Yurtiçinde dış ticaret istatistikleri açıklanıyor

SaatÜlkeVeri DetayBeklentiÖncekiTüm GünAlmanyaYeni Yıl Arifesi nedeniyle piyasalar kapalı  Tüm Günİsviçre, İtalyaYeni Yıl tatili nedeniyle piyasalar kapalı  Tüm GünRusya, JaponyaYeni Yıl tatili nedeniyle piyasalar...

Yayınlanma:
Yurtiçinde dış ticaret istatistikleri açıklanıyor

Saat

Ülke

Veri Detay

Beklenti

Önceki

Tüm Gün

Almanya

Yeni Yıl Arifesi nedeniyle piyasalar kapalı

  

Tüm Gün

İsviçre, İtalya

Yeni Yıl tatili nedeniyle piyasalar kapalı

  

Tüm Gün

Rusya, Japonya

Yeni Yıl tatili nedeniyle piyasalar kapalı

  

Erken Kapanış

Singapur, Birleşik Krallık, Hollanda, Yeni Zelanda, Avustralya

Yeni Yıl Arifesi nedeniyle erken kapanış

  

04:00

Çin

İmalat PMI (Aralık)

52,00

52,10

04:00

Çin

Hizmet PMI (Aralık)

 

56,40

10:00

Türkiye

Dış Ticaret Dengesi (Kasım)

 

-2,37B

14:00

Türkiye

TCMB Para Politikası Toplantı Özeti

  

Yurtiçinde Dış Ticaret İstatistikleri Açıklanıyor…

BIST 100 endeksi, yüzde 1,38 artışla günü 1.479 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 35,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,79, holding endeksi yüzde 0,86 değer kazandığı günde, Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren ise yüzde 1,46 ile orman, kağıt, basım olduğu görüldü.

ABD Borsaları günü yükseliş ile tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,24, S&P 500 endeksi yüzde 0,19 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,15 değer kazandığı görüldü.

Bugün, Yurtiçinde Dış Ticaret İstatistikleri datası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği toplantısına dair açıklanacak olan tutanaklar takip edilecek.  Global piyasalarda Yılbaşı tatili/ tatil öncesi nedeniyle zayıf veri akışı izlenecek. ABD’de haftalık yayımlanan İşsizlik Maaşı Başvuru sayısı gün içerisinde takip edilecek.

Yeni işlem gününde, Çin’de açıklanan Aralık Ayı İmalat ve Hizmet PMI verileri 50 eşik değerin üzerinde genişlemeyi işaret ettiği görülse de bir önceki aya göre genişlemenin ivme kaybettiği izlendi. Sabah saatlerinde Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinde risk iştahının seyrine bağlı olarak sınırlı toparlanmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

·         İngiltere hükümeti, İlaç ve Sağlık Hizmetlerini Düzenleme Ajansının önerisi üzerine Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımını onayladığı açıklandı.

·         Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile S-400 konusunda ortak çalışma grubu kurulması için teknik görüşmeler olduğunu ifade etti. Yıllık basın bilgilendirme toplantısında konuşan Bakan, Türkiye ile ABD makamları arasında yaptırımlar konusunda teknik seviyede bir çalışma grubu kurulacağını ifade etti. (Kaynak: Bloomberght)

·         Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Aylık Para ve Banka İstatistikleri verilerine göre; Geniş para arzı M3, Ekim 2020 döneminde yıllık %45,8 büyümenin ardından Kasım 2020 döneminde yıllık %39,4 büyüdü. En dar para tanımı olan M1’in yıllık büyüme oranı ise bir önceki ay %93,8 olarak gerçekleşirken Kasım ayında %82,8’e geriledi.

·         Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl yaşanan en önemli gelişmelerden birinin Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfi olduğunu ve yenilenebilir enerji alanında da önemli adımlar atıldığını belirterek, "Sadece 2020'de devreye aldığımız yenilenebilir kurulu gücümüzle, Avrupa'da 21 ülkenin toplam yenilenebilir kurulu gücünü geride bıraktık." dedi. (Kaynak: Bloomberght)

·         Avrupa Birliği ve Çin yatırım anlaşmasının prensipleri konusunda mutabakata vardığı açıklandı. (Kaynak: Bloomberght)

·         Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı değerlendirmede; "Salgının hızının yavaşlamış olması da göz önüne alınarak inaktif aşının 28 gün arayla iki doz olarak yapılması uygun bulunmuştur." dedi.

·         İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere parlamentosunda oy çoğunluğuyla onaylanan Brexit sonrası ticaret anlaşmasını imzaladı.

·         Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın ev sahipliğinde 6 bakanın katılımıyla "ekonomi ve reform" gündemine ilişkin bir toplantı gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı. Toplantıya ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulunan Bakan Elvan, "Değerli bakanlarımızla ekonominin genel görünümünü ve önümüzdeki dönemin reform gündemini değerlendirdiğimiz bir toplantı gerçekleştirdik." ifadesini kullandı. (Kaynak: Bloomberght)

·         ABD yönetimi, uzun süredir devam eden Boeing-Airbus anlaşmazlığı nedeniyle, aralarında uçak parçaları, Fransa ve Almanya menşeli alkollü içkilerin olduğu bazı Avrupa Birliği (AB) ürünlerine yönelik gümrük vergilerini artırdığı açıklandı.  ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), AB'den ithal edilen uçak parçaları, Fransa ve Almanya menşeli şaraplar ile konyaklara yönelik gümrük vergilerinde düzenlemeye gittiğini belirtti. (Kaynak: Bloomberght)

·         Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Rehn, euronun ABD Doları karşısında güçlenişini yakından takip ettiklerini ifade etti.

·         ABD'de Senato'daki Cumhuriyetçi çoğunluğun lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi'den geçen koronavirüs teşvik paketindeki yardım çeki tutarının 600 dolardan 2 bin dolara yükseltilmesi teklifinin Senato'da oylanmasını reddettiği basında yer aldı.

·         Bundesbank Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası üyesi Jens Weidmann,  koronavirüs salgını sürecinde ekonomilerini desteklemek için kamu borcunu artırmak zorunda kalan hükümetleri, ECB'den faizleri sonsuza kadar düşük tutmasını beklememeleri yönünde ikaz etti.

·         EPGİS: 31/12/2020 tarihinde geçerli olmak üzere LPG otogaz’da 10 KRŞ/LT indirim gerçekleşti. Mevcut Uygulama olan Eşel Mobil Sistemi gereği indirim oranı kadar ÖTV’de artış gerçekleştiğinden pompa fiyatlarında değişiklik olmayacaktır. (Kaynak: Foreks Haber)

·         ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye ile S-400 alımı konusunda ortak bir çalışma grubunun oluşturulmadığını ifade etti. Yetkili, sürdürülen görüşmelerin son yaptırımların etkisiyle ilgili olduğunu açıkladı. (Kaynak: tr.sputniknews.com)

·         Haftanın dördüncü işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün yatay açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Yükselen

%

Düşen

%

Hacim

mn TL

BİST 100 Etki

+/-

BERA

9,99

ISATR

-10,00

GUBRF

3.535

AKBNK

3,26

DOCO

9,99

NIBAS

-9,87

ASELS

2.387

GARAN

3,02

TGSAS

9,99

OSMEN

-9,44

GARAN

1.957

GUBRF

2,54

KRONT

9,98

TKURU

-8,89

KOZAL

1.752

EREGL

1,98

INTEM

9,98

IDEAS

-6,38

THYAO

1.490

BIMAS

1,83

SILVR

9,97

PKENT

-6,15

HALKB

1.463

TUPRS

-0,70

UTPYA

9,96

BRKSN

-5,68

KRDMD

1.292

FROTO

-0,31

CLEBI

9,96

BURVA

-5,52

VAKBN

1.254

EGEEN

-0,20

METUR

9,95

BRYAT

-4,83

SISE

1.008

DOAS

-0,18

VANGD

9,95

DOAS

-4,57

ODAS

981

TOASO

-0,15

Kaynak A1 Capital 
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet