı altında buluşturan fuarda; Adana, Burdur, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karabük, Konya, Kütahya, Trabzon, Kastamonu, Amasya, Hatay, Elazığ, Çanakkale, Bursa, Sinop, Diyarbakır, Afyon, Nevşehir, Zonguldak, Antalya, Aydın, Balıkesir, İstanbul, Muğla, İzmir ve Şanlıurfa katılımı; hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından ilgi gördü. Fuar, katılan tüm kentlerin marka değerini artırdı. 

 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan:

‘Tekrar İzmir’de olmak çok güzel. Sevgili dostum Tunç Soyer’in yaptığı her işte sorgusuz sualsiz biz varız. Çok doğru ve katma değeri yüksek işler yapıyor. İzmir zaten tüm dünyada bilinen bir kent ve Ege’nin başkenti, incisi. Bununla beraber Tunç Soyer İzmir’e yeni bir ufuk açıyor. Bunu çok değerli buluyorum. Onur konuğuyuz bu yıl çok gurur verici. Edirne, Metrekare başına düşen tarihi eser sayısı bakımından dünyada Floransa’dan sonra ikinci şehir. 3200 dönümlük bir alanda 1400 tescilli eseri olan bir şehir. 8300 yıllık tarihi var. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Doğu Roma, Bizans, Osmanlıya şehirlik yapmış. Balkanların Türkiye’ye Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı. Dolayısıyla kültürel,  sosyolojik, sanat ve tabii ki gastronomi anlamında kültürlerin buluşma noktası. Edirne’de bir şeyler yerken sadece Türk yemekleri yemezsiniz. Rum, Bulgar, Arnavut, Makedon, Boşnak kültürleri ve kimlikleri o kadar harman olmuş bir kent ki. Edirne’yi gezdiğinizde aslında Balkanları, imparatorlukları gezmiş olursunuz’ dedi. 

 

Fuarı çok başarılı bulduğunu belirten Gürkan; “Pandemi sonrası ilk organizasyon olması çok önemli. Çok yoğun bir katılım var. Pandemi sonrası değişen turizm anlayışları doğrultusunda outdoor fuarının eklenmesi çok değerli olmuş. Turizm tekilleşmeye başlıyor. Fuar bu ihtiyaca cevap vermiş. İnsanlar artık daha çekirdek gruplarla bireysel turizmi tercih ediyor. 1902 yılında Edirne Belediye Meclisi’nin 12 üyesi var. 6’sı Türk, geri kalanları farklı ülkeler. Türkiye işte bu medeniyetlerin beşiği, İzmir de öyle. Şimdi hep beraber daha güzel çalışmalara imza atacağız” diye konuştu. Edirne Belediye Başkanı ayrıca, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı’ya altın kemeri tanıttı. Gürkan,  “650 yıllık Kırkpınar geleneğinin pehlivanlarına verilen altın kemeri, fuarcılık geleneğinin başpehlivanı Canan Hanım’a takdim ediyorum" dedi. 

 

Kapadokya Turizm Bölgesi Altyapı Hizmet Müdürü Levent Ak:

‘Dünya’nın en önemli bölgelerinden biri olan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, eşi benzeri olmayan bir bölgeden geliyoruz. Ege Bölgesiyle de özdeşleşiyor. Fuara yıllardır katılıyoruz. Türkiye içerisindeki destinasyonlarda, kültür turizminde önde gelen kentlerden bir tanesi. Travel Turkey İzmir’i Türkiye’de önemli bir fuar olarak görüyoruz. Fuarlara mutlaka katılmak gerektiğini düşünüyoruz. Tanıtımın çeşitlendirilmesi noktasında fuarların olması lazım. İnsanlar görüşmek ve karşılıklı güven tazelemek istiyor. İnsanların buluşma noktasında çok şey kazandığını biliyoruz. Yöresel ürünlerimizi ve güzelliklerimizi yansıtmak adına 12 ay turizm nasıl yaparız, kaliteli turisti nasıl getiririz diye Kapadokya bölgemizde ciddi çalışmalar yapıyoruz. Kültür turizminde de bir marka. Dünya’nın her tarafından turist alıyoruz. Japonya’dan başlayıp Latin Amerika’ya kadar her yerden turist alıyoruz. Nevşehir bölgemizde Kaya Şehri turizme kazandırıyoruz. Eski bir yaşam merkezi, kent. Kaya oluşumu ile beraber ortaya çıktı. Ürgüp Peri Bacaları, Göreme Açık Hava Müzesi, yer altı şehirleri, Acı Göl ve volkanik özellikleri ile Hacı Bektaş Veli bütün ilçelerimiz farklı özelliklere sahip. Kayaşehir de turizme dahil edildi ve Nevşehir bütün olarak turizm kenti halini almış oldu’ dedi. 

 

Kış turizmine de entegre olmaya başladıklarını söyleyen Levent Ak: “Türkiye’de Kula’dan sonra ikinci jeoparkı kurduk içimizde. Kapadokya jeoparkı kurduk. Jeopark kavramı yeni bir tanıtım ve koruma aracı. Türkiye’de ilk Manisa Kula Salihli jeoparkı önceliği yaptı. İkinciyi biz. Bugün Dünya Turizm Örgütü İspanya’nın başkenti Madrid’de 75 ülkenin katılımıyla 176 tane köyü Dünya’nın en iyi turizm köyü ilan etti. Az önce açıkladı ve ilk siz duyuyorsunuz. Türkiye’de de bugün 2 köy Dünya Turizm Köyü listesine girdi. Bunlardan bir tanesi Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafa Paşa Köyü, diğeri de Adapazarı’ndaki Taraklı ilçesi. Best Village Tourism olarak geçiyor. 

 

UNESCO kültürel miras listesinde yer alan, bölgelerinin tarihi ve coğrafi özelliklerini ön plana çıkaran kentler, fuar ziyaretçilerinden tam not aldı. Turizm potansiyelini tarihi kültürel ve doğal güzelliklerini dünyaya tanıtan bir araç olarak bu projelere destek vermek ve paylaşmamız lazım. Fuar olmasa bunları konuşuyor olamayacaktık” diye belirtti. 

 

Antalya Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı İsmail Oskay:

“Her dönem katıldığımız bir fuar. Turizmin başkenti Antalya olarak fuarlara katılımımız bizim için çok önemli. Antalya; deniz, kum, güneş dediğimiz resort turizminde dünyada ilk 10 şehir arasında. Konaklama ve taşıma kapasitesiyle 2019 yılında 16 buçuk milyon turist ağırladık. Bu yıl Ekim ayında 8 milyondan fazla, Aralık sonuna kadar 9 buçuk 10 milyon arası turist bekliyoruz. Bizim için fuarlar önemli çünkü insanlara doğrudan dokunabildiğimiz, insanları doğrudan buluşturabildiğimiz alanlar. Yatırımcılarla, ziyaretçilerle, çeşitli kamu kurumlarıyla birlikte fuar çok önemli. Travel Turkey inovasyon ve yenilikler açısından her sene kendini geliştiriyor. Katılımcıların stantlarını ziyaret ettik birçok yeniliği görmüş olduk. Bunları turizm, fuarcılık ve tanıtım açısından çok önemli buluyorum” dedi. 

 

Antalya olarak yeni turizm stratejileri olduğunu söyleyen Oskay: “Büyükşehir belediye başkanımız bunun öncülüğünü yapıyor. Resort turizminde dünyayla rekabet halindeyiz. Hem kalite açısından, hem yenileşme açısından hem de konaklama açısından. Antalya’nın bir gecede yaklaşık 800 bin turist ağırlama kapasitesi var. Bu alt yapı ve üst yapı gerektirir. Bu ülkeye yeni katma değerler getirmek için spor turizmi, alternatif turizm ve ören yeri konusunda Türkiye’de birinciyiz. Antalya’nın bu yönünü vurguluyoruz. Antalya yüzün üzerinde antik kenti bulunan bir şehir. Bisiklet turizmi için dünyayla rekabet edebilecek bir konumdayız. Kaya tırmanışı, rafting, paraşüt üzerine çalışmalar yapıyoruz. Gastronomi ve inanç turizmi üzerine de çalışıyoruz. Standımızda bunların bir kısmını yansıtmaya çalıştık. Artık dünyada ülkeler değil şehirler yarışıyor. Fuara katılmak bu açıdan bizim için önemli. Umarım tüm katılımcılara ve ziyaretçilerine hayırlı olur, bol kazanç sağlar” diye belirtti.

 

Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Vekili Cemil Alp:

Travel Turkey İzmir fuarıyla birlikte şehirlerinin Dünya çapında tanıtıldığını belirten Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Vekili Cemil Alp; “Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasının en kadim şehri Diyarbakır, tarihi 12 bin 500 yıla giden, 33 medeniyetin izlerini taşıyan bir şehir. Diyarbakır feth edilmeseydi ne Malazgirt ne de İstanbul feth edilirdi. Diyarbakır fethi Malazgirt’in habercisi İstanbul’un müjdecisidir. İnanç turizmi bakımından çok zengin bir yer.   Büyük İskender’in kaldığı bir coğrafya. Diyarbakır Malabadi Köprüsü şuanda UNESCO geçici listesindedir. Diyarbakır’ın 5 bin yıllık surları hala ayaktadır ve 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir. Kazıları devam eden Zerzevan Kalesi, Mithras Tapınağı var. Mithras tapınağının 2019 yılında 500 bini aşan bir ziyaretçi kitlesi oldu. Diyarbakır’ın tarihi, kültürü ve gastronomisi çok zengin. Yapılaşma bakımından da mimari olarak Türkiye’de örnek bir şehirdir. Fuarda amacımız Diyarbakır’ın güzelliklerini tanıtmak” diye konuştu. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet