Üreticiye verdiğimiz sözlerin ötesine geçti

Başkan Türel “Tarım Zirvesi”nde konuştuAntalya’da düzenlenen Tarım Zirvesi’nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyenin tarıma yönelik önemli proje ve yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi....

Yayınlanma:
Üreticiye verdiğimiz sözlerin ötesine geçti

Başkan Türel “Tarım Zirvesi”nde konuştu

Antalya’da düzenlenen Tarım Zirvesi’nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyenin tarıma yönelik önemli proje ve yatırımlar gerçekleştirdiğini söyledi. Başkan Türel, sulama elektriği, sulama sistemleri, toptancı haller, soğuk hava depoları gibi yatırımlarla tarım sektörüne toplam 210 milyon lira harcadıklarını belirtti. Türel, “Verdiğimiz sözlerin de ötesine geçerek hizmet yapıyoruz” dedi.

Tarım sektörünün sorunları, çözüm önerileri ve tarım yatırımları Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Antalya’da masaya yatırıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Hürriyet Gazetesi ve Deniz Bankası işbirliğinde Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen zirveye, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Hürriyet Gazetesi CEO’su Çağlar Göğüş, Deniz Bank Genel Müdürü Hakan Ateş, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarları Noyan Doğan, Vahap Munyar, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent ile tarım sektöründen temsilciler katıldı.

Antalya tarımına görülmemiş yatırım

Toplantının açılışında konuşan Başkan Menderes Türel, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2014’ten bu yana Antalya’da tarım sektörünün en önemli partnerlerinden birisi haline geldiğini belirterek, “Bu 6366 sayılı Büyükşehir Yasasıyla mümkün olabildi. 4 yıllık dönemde Antalya’nın köyleri bugüne kadar görülmemiş seviyede yatırım görmüştür.

Bu dönem için tarım üreticimize bir sözümüz ciddi bir harcama kalemi olan sulama elektriğini ücretsiz temin etmekti. İlimizdeki 39 sulama kooperatifi tarımsal sulamada yıllık 5 megavat elektrik kullanıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak ilk etapta 2 megavat kurulu güce sahip bir güneş enerji santraliyle üretime başladık. Şimdi ikinci etaba başlıyoruz. 3 megavatlık yeni bir güneş enerjisi santraline başladık. Bu tesislerimizi de BAKA ile ortak yürüttüğümüz projelerle yapıyoruz. Toplamda 20 milyon liralık bir yatırım yapmış oluyoruz” diye konuştu.

Çiftçiye elektrik bedava

İkinci güneş enerjisi santralinin de tamamlanmasıyla yılda 6 milyon 750 bin kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip olacaklarını belirten Türel, “Belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan Allah’ın hikmeti güneşten istifade ederek 39 sulama kooperatifinin üyesi olan 7 bin 429 çiftçi ailesinin Antalya’da sulama suyunda kullandığı elektrik bedeli bedava. Yani balık yemeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz ve bunu faturalara yansıtıyoruz. Üreticimize sağlayacağımız toplam enerji desteği senelik 4 milyon 250 bin Türk Lirası. En önemli maliyeti çiftçimizin omzundan yük olmaktan kurtarıyoruz ve enerjiyi çiftçiye bedava sağlıyoruz” dedi.

Sulama suyu yatırımı 32 Milyon TL

Sulama projeleri ile de çiftçiye destek olduklarını kaydeden Başkan Türel, şunları söyledi: “Eskiden DSİ’den, Tarım İl Müdürlüğü’nden beklenen sulama suyu tesislerini şimdi Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana Gazipaşa’dan Kaş’a kadar, 11 mahallede kapalı sistem sulama tesislerini öz kaynağımızdan biz kurduk ve 18 bin dekar tarım arazisini sulama suyuna kavuşturduk. 19 sulama projesi de şu anda devam ediyor. Sulama yatırımlarımızın tutarı 32 milyon TL’dir.”

İlçelere önemli yatırım

İlçelerde de tarım sektörüne yönelik önemli yatırımlar yaptıklarına değinen Başkan Türel, ürünlerin Pazar bulacağı büyük haller yaptıklarını söyledi. 100 milyon liralık bir bütçeyle Alanya’ya yeni bir toptancı hal yaptıklarını anlatan Başkan Türel, “Bir ilçe belediyesinin yatırım bütçesinin iki üç misli bir yatırımı sadece bir hal projesine harcayabilir hale geldik” diye konuştu. İlçelerde soğuk hava tesislerinin yanı sıra mezbahalar da açtıklarını söyleyen Türel, “Akseki, Kumluca, Finike, Gazipaşa, Elmalı mezbahalarımızı açtık. Demre- Kaş mezbahası da bitmek üzere. Bu 5 projenin yatırım maliyeti tutarı 10 milyon lira” dedi.

Antalya dünyaya tohum satıyor

Antalya’nın geleceğinden ve tarımından çok ümitli olduğunu ifade eden Başkan Menderes Türel, “Tohum ve fide üretiminde harikalar yaratıyoruz yenilikler yapılıyor. Antalya’nın tohum üreticilerinin dünyaya tohum satacağına 10 yıl önce söylesek kimse bize inanmazdı. Bugün firmalarımız AR-GE merkezleri ve başarılarıyla dünya çapında işlere imza atıyorlar.

Halkımıza sera üretiminin daha kontrollü ve daha sağlıklı olduğunu daha iyi anlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Verdiğimiz sözlerin de ötesine geçtik

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sulama elektriği, sulama sistemleri, toptancı haller, soğuk hava depoları gibi yatırımlarla tarım sektörüne toplam 210 milyon lira harcadığını belirten Başkan Türel, şunları dile getirdi: “Böyle bir yatırım hacmi ve ücretsiz elektrik gibi hizmetler bugüne kadar Antalya’nın ya gündeminde değildi ya da hayal görülüyordu. Biz verdiğimiz sözlerin de ötesine geçerek hizmet yapıyoruz. Kırsal kesimde yaptığımız yollar, köylerimizin içme suyu projeleri ve sosyal desteklerimiz de tarıma dolaylı desteklerdir. Bugün kırsal mahallelere yaptığımız asfalt yatırımı 150 milyonu buldu.”

Antalya’nın son 15 yılına hayret ediyorum

Hürriyet Gazetesi CEO’su Çağlar Göğüş ise tarım sektörünün sorun ve çözümlerinin masaya yatırıldığı zirvenin başarılı geçmesini temenni etti. Tarımın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Göğüş, Dünyada beşinci Avrupa’da birinci olan tarım sektörün modernizasyonunun devam etmesi gerektiğine işaret etti. Göğüş, zirveye verdiği destekten dolayı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e de teşekkür etti.

Deniz Bank Genel Müdürü Hakan Ateş de mültecilerle birlikte Türkiye nüfusunun 85 milyonu bulduğunu belirterek, “Tarımda toplam üretim bakımından dünyada ilk 10’dayız. Tarım, hayvancılık ve örtü altı üretimde son derece önemli bir ülkeyiz ve sektör içinde Antalya çok önemli bir il. Antalya altyapı ve üstyapı yatırımları ile fenomen gelişiyor. 2023 giden yolda güçlü ülkeler güçlü şehirlerle ortaya çıkar. Ülkeler güçlerini korumak zorunda. Menderes Türel’in yaptıkları ile Antalya’da son 15 yılda neler oldu diye baktığımda hayret ediyorum. Çok güzel gidiyor. Yeni projelerle daha da ileri gidecek. Antalya kendini besliyor, turistini besliyor, ülkeye istihdam ve ihracat olarak katkısı var. Bu anlamda Menderes Türel Başkana ayrı bir teşekkür ediyorum” dedi.

Tarım ve hayvancılık masaya yatırıldı

Konuşmaların ardından Tarım Zirvesi, gerçekleşen panel programıyla devam etti. Türkiye İhraacatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başklanı Mustafa Satıcı’nın moderatörlüğünü üstlendiği panele DenizBank Akdeniz Bölge Müdürü Adnan Aykın, Hürriyet Ekonomi Yazarı Vahap Munyar Noyan Doğan, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, konuşmacı olarak katıldı. Panelde Antalya özelinde tarım ve hayvancılığın yanı sıra çiftçinin sorunları, ihracat ve istihdam başlıklarına değinildi. Panel, soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet