Bakan Şimşek'in Bankalara Talimat verdiği iddiası; Dolar Satmayın

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, göreve gelmesi sonrası hızla yükselen dolar için düğmeye bastığı iddia edildi. Bakan Şimşek talimatı verdi. Kamu bankalarına 'dolar satmayın dediği iddia edildi.

Yayınlanma:
Bakan Şimşek'in Bankalara Talimat verdiği iddiası; Dolar Satmayın

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'İN TALİMAT VERDİĞİ İDDİASI

Türk Lirası'nın 2 gecede dolar karşısında 2 lira erimesinin ardından TL/DOLAR kurunun 23.30/1 ile rekor kırmasının ardından kulislerde kısa sürede doların 25 TL olacağı söyleniyordu. Herkes dolardaki yükselişin devam edip etmeyeceğini merak ederken, ABD merkezli finans ajansı Bloomberg yükselişin durma nedenini kaleme aldı.

Bloomberg'den Kerim Karakaya, Çağan Koç ve Beril Akman'ın "Sert düşüşün ardından Türk kamu bankaları TL'yi savunmaya geri döndü" başlıklı haberine göre, dolar kurundaki artışı frenlemek üzere bugün kamu bankaları tekrar devreye girdi. Dün, Mehmet Şimşek yönetimindeki Hazine ve Maliye Bakanı Uygulamanın geçici olarak da olsa askıya alınması ve dolar kurunun artması, yabancı yatırımcılar tarafından "normalleşme sinyali" olarak algılanmıştı. Bugün, kamu bankalarının tekrar devreye girmesinin etkisiyle kurda yükseliş sınırlı kaldı ve dün 23,17'yi gören kur bugün 14.38 itibarıyla 23,37 seviyesinde bulunuyor, kamu bankalarının Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinden döviz satarak kura müdahale etmesi uygulamasına ara vermiş, ancak kurdaki artışın yüzde 6'yı aşması üzerine tekrar müdahale başlamıştı.

PİYASALARDA NORMALLEŞME SİNYALİ OLARAK ALGILANDI

Uygulamanın geçici olarak da olsa askıya alınması ve dolar kurunun artması, yabancı yatırımcılar tarafından "normalleşme sinyali" olarak algılanmıştı. Bugün, kamu bankalarının tekrar devreye girmesinin etkisiyle kurda yükseliş sınırlı kaldı ve dün 23,17'yi gören kur bugün 14.38 itibarıyla 23,37 seviyesinde bulunuyor.

RİSK PRİMİ YÜKSELİYOR

Kamu bankalarının bugün tekrar kura müdahale politikasına dönmesiyle Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) de tekrar yükselişe geçti ve dün 483 baz puan iken bugün 516 baz puana yükseldi. Böylece CDS haziran ayında ilk kez yükselmiş oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet