Alanya’da Çiftçiye Kredi Şartı Değişti
Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Ziraat Bankası’nın Hazine destekli tarım kredilerinde vergi ve SGK borcu şartı değişti. Alanya’daki çiftçiler için yüzde 25 kesinti modeli ve 300 bin TL üst sınır detayı öne çıktı.
15 Şubat 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Ziraat Bankası tarafından kullandırılan Hazine faiz destekli tarım kredilerinde “Bağ-Kur ve vergi borcu yoktur” şartı yeniden düzenlendi. Yeni karar, Alanya’daki üreticiler başta olmak üzere Antalya genelindeki tüm çiftçileri yakından ilgilendiriyor.
Özellikle örtü altı üretim, muz, avokado ve sebze yetiştiriciliği yapan Alanyalı çiftçiler için krediye erişim koşullarındaki değişiklik, finansman planlamasında yeni bir dönemi başlattı.
Kredi İçin 15 Günlük Belge Şartı
Düzenlemeye göre Hazine destekli tarım kredisi kullanmak isteyen üreticiler, kredi kullandırım tarihinden en fazla 15 gün önce alınmış belge ile:
Vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu olmadığını
Sosyal güvenlik prim borcu bulunmadığını
ibraz etmek zorunda olacak.
Belge sunulmadan kredi işlemleri tamamlanamayacak. Alanya’da tarımsal üretim yapan çiftçilerin, özellikle sezon öncesi kredi başvurularında borç durumlarını önceden kontrol etmeleri büyük önem taşıyor.
Borcu Olanın Kredisinden Yüzde 25 Kesilecek
Kararın en dikkat çeken maddesi borcu bulunan üreticilere yönelik uygulama oldu. Yeni modele göre:
Çiftçinin vergi veya SGK borcu varsa
Kullanacağı Hazine destekli kredinin en fazla yüzde 25’i borç ödemesi için ayrılacak
Ayrılan tutar doğrudan ilgili kuruma aktarılacak
Kalan kredi bakiyesi üreticiye ödenecek
Bu sistemle hem kamu alacaklarının tahsili sağlanacak hem de çiftçinin krediye erişimi tamamen engellenmeyecek.
Alanya’da özellikle küçük ve orta ölçekli sera üreticileri açısından uygulama, finansmana ulaşımı sürdürürken borç disiplinini zorunlu kılan bir model olarak değerlendiriliyor.
Kesintide Üst Limit 300 Bin Lira
Karara göre, kredi tutarına bakılmaksızın bir yıl içinde kesinti yoluyla tahsil edilebilecek toplam borç miktarı 300 bin lirayı aşamayacak.
Bu sınır, yüksek tutarlı yatırım kredisi kullanan Alanyalı üreticiler için önemli bir denge unsuru oluşturuyor.
400 Bin TL’ye Kadar Muafiyet
“Temel Hayvansal Üretim” ve “Temel Bitkisel Üretim” kapsamında, tamamı ayni olmak kaydıyla 400 bin liraya kadar sağlanacak finansman ve kredilerde 31 Aralık 2026’ya kadar vergi ve SGK borcu şartı aranmayacak.
Bu muafiyetin, Alanya’da hayvancılık ve açık alan üretimi yapan çiftçilerin üretim sürecinin aksamaması açısından önemli bir destek sağlaması bekleniyor.
Yeni düzenleme ile birlikte Alanya’daki üreticiler için krediye erişim tamamen kapanmazken, mali yükümlülüklerin düzenli takibi daha da kritik hale geldi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.