Varlık tüketen bir kurum

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ağustos 2016’da büyük hedeflerle kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun 18 ayın sonunda geldiği aşamayı Meclis gündemine taşıdı. Budak, “Türk ekonomisini...

Yayınlanma:
Varlık tüketen bir kurum

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ağustos 2016’da büyük hedeflerle kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun 18 ayın sonunda geldiği aşamayı Meclis gündemine taşıdı. Budak, “Türk ekonomisini kurtaracak ‘süper kahraman’ olarak sunulan Türkiye Varlık Fonu, aradan geçen 1.5 yıllık sürede kaynak üretmek yerine varlık tüketen bir kurum haline gelmiştir” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Budak, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fonu yeniden yapılandırma planını eleştirdi. Budak, Erdoğan’ın “Varlık Fonu’ndan başlangıçta kurulan ekipten istediğimiz performansı göremedik. Orayı çekip çevirecek, küresel anlamda çok rahat ilişki kurabilecek, küresel finans piyasalarını bilen, ismine itibar edilen bir ekip kurmak istiyoruz” sözleriyle başarısızlığı itiraf ettiğini belirtti.

ZARAR DAHA FAZLA BÜYÜMESİN

Budak, “Aktif büyüklüğü 160 Milyar Dolar’a ulaşan Varlık Fonu’nun yönetim değişiklikleriyle ülke ekonomisine katkı sağlaması mümkün değildir ve kamu zararının daha fazla büyümesi beklenmeden derhal tasfiye edilmelidir” dedi. Budak, Başbakan’dan şu sorulara yanıt istedi:

“Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş’nin yönetim giderleri için (taşınmaz ve makam aracı alımı-kiralanması, tefriş, personel vb.) 1.5 yıllık dönemde yapılan harcamanın tutarı nedir? Yönetim Kurulu üyelerine yapılan ödemeler ne kadardır? TVF’nin 10 Nisan 2017’de Başbakanlığa sunulan stratejik planı yaklaşık bir yıllık dönemde neden onaylanmamıştır? Plan yetersiz mi bulunmuştur? Yenisinin hazırlanması istenmiş midir? Oluşturulacak yeni yönetim yeni plan mı hazırlayacaktır?

DENETİMSİZ İKİNCİ HAZİNE

TVF’nin ilk yönetim kurulu üyelerini kim belirlemiştir? Başlangıçta ‘küresel finans piyasalarını bilen, ismine itibar edilen bir ekip’ neden kurulmamıştır? Saray danışmanlarının Varlık Fonu’ndaki varlıkları sürecek midir? Yaklaşık 1.5 yıllık sürede TVF’de oluşan kamu zararı sorumlularına rücu edilecek midir? Başarısız yönetim kurulu üyeleri bir tazminat ödeyecek midir? TVF, 1.5 yıllık dönemde dış kaynak sağlama, varlıkların değerini arttırma, stratejik yatırımlara iştirak etme gibi alanlarda hangi girişimlerde bulunmuş, ne sonuç alınmıştır? Faaliyetler dolasıyla bugüne kadar sağlanan gelir ne kadardır? Varlık Fonu’nun yeni yöneticilerle de sonuç alamayacağı tespitleri karşısında, ‘denetimsiz ikinci Hazine’ olarak kurgulanan TVF’nin tasfiye edilmesi yoluna gidilecek midir?”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet