BM COP28 Zirvesi'nde İklim Finansmanı Vurgusu: Acil Eylem Çağrısı

Dubai'de devam eden BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28), Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından düzenlenen bir panelde iklim değişikliğiyle mücadele için gereken finansmanın önemi vurgulandı.

Yayınlanma:
BM COP28 Zirvesi'nde İklim Finansmanı Vurgusu: Acil Eylem Çağrısı

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından "İklim İçin Hemen Finansman! İklim Finansmanının Kilidini Açmak" başlıklı panel düzenlendi.

Olumlu Sinyaller Sadece Emekleme Aşamasında

WWF'in İklim ve Enerji Politikaları yöneticisi Fernanda Carvalho, iklim eylem planında finansman sorununun önemli meselelerden biri olduğuna dikkat çeken, "COP28’e bazı olumlu sinyallerle başladığımızı düşünüyorum ama ihtiyacımız olan kaynağı göz önünde bulundurduğumuzda bu olumlu sinyaller aslında sadece emekleme aşamasında." dedi.

COP zirvelerinde, çeşitli fonlara milyarlarca dolar aktarılacağı yönünde taahhütler verildiğini hatırlatan Carvalho, öte yandan gelinen son noktada artık trilyon dolar seviyesinde fonlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

vz5iuxhye0cx84qyjib7-g.webp

2030'a Kadar Yıllık 4,5 Trilyon Dolara İhtiyaç Var

WWF Finans departmanı yöneticisi Aaron Vermeulen ise "Sadece küresel güney ülkelerinin, iklim hedeflerine ulaşabilmeleri için 2030'a kadar yıllık 4,5 trilyon dolara ihtiyacı olacak." şeklinde konuştu.

Vermeulen, iklim hedeflerine ulaşılması için hükümetler kadar özel finans sektörünün de yeni stratejiler geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi ve BM’nin, sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması için gereken finansmandan çok uzak olunduğunu belirtti.

Avrupa Merkez Bankasının, iklim krizi risklerine karşı bankalardan çeşitli taleplerde bulunduğunu hatırlatan Vermeulen, "Eğer bu Avrupa'da gerçekleşmezse, dünyanın geri kalanında hiç gerçekleşmez." dedi.

İklim kriziyle mücadelede ihtiyaç duyulan finansman ile ayrılan fonlar arasında ciddi fark olduğuna dikkat çeken Orman departmanı yöneticisi Fran Price, "2030'a kadar orman kaybını durdurmak ve tersine döndürmek için ortalama yıllık 460 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu tahmin ediliyor." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet