Üsküdar’dan genç girişimcilik ekosistemine önemli katkı…

Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi (GBA)  Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optimum Akademi arasında imzalanan protokol kapsamında 41 genç “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” aldı.

Yayınlanma:
Üsküdar’dan genç girişimcilik ekosistemine önemli katkı…

Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi (GBA)  Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optimum Akademi arasında imzalanan protokol kapsamında 41 genç “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” aldı. Proje ve protokol imza töreninde konuşan 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Söz Gençlerde Projesi’nde yer alan 41 gencin yenilikçilik ve girişimcilik konusunda adımlar atacağını söyledi. Tarhan, “Kendi hikayelerini yazmaya başlayacaklar, start-up oluşturacaklar, belki buradan hareketle gelecekteki hayatlarında önemli bir dönüm noktası yaşayacaklar.” dedi.  Prof. Dr. Tarhan, 21’nci yüzyıl becerilerinden en önemlisinin yenilikçilik, girişimcilik ve iş birliği olduğunu kaydederek “Bu özellikler çok önemli. Yenilikçi ve girişimci olunamayan bir konuda küresel rekabette geride kalınmış olunuyor.” uyarısında bulundu.

 

Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi (GBA)   Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Optimum Akademi arasında imzalanan protokolle üniversite öğrencisi 41 genç ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ aldı.  Söz Gençlerde Projesi için iş birliği ve protokol imza programı düzenlendi.

 

Pandemi koşullarında çevrimiçi düzenlenen programa Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi (GBA)  Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Nebiye Yaşar, Optimum Medya ve Tanıtım Hizmetleri A.Ş. Ajans Başkanı Barış Sürekli, Ventures & Mentors League (Girişim ve Mentor Ligi) Üst Yöneticisi Ufuk Batum ve girişimci adayı öğrenciler katıldı.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “41 genç yenilikçilik ve girişimcilik konusunda önemli adımlar atacak”

 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, törende yaptığı konuşmada Söz Gençlerde Projesi’nde yer alan 41 gencin yenilikçilik ve girişimcilik konusunda adımlar atacağını belirterek “Kendi hikayelerini yazmaya başlayacaklar, start-up oluşturacaklar, belki buradan hareketle gelecekteki hayatlarında önemli bir dönüm noktası yaşayacaklar. Bu proje gençler için aslında çok önemli bir fırsat.” dedi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dünyaya hükmetmek isteyen veri tabanına sahip olmalı”

 

İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda farklı becerilerin öne çıktığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “20’nci yüzyıldan farklı olarak 21’nci yüzyılın bir özelliği var; 20’nci yüzyılda da beceriler vardı ama şu anda daha çok ön plana çıkan beceriler var. Endüstri 4.0’ı misafir eden bir 21’nci yüzyılda yaşıyoruz. Endüstri 4.0’da otonom robotlar, big data veri tabanı, simülasyon, nesnelerin interneti ve 3D yazıcılar var. Şu anda dünyaya hükmetmek, söz sahibi olmak isteyenin veri tabanına sahip olması gerekiyor. Bir dijital nesil var. Özellikle 90 sonrası doğan kuşaklar dijital nesil olarak adlandırılıyor ve bunlar direkt dijital dünyaya doğdular. Onlar dijital dünyanın yerlisi, biz ise dijital dünyanın göçmeniyiz. Gençlere adapte olmak ileri yaşta çok zor çünkü önceki kuşaklardan da son derece farklı bir kuşak. Sümer tabletlerinde ve Mısır papirüslerinde yer alan önemli konulardan biri de kuşak çatışmalarıdır. Kuşak çatışmaları hep varmış ama bu zamandaki kadar yoğun olmamış çünkü bilgiyi yenileme ömrü kısaldı. Daha önce bilgi 30 yılda bir değişirken şimdi üç yılda bilgi eskiyor. Böyle bir zamandayız çünkü dijital dönüşüm ve müthiş bir iletişim var.” dedi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “21. yüzyılın en önemli becerileri: Yenilikçilik, girişimcilik, iş birliği”

 

21’nci yüzyıl becerilerinden en önemlisi yenilikçilik, girişimcilik ve işbirlikçi olmak. Bu özellikler çok önemli. Yenilikçi ve girişimci olunamayan bir konuda küresel rekabette geride kalınmış olunuyor. Ya yeni bir şey üretmek ya da mevcut bir şeyi daha farklı veya kısa yolla yapmaya çalışmak gerekiyor. Bu yapıldığında fark oluşturulmuş ve aynı zamanda da hayat daha kolaylaştırılmış oluyor. Yapılan işte yenilikçi ve girişimci bakış açısı olmadığı zaman hızla eskime gerçekleşiyor. Yenilikçiliğin ve girişimciliğin temel becerisi yeni deneyimlere açık olmaktır. Bu nörobilim yani beyin tabanlı öğrenme diye geçiyor. Nörobilim tabanlı öğrenmede eğlence ve disiplin bir arada olursa kişi öğrenebiliyor, zoraki ezberle ve çalışmayla öğrenemiyor. Deneyimleyerek, söküp takarak öğrenme gerçekleşiyor. Deneyimleyerek öğrenme bu çağın yöntemi. Türkiye’deki eğitim sisteminde proje okulları ve tasarım atölyeleri açıldı fakat oraya giden öğrencilere bunların sınavda bir artısı olmuyor. Oraya gidip çalışarak proje üreten öğrencilerin üniversiteye girişte avantajlı duruma gelebilmeleri lazım. Eğitim sisteminde ciddi bir devrime ihtiyaç var. Şartlar zorladığı için er ya da geç bu yapılacak.” diye konuştu.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilim ve teknolojide yenilikler üretmeliyiz”

 

Yenilikçi olan ve farklı düşünen gençleri engellememek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Biz eğer küresel güçlerin nesnesi değil de öznesi olmak istiyorsak bilim ve teknolojide de yenilikler üretmeliyiz. Taklit ve tekrar eden bilim – teknoloji anlayışı orta çağ anlayışıdır. ‘Nasılsa başkaları yapıyor, neden uğraşıyorsun?’ diye düşünen bir anlayışa sahip olanlar tamamen kendilerini kandırmada ustadır.” dedi.

 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençlerin fikir üretmesi için festival düzenliyoruz”

 

Üsküdar Üniversitesi olarak 2013’te Bilim ve Fikir Festivali’ni başlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuk ve gençlerin proje üretmek için desteklenmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bu festivali başlatırken İstanbul’daki Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak lise öğrencileri arasında bir festival gerçekleştirmek istedik. O zaman ‘Türkiye’de böyle bir festival var mı?’ diye sorduğumuzda olmadığı yanıtını aldık. ‘Dünyada var mı?’ diye sorduk, Amerika Utah’da bir üniversitede küçük çaplı bir etkinlik varmış. Onun üzerine İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık ve 2013’ten beri yapıyoruz. İlk konumuz da yapay zekaydı. Bunu öğrencilerle yaptık. Öğrenciler çok enteresan ve güzel projeler getirdi. Sadece geçen yıl pandemiden dolayı yapamadık ama projeler gelmişti. O projelerin derecelerini belirledik ve bu yıl tören yapacağız. Projeler için çocuklar sevinç ve heyecan duymalı. Ancak böyle projeler peşinde koşan çocuk olursa bilim öğretebiliriz. Bizim gençlerimizde bu özellik var. Gençlerin projelerdeki heyecanını gördük. Gözlerindeki o parıltıyı gördükten sonra doğru yolda olduğumuzu düşündük. Müdürler değişmesine rağmen İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü her zaman destekledi. Hatta oradan çıkan tasarımlardan 7-8 tanesine üniversite olarak başvurduk ve liseli öğrencilere patent aldık.”

 

Dr. Nebiye Yaşar: “Girişimcilik yolculuğuna çıkan gençlerin örnek olmasını hedefliyoruz”

 

Üsküdar Üniversitesi Genç Beyinler Akademisi (GBA)   Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Nebiye Yaşar, “Söz Gençlerde adını verdiğimiz “Genç girişimcilerin girişimcilik öyküleri” projemiz ile; 

Üniversitemizde “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” alarak girişim yolculuğuna çıkan ve girişimlerini gerçekleştiren gençlerin “girişimcilik öykülerinin” diğer gençlere örneklik teşkil etmesi, girişimciliğin gençler arasında yaygınlaşması, bu konudaki bilincin artması ve ülkemizdeki “Genç Girişimcilik” ekosistemine katkı sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.   

 

Dr. Nebiye Yaşar, “Girişimlerini gerçekleştiren 41 gencin, özellikle 41 genci seçtik maşallah kelimesine karşılık geldiği için. Bu gençlerin girişimcilik öykülerinin gençlere örnek teşkil etmesi, girişimciliğin gençler arasında yaygınlaşması, bu konudaki bilincin ve farkındalığın artması ve ülkemizdeki genç girişimci ekosistemine katkı sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini de kullandı. 

 

Dr. Nebiye Yaşar: “Projemiz girişimci gençlerin fikir ve cesaretlerinin buluşma noktasıdır”

 

Söz Gençlerde Projesi’ni tek kelimeyle ifade etmek gerekirse “girişimci gençlerin fikir ve cesaretlerinin buluşma noktası” olduğunu kaydeden Dr. Nebiye Yaşar, “Genç girişimcilerin girişimcilik öykülerinin her anlamda çalışılması, dijital kitaplaşması, belgeselleşmesi ve bu konuda gerek özel sektör gerek kamu alanından önemli kişilerle bir araya getirilmesi hem üniversitemize hem genç girişimcilere hem de ülkemize ayrıcalık ve değer katacaktır.” dedi.

 

Dr. Nebiye Yaşar: “Sosyal sorumluluk projelerinde yer almak önemli tecrübeler kazandırır”

 

Projelerle gençlerin plan yapmak nedir, projelendirme nedir, iş takibi nedir, neden-sonuç ilişkileri nasıl olur gibi birçok konuda farkındalık geliştirdiğini kaydeden Dr. Nebiye Yaşar, “Tüm bunlar iş hayatının temelini oluşturan ögelerdir. Bir projeyi önce tasarlamak, sonra uygulamak ve sonuçlandırmak baştan sona süreci deneyimlemek, gerekirse kriz yönetmek de öğrenmenin bir parçası olmaktadır. Sosyal sorumluluk projeleri içinde yer almak, girişimcilik faaliyetlerinde yer almak, gencin kendini keşfetmesine, takım çalışması içinde yer almak gibi pek çok önemli tecrübeye de imkan sağlar.” dedi.

 

Girişimci Ufuk Batum: “Üsküdar Üniversitesi girişimci bir üniversite”

 

Ventures & Mentors League (Girişim ve Mentor Ligi) Üst Yöneticisi Ufuk Batum konuşmasında Üsküdar Üniversitesi’nin girişimci bir üniversite olduğunu ve çok değerli çalışmalara imza attığını söyledi. Batum, “Felsefesi ve kapıları son derece açık, sıcak bir üniversite. Öyle olduğu için de girişimcilik son derece rahat, inovasyon çok daha rahat konuşuluyor ve uygulanıyor. Zaten katılımcılar ve özellikle de girişimci gençler bazı eğitim ve destekleri almaya başladılar ve bundan sonra da devam edecektir.” dedi. 

 

Ufuk Batum, ülkemizin sanayileşmede olduğu gibi nitelikli girişimcilik konusunda da geç kaldığını belirterek buna rağmen Türkiye’nin bu konuda çok istekli olduğunu söyledi. Ufuk Batum, “Çünkü katma değerin nitelikli girişimcilikten geldiğini, kurumsal dünyanın artık istihdam yaratmakta zorlandığını yani 1980’lerde ve 2000’lerde aynı çalışma yapıldı ABD’de. Kurumsallar büyümesine rağmen istihdama katkısı daha da düştü. Neden? Çünkü daha fazla teknoloji kullanıyorlar. Aynı istihdamla belki işleri daha verimli yapabiliyorlar. Onun için de dünyanın pek çok yerinde girişimcilik istihdam demek.” diye konuştu.

 

Barış Sürekli: “Ülkemiz genç girişimci noktasında iyi bir yerde”

 

Optimum Medya ve Tanıtım Hizmetleri A.Ş. Ajans Başkanı Barış Sürekli ise girişimciliğin çağımızın vazgeçilmezleri arasında olduğunu belirterek gençlere girişimcilik konusunda tavsiyelerde bulundu.  Barış Sürekli, “Fikirlerin desteklenmesi ve doğru yönlendirilmesi çok önemli. Girişimcilik kültürünün yaygınlaşması, girişimcinin karşılaşabileceği sorunların en aza indirilmesi, ekonomik kalkınmanın hızlanmasına, işsizliğin azaltılmasına, refahın büyüyüp yaygınlaşmasına da önemli katkılar sağlayacaktır. Ülkemiz de genç girişimci sayısında bence iyi bir noktada. Her gün birbirinden ilgin pek çok fikirle karşılaşıyoruz ve birçok yurt içinden ve yutr dışından yatırım haberlerini de duyuyoruz. Bu ülkemiz için son derece memnuniyet verici bir durum.” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından imza töreni gerçekleşti. Program toplantıya katılanların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet