2024 asgari ücret zammı için rakamlar belli olmaya başladı

2024 yılının başında asgari ücrete gelecek olan zam oranı merak konusu... Henüz 4 ay varken, herkes asgari ücretin zamlarını hesaplamaya başladı. Peki tahminlere göre asgari ücret ne kadar olacak?

Yayınlanma:
2024 asgari ücret zammı için rakamlar belli olmaya başladı

Memur maaşları için 2024 ve 2025 yılları zam oranı geçtiğimiz ayın sonunda açıklandı. Geçtiğimiz ay aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon öngörüsünü paylaştı.

Orta Vadeli Program’ın 3 yıllık ekonomi modeli de baz alınarak bir asgari ücret artışı olacağı bildiriliyor. Reel enflasyon yerine hedef enflasyon üzerinden bir zammın olması muhtemel gözüküyor.

2024 ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ

Asgari ücretle ilgili en net cevabı ilk TÜRK-İŞ vermişti. Burada 15 bin lira gibi bir zam oranı öngörülmüştü. Şimdi ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ipucu verdi. Bakan Şimşek yaptığı açıklamada, ücret artışlarının hedef enflasyona göre yapılacağını dile getirdi.

2024 asgari ücret hesaplamasında şimdilik öne çıkan iki rakam var.

Tahminlere göre, 15.707 TL, memur zammı referans alındığı takdirde 17.041 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Bir diğer tahminde bulunan isim ise uzman Özgür Erdursun oldu. Tüm verileri toplayarak yorumda bulunan Erdursun şunları söyledi;

Yüzde 38’lik bir artış olacağını varsaydığımızda asgari ücret, 15 bin 750 lira olur. Yüzde 50’ler civarında bir artış olursa… Ben bu oranda bir artış olacağını düşünüyorum, çünkü 2024'ten itibaren artık asgari ücrete ara zam yapılmayacak. Asgari ücret 17 bin TL'yi geçer ancak maliyeti çok artar. Sigorta primlerinde devlet desteği olmaması durumunda işverenler sigortasız eleman çalıştırma yoluna giderler. Türk çalışan tercihi azalır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet