Validebağ Korusu Bakım ve Rehabilitasyon Projesi başlıyor

Doğaya saygılı ve korumacı bir belediye olarak Türkiye’de örnekle gösterilen Üsküdar Belediyesi, 1999 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle sit alanı ilan edilen Validebağ Korusu’nu Çevre ve Şehircilik...

Yayınlanma:
Validebağ Korusu Bakım ve Rehabilitasyon Projesi başlıyor

Doğaya saygılı ve korumacı bir belediye olarak Türkiye’de örnekle gösterilen Üsküdar Belediyesi, 1999 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle sit alanı ilan edilen Validebağ Korusu’nu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte cennetten bir köşeye dönüştürmek için harekete geçti. Anadolu yakasının en büyük 2’nci yeşil alanı olarak yaşları 15 ile 400 arasında değişen 40'ı aşkın türdeki ağaç ile 100'ü aşkın kuş türüne ev sahipliği yapan koru, Üsküdar Belediyesi’nin Bakım ve Rehabilitasyon Projesi ile İstanbulluların doğayla bütünleşebilecekleri yeni bir alan olarak hizmete sunulacak. Validebağ Korusunda araç girişine ve mangal yakılmasına izin verilmeyecek. 

 Bakımsızlık ve kontrolsüzlükten dolayı ekolojik dengesini yitirmek üzere olan Validebağ Korusu, Üsküdar Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘’Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi’’ ile adeta cennetten bir köşeye dönüştürülecek. Doğal taş, ahşap, toprak dışında hiçbir yapı malzemesinin kullanılmayacağı, hiçbir yeni yapının inşa edilmeyeceği ve 7 bin fidanın dikileceği proje ile Validebağ Korusu, adeta küllerinden yeniden doğacak. Sit alanı konumu korunarak, 1 metreküp beton bile kullanılmadan gerçekleştirilecek proje tamamlandığında, İstanbul’a yepyeni ve yemyeşil bir doğal alan daha kazandırılmış olacak.

Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi’nin tüm detaylarını düzenlenen basın toplantısında aktaran Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ‘’Validebağ Üsküdar ve İstanbulluların hizmet alacağı eşsiz bir koru olacak’’ dedi.

Hilmi Türkmen: “Korumuzu Sit alanı konumunu koruyarak rehabilite edeceğiz”

“Doğaya saygılı ve korumacı bir belediye olarak yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte Türkiye’de örnekle gösterilen böyle güzel bir projeye daha imzamızı atacağız. Yaklaşık 200 yıl önce 3’üncü Selim tarafından annesi Mihrişah Valide Sultan adına yaptırılan, bugün bakımsızlıktan ve kontrolsüzlükten ekolojik dengesini yitirmek üzere olan Validebağ Korusu’nu adeta cennetten bir köşeye dönüştüreceğiz. Korumuzda bakımsızlıktan kuruyan ağaçlara can vereceğiz. Açık atık sular, korudaki tüm canlıların yaşamını tehlikeye atıyor. Kontrolsüz köpeklerin saldırısı yüzünden her ay 150’den fazla yaralanma olayı yaşanıyor. Bu durumu kontrol altına alacağız. Üsküdar Belediyesi olarak 1999 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle sit alanı ilan edilen korumuzu, bu konumuna uygun şekilde kurtarmak için harekete geçiyoruz. ‘’

 Validebağ Korusu’nda halen 7 bin kadar ağaç bulunduğunu hatırlatan Hilmi Türkmen. Koruya 7 bin adet daha yeni ağaç dikileceğini ve korudaki ağaç sayısının 14 bini bulacağını ifade etti. Koru içindeki mevcut yapılar dışında kesinlikle yeni bir yapıya izin verileyeceğini vurgulayan Türkmen, 1 metrekare dahi kapalı alan oluşturulmayacağının altını çizdi.

 Hilmi Türkmen:“Validebağ Korusu’nu cennetten bir köşeye dönüştüreceğiz”

‘’Araç girişi ve Mangal olmayacak’’

“İstanbul’a taahhüt ediyoruz ki, doğal hayat aşkıyla Validebağ Korusu’nu cennetten bir köşeye dönüştüreceğiz. Projemizi İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden uzmanlarla birlikte yapıyoruz. Tüm doğal güzellikleri koruma altına alarak İstanbullularımız için şehrin merkezinde doğayla iç içe bir alan haline dönüştüreceğiz. Bunu yaparken de projemizde 1 metreküp dahi beton kullanmayacağız. Doğal taş, ahşap ve toprak dışında hiçbir yapı malzemesi kullanmayacağız. Tek bir beton mikseri dahi koruya sokulmayacak. Proje tamamlandığında araç girişine ve mangal kayılmasına kesinlikle izin verilmeyecek. Atıl haldeki Validebağ Korusu, hem burada yaşayan canlılar hem de yeşil alana hasret İstanbullular için çok büyük anlam ifade ediyor. Biz de buradaki doğal dokuyu koruyarak, insanların ve tüm canlıların doğanın güzelliklerini özgürce yaşayabilecekleri bir atmosfer yaratacağız. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ile birlikte 7 bin fidanı korumuza kazandırarak daha da yeşil bir koru yaratacağız. Böylece Validebağ Korusu, hem korunup gelişecek hem de tüm İstanbulluların şehrin yoğun stres ve gürültüsünden kaçabilecekleri en yakın ve en doğal adresi olacak.”

Validebağ Bakım ve Rehabilitasyon Projesi’ne önümüzdeki hafta başlayacaklarını söyleyen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen. ‘’ Bakım ve rehabilitasyon çalışmalarını bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlayıp bitirmek istiyoruz. 2022’nin ilk aylarında inşallah projeyi bitirip herkesin kullanımına sunmuş oluruz. Proje tamamlandığında 60 temizlik 30 kadar da güvenlik görevlisi tahsis edilecek. Tüm Üsküdar ve İstanbullular cennet gibi bir koruda huzur içinde vakit geçirebilecekler; buranın keyfini yaşayabilecekler‘’ diye konuştu.


Hibya Haber Ajansı

Doğaya saygılı ve korumacı bir belediye olarak Türkiye’de örnekle gösterilen Üsküdar Belediyesi, 1999 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle sit alanı ilan edilen Validebağ Korusu’nu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte cennetten bir köşeye dönüştürmek için harekete geçti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet