Türkiye’de Yetişkinlerin yüzde 50’si 
Ay Sonunda Eksi Bakiyeye Düşüyor

Türkiye’de Yetişkinlerin yüzde 50’si 
Ay Sonunda Eksi Bakiyeye DüşüyorBanka hesabı, kredi kartı ve banka kredisi kullanımının düzenli olarak arttığı ülkemizde, finansal okuryazarlık seviyesinin oldukça düşük olduğu...

Yayınlanma:
Türkiye’de Yetişkinlerin yüzde 50’si 
Ay Sonunda Eksi Bakiyeye Düşüyor

Türkiye’de Yetişkinlerin yüzde 50’si 
Ay Sonunda Eksi Bakiyeye Düşüyor

Banka hesabı, kredi kartı ve banka kredisi kullanımının düzenli olarak arttığı ülkemizde, finansal okuryazarlık seviyesinin oldukça düşük olduğu görülüyor. Yetişkinlerin yalnızca %24’ünün temel finansal bilgiye sahip olduğu Türkiye, 144 ülke arasında 120. sırada yer alıyor.

ISTANBUL (TR) - Türkiye’de temel bankacılık işlemlerinden borçlanma ve yatırım seçeneklerine kadar pek çok alanda finansal araçların kullanımı hızla artıyor. Yetişkin nüfusun %33’ü en az bir kredi kartına sahipken, 150 milyon aktif banka ve 66 milyon kredi kartı bulunuyor. İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı ise 19,3 milyon. Böylesine ciddi rakamlara rağmen Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre, Türkiye’deki yetişkinlerin %69’u temel finansal kavramlara hakim olduklarını ifade ederken, yöneltilen sorular neticesinde yalnızca %24’ünün iyi bir finansal okuryazarlık seviyesinde olduğu ortaya çıkıyor.

Türkiye’nin finansal okuryazarlık düzeyinin Hindistan, Ürdün ve Vietnam gibi ülkelerle aynı seviyede olduğunu belirten Hesapkurdu.com Kurucu Ortağı Onur Tekinturhan, “Türkiye’de son dönemde yetişkinlerin % 50’si ay sonunda eksi bakiyeye düştüklerini ve %42’si de ise borç aldığını belirtiyor. Öte yandan nüfusun sadece %66’sı faturalarını zamanında yatırıyor. Tüm veriler göz önünde bulundurulduğunda tüketicilerin, kredi alarak borçlanmadan önce mutlaka araştırma yapması, bankaların faiz oranlarını karşılaştırması ve bütçe hesabı yapmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Tüketiciler sigorta almadan veya kredi çekmeden önce internette karşılaştırma yapıyor.

Araç sigortasından kredi ve mevduat faiz oranlarına kadar birçok finansal karar alma sürecinde tüketiciler; finansal okuryazarlık seviyeleri arttıkça kısa sürede detaylı bilgi almak, ürün veya hizmetleri karşılaştırabilmek ve tasarruf edebilmek için online karşılaştırma platformlarına başvuruyor. Hesapkurdu.com'un verilerine göre, son 5 yılda Türkiye’de online kredi karşılaştırma sayısı %120 artarak, aylık ortalama 1,5 milyon sorguya ulaştı. Türkiye’de finansal okuryazarlık seviyesinin yetersiz olmasının birçok soruna kaynaklık ettiğini söyleyen Onur Tekinturhan, “Tüketicilerin finansal bilgi yetersizliği dolandırıcılık, maliyet ve kar-zarar hesaplamalarında hatalar gibi birçok olumsuzluğun temel nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada tüketici beklentisini karşılayacak, kullanımı kolay ve anlaşılır sistemlere ihtiyaç duyuluyor” dedi.

Finansal okuryazarlığı artıracak projeler için özel yazılım ekibi kuruluyor.

Türkiye’de finansal karşılaştırma kültürünü oluşturmaya odaklandıklarını belirten Tekinturhan, “Tüketicinin kredi ve sigorta ürünlerini satın alırken yaşadığı deneyimi dijitalleştirerek baştan sona dönüştürmek istiyoruz. Kullanıcının finansal işlemleri kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmesi için gerekli altyapıyı geliştirecek 20 kişilik yazılım ekibi istihdam ediyoruz. Bu ekip, Türkiye’de finansal okuryazarlık seviyesinin artması için çalışan en büyük yazılım ekibi olacak. Yazılım ekibimiz, banka ve sigorta şirketleriyle elektronik entegrasyon projeleri gerçekleştirip, bu şirketlerin finansal süreçlerini dijital dünyayla daha uyumlu hale getirecek. Geliştireceğimiz finansal hesaplama araçlarıyla tüketicilerin finansal süreçlerde daha efektif kararlar vermesinde rol alırken, finansal ürün ve hizmetler; erişilebilir, şeffaf, kolay kullanımlı ve karşılaştırılabilir hale gelecek” ifadelerini kullandı.

Bilgi İçin: Tülay Genç | [email protected] | +90 (850) 885 12 55

Hesapkurdu  Hakkında

2010 yılında kurulan Hesapkurdu.com, kredi ve sigorta ürünlerini karşılaştırma ve başvuru imkanı sunan ücretsiz bir web sitesi ve mobil uygulamadır. Kullanıcıların tek bir platformdan banka ve sigorta şirketlerinin en güncel ve avantajlı ürünlerine kolaylıkla ulaşmasına ve doğru finansal kararlar vermesine yardımcı oluyor. Türk girişimciler tarafından kurulan Hesapkurdu.com, ilk olarak İtalya’nın lider finansal karşılaştırma platformu MutuiOnline’ın kurucu ekibinden, daha sonra ise 18 ülkede 17 milyon müşteriye hizmet veren Hollanda merkezli NN Group’dan yatırım aldı. Hesapkurdu.com, TOBB tarafından 2011–2013 yılları arasında Türkiye’nin en hızlı büyüyen 7. şirketi seçildi; Deloitte tarafından ise 2013–2016 yılları arasında ülkemizin en hızlı büyüyen ilk 50 teknoloji şirketi arasında gösterildi. 2019’un Mart ayında ise dünyanın en büyük karşılaştırma platformlarına sahip şirketlerinden olan BHL’nin (Budget Holdings Limited) Türkiye’de faaliyet gösteren online sigorta satış şirketi Koalay.com ile Hesapkurdu.com aynı çatı altında birleşti. Birleşmeyle birlikte 40 banka ve sigorta şirketi, her ay yaklaşık 4 milyon kullanıcıya hizmet vermek üzere aynı altyapıda buluşuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet