Altın Fiyatları Yükseldi! Gram Altın Tarihi Rekorunu Kırdı

Altın fiyatları geçen haftanın sonunda yükselişe geçti ve gram altın tüm zamanların rekorunu 1830 TL ile kırdı. Uzmanlar, ABD ekonomisindeki gelişmeler ve jeopolitik durumların altın fiyatlarını şekillendireceğini düşünüyor. Özellikle FED'in politikaları ve İsrail-Filistin ateşkesi gibi faktörler, altın fiyatlarında aşağı yönlü riskler oluşturabilirken, borsada son günlerde gözlenen satışların olumlu bir seyir izlemesi bekleniyor.

Yayınlanma:
Altın Fiyatları Yükseldi! Gram Altın Tarihi Rekorunu Kırdı

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde altın fiyatları yukarı yönlü hareketlendi ve gram altın tüm zamanların rekorunu 1830 TL seviyesiyle kırdı. Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin, piyasalardaki son durumu değerlendirirken, özellikle ABD ekonomisindeki zayıf işgücü piyasası verileri ve FED'in faiz indirimi beklentisinin öne çıktığını belirtti. FED'in faizleri sabit tutma kararı piyasa oyuncuları tarafından beklenen bir hamle olsa da, özellikle FED tutanaklarından ve Başkan Jerome Powell'ın yorumlarından sonra global risk iştahındaki artış ve doların diğer para birimleri karşısındaki güç kaybı altın fiyatlarına destek verdi. İçerde ise dolar TL kuru ve artan enflasyonla birlikte gram altın rekor seviyelerine ulaştı.

Öztekin'e göre, altın fiyatları önümüzdeki süreçte jeopolitik gelişmeler ve ABD ekonomisinden gelecek verilere bağlı olarak şekillenecek. Yukarı yönlü potansiyelin devam ettiğini belirten uzman, ancak İsrail-Filistin ateşkes ihtimalleri gibi faktörlerin aşağı yönlü riskler oluşturabileceğine işaret ediyor.

Jeopolitik risklerin yatırımcıların kâr alma isteğiyle birleşmesi sonucunda son haftalarda gözlenen borsadaki satışların, haftanın son iki iş gününde olumlu bir seyre döndüğüne dikkat çekiliyor. Önümüzdeki dönemde açıklanacak bilançoların ve jeopolitik risklerde olumsuz bir haber akışının olmaması durumunda borsadaki aşağı yönlü baskının azalmasının beklendiği belirtiliyor.

s-f3e43b94573b4e7503218548c6b71506a646e8bd.webp

BORSADA DÜŞÜŞ SÜRER Mİ?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise piyasalardaki son durum için şunları söyledi:

"İsrail ile Hamas arasındaki gerginliğin zamana yayılmış olsa da yatırımcı tercihlerinde ciddi bir değişikliğe sebep olduğunu düşünüyoruz. Jeopolitik gerilimin tırmandığı zaman diliminde yatırımcıların tercihi güvenliği liman şeklinde gerçekleşirken ABD’nin borçluluğunun yarattığı etki ile ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde kritik olan yüzde 5'lik seviye aşıldı.

Hafta içerisinde FED'in de yapmış olduğu açıklamalar sonrasında tahvil getirilerinin faiz artırım görevi gördüğünün yinelenmesiyle birlikte ABD tahvil getirilerinin gevşemenin ve sonucunda bunun altın fiyatlarında da katalist bir etken yarattığı görüşündeyiz.

FED'in 2024 yılı için faizlerin kısıtlayıcı seviyelerde kalacağı ve geçtiğimiz faiz kararında da tahvil getirilerindeki yükselişin faiz artırımı etkisi yarattığı da ifade edilmişti. Bu söylemlerin yanı sıra artan jeopolitik risklerin yanı sıra ABD’deki bankacılık sektörüne yönelik riskler ve şirketlerin geleceğe yönelik kötümser senaryoları FED toplantısı öncesinde faiz sabit bırakacağına yönelik beklentileri yüzde 98 oranında fiyatlandığını gözlemlemiştik. Bu fiyatlanmanın etkisiyle pek bir volatilite artışı da görülmedi.

Altın jeopolitik risklerle beraber yükselen bir yatırım argümanı olsa da bunun tek bir etmen olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle FED'den beklenen faiz indirimleri, dolar cinsi varlıklarda görülebilecek geri çekilmeler ve ABD borçluluk seviyelerine yönelik endişelerin de altında katalist etkisi yaratabileceği görüşündeyiz. Bu riskleri düşündüğümüzde altındaki talebin potansiyeli olduğu görüşündeyiz.

Borsa İstanbul'da son 1 aydır jeopolitik risklerin etkisi, kredi yoğunlukta pozisyonların taşınması ve bu pozisyonların maliyetlerinin yüksek olması olası kar satışlarını süresini bir miktar uzatmakla beraber geri çekilmelerin sert bir şekilde olmasına zemin hazırladığı görüşündeyiz.

Özellikle bu haftada endekse para girişleri ve hacimlerin de az olduğunu düşündüğümüzde Borsa İstanbul’da aşağı yönlü baskı bir miktar daha sürebilir. Seviye bazında endekse baktığımızda 8100-7900 aralığını pozitif, 7900-7700 aralığını konsolidasyon ancak pozitif ağırlıklı, 7700-7400 aralığını ise testere piyasası olarak tabir edilen sert hareketlerin görüldüğü aralık olarak değerlendiriyoruz. 7400 seviyesini ise kritik destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. 8100 üzerindeki kapanışlarda ise endekste pozitif bir momentum göreceğimizi düşünüyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet