Türkiye de Google News Kalkıyor mu

Bugün akşam üzeri Google tarafından gönderilen Türkçe bir e-posta kafaları karıştırdı.Basın emekçilerini yakından ilgilendiren Google Haber servisi konulu söz konusu kafa karıştırıcı e-postayı ARAjans'tan Şiyar Kendirci...

Yayınlanma:
Türkiye de Google News Kalkıyor mu

Bugün akşam üzeri Google tarafından gönderilen Türkçe bir e-posta kafaları karıştırdı.

Basın emekçilerini yakından ilgilendiren Google Haber servisi konulu söz konusu kafa karıştırıcı e-postayı ARAjans'tan Şiyar Kendirci tarafından Alanya Haber okuyucuları için yorumladı.

Gelen E-Postanın Dijitaleşen Türk basını açısında olumlu olduğunu dile getiren Kendirci, şu şekilde devam etti.

Google hali hazırda dünyanın en büyük haber servislerinden biri konumundadır. Haber içeriği üretmeden kendi algoritmasına dayalı kullanıcılarının haber okuma tercihlerini yönlendiriyor. Akşam üzeri Türkiye'de ki Haber sitesi sahibi kullanıcılarına gönderildiği e-posta ile haber yayıncılığında kısmı geri çekileceğini ima etmiştir. Bunu telif hakları nedeni ile mi yapıyor yada farklı bir deneyim üzerinde mi çalışılıyor belli değil. Zira yakın zamanda Fransız makamları, Google Haber'in kullanıcılarına sunduğu haber içerikleri için haber kaynaklarına ödeme yapması gerektiğine dair bir karar aldı.

Google haber, Haberleri hali hazırda kendi sunucularına depolayıp kendi uygulaması üzerinden kullanıcılarana sunuyor, bu durum da kullanıcılar haberin esas kaynağına erişmiyor. Haber kaynakları, kendi haberleri okunmasına rağmen okuyucular sitelerine girmediği için ekonomik kayıplara uğramaktadır. Hatta bir çok basın kuruluşu Google'ın basın sektörüne büyük zararlar verdiği fikrindeler.

Google gönderdiği e-posta da "Google Haber" uygulamasının tamamen kaldırılmadiğını, aksine haber linklerine tıklandığında okuyucuları haberin kaynağına yönlendireceği belirtiyor.

Yapılan açıklamayı dijitalleşme sürecinde olan Türkiye basın sektörü için olumlu olduğunu düşünüyorum, doğru bir karar. Basın emekçilerine hayırlı olmasını diliyorum.

Google tarafından Basın emkcilerine Gönderilen email bildirimi

Merhaba,

Eylül ayının başında, Google Haberler uygulamasının doğrudan RSS ve Atom feed'lerinden makale oluşturmayı yakında durduracağını ve bunun yerine kullanıcıları doğrudan yayıncıların web sitelerine yönlendireceğini sizlere bildirmiştik (Konu: Google Haberler'deki İçerik Yönetimini Basitleştirme).

Daha önceki duyurumuzda da bahsettiğimiz üzere artık Google Haberler'deki içerik yönetiminde gerekli olmayacağından feed tabanlı makale oluşturma işlevini Yayıncı Merkezi'nden kaldıracağız. Buna uygulama içi okumaları izlemek için kullanılan özel Analytics izleme kimlikleri ve üçüncü taraf izleme piksellerinin yanı sıra özel RSS stili ve feed reklamları da dahildir.

Yayınınızda içerik bölümleri oluşturmak için feed'leri kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca web konumlarını kullanarak web sitenizin bir kısmına dayalı içerik bölümleri de oluşturabilirsiniz. İçerik bölümleri oluşturmak için hangi yöntemi kullanıyor olursanız olun kullanıcılar Google Haberler uygulamasında makalelerinizden birini açtığında onları web sitenize yönlendireceğiz.

Bu özellikleri Kasım sonuna kadar Yayıncı Merkezi'nden kaldırmayı hedefliyoruz. Web sitenizin mevcut analiz izleme işlevini kullanarak tüm Google Haberler trafiğinizi izleyip ölçmeye devam edebileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Search Console'daki Google Haberler performans raporları da bundan etkilenmeyecektir.

Saygılarımızla,

Google Haberler Ekibi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet