Türk organik sektörü 3 projeyi birden hayata geçirecek

Yaklaşık 30 yıldır çevre dostu yöntemlerle kalıntı içermeyen sağlıklı ürünler üreten Türk Organik Sektörü, üç büyük proje için güçbirliğine gitti.

Yayınlanma:
Türk organik sektörü 3 projeyi birden hayata geçirecek

Yaklaşık 30 yıldır çevre dostu yöntemlerle kalıntı içermeyen sağlıklı ürünler üreten Türk Organik Sektörü, üç büyük proje için güçbirliğine gitti. 

 

Türk organik sektörü, kendi potansiyelini dünyaya tanıtacağı bir portal kurmak için harekete geçerken, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı (EU Green Deal) ve İklim Değişikliği konu başlıklarında projelere başvurularda bulundu. 

 

İklim değişikliğinin etkilerinin dünyada son yıllarda daha yoğun bir şekilde hissedilmeye başladığına dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, iklim değişikliğinin etkilerini azaltıcı, çevreye ve insana en duyarlı üretim modeli olan organik üretimi arttırmayı hedeflediklerini dile getirdi. 

 

Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatının tarladan çatala sürdürülebilir bir gıda sistemi amaçladığının altını çizen Celep, “Karbon/su ayak izi, iklim değişikliği, izlenebilirlik ve çevreye olan zararı da en düşük seviyeye çekmek ilke olarak benimsenmiş durumda. Avrupa Birliği tarafından 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını asgaride yüzde 50'ye indirmek, 2050 yılına kadar da net olarak sıfırlamak amaçlanıyor. Ayrıca, 2030 yılına kadar pestisit kullanımının yüzde 50, gübre kullanımının yüzde 20 ve antimikrobiyal satışlarının yüzde 50 oranında azaltılması planlanıyor. Bu rakamlara ulaşabilmek için Avrupa Birliği, toplam ekilen alanların yüzde 25'inde organik tarıma geçilmesini hedefliyor. Türk organik sektörü bileşenleri olarak bu hedeflere ayak uydurabilmek ve ulaşmak için güçbirliğine gidiyoruz. İzmir'de Sürdürülebilir Gıda Üretimi ve İklim Değişikliğine Uyum Projesi Avrupa Birliği Hibe ve EİB destekleriyle, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yürütücülüğünde, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortaklığıyla gerçekleştirilecek olan projeye başvurusu yapıldı” dedi. 

 

Proje detaylarını paylaşan Celep sözlerini şöyle sürdürdü: “İklim değişikliklerinin tarıma etkisi, iklim değişiklikleri özelinde kuraklığın etkisinin çok yıllık ve tek yıllık ürünler gibi seçili ürünlerin değer zincirinde sürdürülebilirlik ve su kullanımında tasarrufun ortaya konulduğu, eğitim, bilinçlendirme vb. çalışmaları da içeren bir proje teklifinde bulunduk. İkinci proje başvurumuz ise; Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat proje çağrıları kapsamında "Tarladan Çatala" proje başlığında Sürdürülebilir Tarımsal Uygulamalar alanında bir proje olacak. Bilgi Üniversitesi yürütücülüğünde, Birliğimizin de ortak olduğu, 10 farklı ülkeden, 29 kurumun katılımıyla hayata geçirilmesi planlanan projenin ön başvurusu yapıldı. 12 milyon Avro AB bütçeli projenin süresi 5 yıl olacak.” 

 

Türk organik sektörü 1 milyar Avro ciro hedefliyor

 

Türkiye’nin organik sektöründe 250’den fazla ürün çeşitliliğine ulaştığı bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, bu çeşitliliği hem iç piyasa da, hem dünya genelinde ithalatçılarla buluşturmayı hedeflediklerini kaydetti. 

 

Türk organik sektörünün 500 milyon Avro’luk büyüklüğe ulaştığı bilgisini veren Işık, “Sağlıklı yaşam ve beslenme dünya genelinde yükselen bir değer. Pandemi sonrasında organik ürünlere yönelişte bir artış var. Kuracağımız portalla Türk organik ürünlerine daha fazla talep olmasını sektörün 1 milyar Avro büyüklüğe ulaşmasını hedefliyoruz. Portal ilk etapta Türk organik sektörünün potansiyelini ortaya koyacak. Sonrasında bu portal online bir pazar yerine dönüşebilecek” diye konuştu.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet