ECB parasal genişleyecek (mi)?

“PİYASANIN ROTASI”Haftanın Makro TemasıABD Enflasyon / ECB Faiz Kararı / BoC Faiz Kararı / Almanya ZEW / Çin Enflasyon / Türkiye İşsizlik – Ödemeler DengesiHaftanın StratejisiABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0.50 – %1,00 Arasında...

“PİYASANIN ROTASI”

Haftanın Makro Teması

ABD Enflasyon / ECB Faiz Kararı / BoC Faiz Kararı / Almanya ZEW / Çin Enflasyon / Türkiye İşsizlik – Ödemeler Dengesi

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %0.50 – %1,00 Arasında Kalıcı Olacak (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

10 Aralık Perşembe Saat 16.30 ECB Başkanı Lagarde

ECB Parasal Genişleyecek (Mi)?

Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 65,169,904 – tedaviye pozitif cevap veren 41,934,968 – ölü sayısı 1,505,527 kişiye ulaşmıştır.

Virüsün şiddeti artarak devam ederken, aşının bulunmasına rağmen sert kapanma önlemleri global çapta sürmektedir. ABD ve Avrupa tarafında ilerleyiş kontrolden çıkarken, Aralık ayı ortalarında aşılanmanın başlayacağı ve aşılanma sonrası ne kadar korunma sağlandığı takip edilecektir. Pfizer – BioNTech aşısında bu yıl tedarik zinciri nedeni ile üretim yarı yarıya azaltılacaktır. Bu tarz sorunlar ve aşılanma sonrası korunma oranının %90 üzerinde olup olmayacağı gidişatı gösterecektir.

ABD teşvik paketi görüşmeleri tekrar başlayarak ekonomiyi desteklemek adına adımlar atılırken, kapsamın dar – geniş olması konusunda tartışmalar yeniden başlamıştır. Çoğunluk geniş kapsam istese bile dar kapsam ısrarı görüşmeleri tıkayabilecek baskı sürmektedir. Biden teşvik paketine destek vereceğini açıklarken, Trump’ın onayı olmadan bu işin zor olacağı net olarak bilinmektedir.

ABD tarafında teşvik paketi görüşmeleri ve aşı pozitif haber gündemi ile zayıf $ teması etkin olmaktadır. Aşının başarılı olması durumunda ekonominin “v” şeklinde toparlanma beklentisinin önceden satın alınması ile $ temasında zayıflık 2021 yılının ana teması olabilir.

Piyasalarda aşı, teşvik paketi görüşmeleri ve zayıf $ teması dinamikleri ile risk algısında iyimserlik sürerken, yukarı yönlü momentumda bu beklentilerin gerçekleşme haber akışı olmadığı için zayıflık öne çıkmaktadır.

Haftanın genelinde takip edilecek başlıklar arasında ECB ve BoC faiz kararları, ABD ve Çin enflasyon verileri, Almanya ZEW, İngiltere sanayi üretimi ve Türkiye işsizlik – ödemeler dengesi verileri yer almaktadır.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını 10 Aralık Perşembe günü saat 15.45’te açıklayacaktır. Daha sonra saat 16.30’da ECB Başkanı Lagarde basın toplantısına başlayacaktır. GCM Yatırım Araştırma olarak ECB’nin 3 faiz oranında herhangi bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Faizleri pas geçerken Pandemi Acil Varlık Alımı Programında (PEPP) artışa giderek parasal genişlemesini sürdürmesini bekliyoruz. Faiz indirimi olmama ihtimali yüksek olurken bu durum EUR için pozitif fakat PEPP artışı olması durumunda EUR için negatif fiyatlama davranışlarını tetikleyebilir. Lagarde’in konuşmasında ana tema bu işin para politikası çözümü ile olmayacağı, mali politika desteklerini şart olduğu bunun içinde Almanya’nı yumuşaması gerektiği şeklinde söylemleri tekrar duymamız şaşırtıcı olmayacaktır.

Kanada Merkez Bankası (BoC) tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

Yıl başından itibaren gelişmekte olan ülkelerin kur performansları;

TRY %23,77 değer kaybetmektedir.

Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 363,723 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket etmektedir.

Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında gerileme ön planda olmaktadır.

Kıymetli madenler, yıl başından itibaren performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %19,19 – Gümüş %29,99 değer kazancı göstermektedir.

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri