4.Çeyrek 2020 Tahminleri

Finans ŞirketleriAraştırma kapsamımızdaki bankaların 4Ç202’de toplan 5.1 milyar TL net kar açıklamasını bekliyoruz. Bu rakam çeyreklik bazda %27 düşüşe karşılık gelirken yıllık olarak da %1’lik bir artışı ifade ediyor....

Yayınlanma:
4.Çeyrek 2020 Tahminleri

Finans Şirketleri

Araştırma kapsamımızdaki bankaların 4Ç202’de toplan 5.1 milyar TL net kar açıklamasını bekliyoruz. Bu rakam çeyreklik bazda %27 düşüşe karşılık gelirken yıllık olarak da %1’lik bir artışı ifade ediyor. Faiz artırımları sonrası sıçrayan fonlama maliyetleri kredi spredlerini aşağıya çekerken, yeniden fiyatlanan TÜFEX menkul kıymet gelirlerinin ise marjlar açısından bu çeyrekte dengeleyici bir etki göstermesi bekleniyor. TÜFEXlere rağmen kamu bankalarının net faiz gelirlerinde çeyrek bazında keskin düşüşler bekliyoruz. Karşılık giderleri dördüncü çeyrekte düşerken ilk dokuz ayda toplam karlılığa olumlu katkı yapan net alım satım gelirleri genel olarak bu çeyrekte swap maliyetleri nedeniyle eksiye dönmüş durumda. Büyük bankalar arasında Akbank (AKBNK.IS) %10 çeyreklik kar artışıyla öne çıkarken, Al Baraka’ da (ALBRK.IS) çeyreklik bazda karı artışı kaydedecek. YKB (YKBNK.IS) ve Vakıfbank (VAKBN.IS) bankalar arasında 4Ç’de en fazla kar düşüşü gösterecek bankalar arasında. Ancak YKB’nın kar düşüşü muhafazakar karşılık ayırma politikası kaynaklı.

Hayat dışı sigorta sektöründe faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin dördüncü çeyrek karlılıklarının genel olarak kuvvetli seyretmesini bekliyoruz. Hayat dışı Sigorta’da ekonomik aktivitenin kapatmalar nedeniyle tekrar yavaşlamasıyla düşük seyreden hasarlar teknik karlılığı olumlu etkilerken, yüksek faiz ortamı da şirketlerin yatırım portföy getirilerini çok olumlu etkiledi.

Finans Dışı Şirketler

Otomotiv ve beyaz eşya şirketleri gücünü 4Ç’de de koruyan iç talep sayesinde yıllık bazda kar artışında üst sıralarda yer alıyor. Doğuş Oto (DOAS.IS) ve Türk Traktör’ün (TTRAK.IS) net karını 5 kattan fazla artırmasını beklerken, Vestel Beyaz Eşya’nın (VESBE.IS) net karlarında geçen yılın son çeyreğine göre 4 kattan fazla bir artış beklemekteyiz . Geçen yılın aynı dönemindeki zayıf baz etkisi ve artan çelik fiyatları sayesinde Erdemir’in (EREGL.IS) de net karını yaklaşık 7 kat artırmasını bekliyoruz. Yataş’da son çeyrekte kuvvetli iç talepten faydalalanan şirketler arasında. Yataş’ın (YATAS.IS) 4Ç FAVÖK ve Net Kar rakamlarında, sırasıyla %41 ve %279 oranında artış öngörmekteyiz. Turkcell (TCELL.IS) ve Turk Telekom (TTKOM.IS) ‘da son çeyrek net kar rakamlarında yıllık bazda kayda değer artış gösterecek şirketler arasında. (TCELL :%56; TTKOM: %98).

Grafiklerde Y ekseni BIST-100’e göreceli son 1 aylık performansı, X ekseni tahminlerimiz ile şekillenen FAVÖK büyümesini göstermektedir. Yeşil dikey eksen ortalama FAVÖK büyümesini göstermektedir.

Yıllık & çeyreklik bazda tahmini büyümelerin ortalamasından yüksek FAVÖK artışı beklediğimiz hisselerden borsaya göreceli olarak artış göstermemiş yani beklentimizin henüz fiyatlanmadığı hisseler yeşil ton ile gösterilmektedir.

Yıllık & çeyreklik bazda tahmini büyümelerin ortalamasından düşük FAVÖK artış/düşüşü beklediğimiz ve son bir aylık süreçte fiyatı borsaya göreceli olarak artış göstermiş hisselerde olumsuz görüş bildirmekte ve kırmızı ton ile grafikte göstermekteyiz.

Grafiklerde Y ekseni BIST-100’e göreceli son 1 aylık performansı, X ekseni tahminlerimiz ile şekillenen Net Kar büyümesini göstermektedir. Yeşil dikey eksen ortalama Net Kar büyümesini göstermektedir.

Yıllık & çeyreklik bazda tahmini büyümelerin ortalamasından yüksek Kar artışı beklediğimiz hisselerden borsaya göreceli olarak artış göstermemiş yani beklentimizin henüz fiyatlanmadığı hisseler yeşil ton ile gösterilmektedir.

Yıllık & çeyreklik bazda tahmini büyümelerin ortalamasından düşük Kar artış/düşüşü beklediğimiz ve son bir aylık süreçte fiyatı borsaya göreceli olarak artış göstermiş hisselerde olumsuz görüş bildirmekte ve kırmızı ton ile grafikte göstermekteyiz.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet