Başkan Bahar'dan açıklama: Orta vadeli programı destekliyoruz

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bahar, ATSO olarak sıkı para ve maliye politikalarının bu hedeflere ulaşmada kritik bir rol oynayacağına inandıklarını ve bu programı desteklediklerini vurguladı.

Yayınlanma:
Başkan Bahar'dan açıklama: Orta vadeli programı destekliyoruz

Bahar, OVP'nin başarısının kamu kurumları, bakanlıklar ve ekonomi yönetimi tarafından sahiplenilerek uygulanmasına bağlı olduğunu belirtti. Geçmişteki Orta Vadeli Programlarda kamu kurumlarının sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını gözlemlediklerini ifade eden Bahar, devlet organlarının vaatlerini yerine getirdiğini gösteren bir geçmiş deneyimine işaret etti.

KAPSAMLI OVP ÇALIŞMASI MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

OVP'nin hazırlanma süreci ve kamuoyu ile paylaşılma şeklini övgüyle değerlendiren Bahar, bu çalışmanın kapsamlı bir şekilde yürütüldüğünü ve her sektörün temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarından bilgi ve öneriler alındığını vurguladı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi politikalarına verdiği güçlü destekten memnuniyet duyduklarını dile getiren Bahar, "dengeli büyüme" ifadesini olumlu bulduklarını ve hızlı büyümenin arzulandığını belirtti.

VİZYONER VE İNOVATİF OVP

Bahar, OVP'de öne çıkan alanlardan bahsederek, büyüme, ticaret, beşeri sermaye, istihdam, fiyat istikrarı, finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı gibi konularda vizyoner ve inovatif bir yaklaşım gördüklerini söyledi. Sanayi üretiminin teknolojik yapısının güçlendirilmesi, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi konuların önemli olduğunu vurgulayan Bahar, ayrıca enflasyonun düşürülmesinin de öncelikli olduğunu belirtti.

CARİ AÇIK VE KUR DEĞERLEMESİ

Cari açık konusuna da değinen Bahar, GSYH'ye oranla cari açığın bu yıl için yüzde 4 olduğunu ve 2024 sonunda yüzde 3,1'e düşürülmesinin hedeflendiğini ifade etti. Aynı zamanda kur değerlemesinin önemine işaret eden Bahar, ithalatın hızlı artışının kurun yükselmesine izin verilmesi gerektiğini belirtti ve bu konunun yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

PARA POLİTİKASI VE İŞ DÜNYASI

Para politikası hakkında konuşurken Bahar, sıkı para politikasını desteklediklerini ancak üretim ve iç talemin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Aşırı hızlı bir şekilde sıkılaştırma politikalarının işletmeleri ve vatandaşları zor durumda bırakabileceğini ifade etti. Ayrıca, ATSO olarak finansman konusunu sık sık dile getirdiklerini ve Kredi Garanti Fonu (KGF) limitlerinin artırılmasının olumlu bir adım olduğunu belirtti.

TARIM REFORMU VE GIDA POLİTİKASI

Tarım reformu ve gıda politikasının da önemine değinen Bahar, bu konunun para politikası kadar kritik olduğunu ve Türkiye'nin geleceği için stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Özellikle nitelikli sera Organize Sanayi Bölgeleri'nin açılmasının bu alandaki önemli bir girişim olduğunu ifade etti.

TURİZMDE GELİR ARTIŞI BEKLENTİSİ

Son olarak turizm gelirlerine dikkat çeken Bahar, turizm gelirlerinin artış beklentisinin Euro Bölgesi'nin zayıf performansından dolayı daha ılımlı olduğunu belirtti. Kayıt dışı faaliyetlerin turizm sektörünü olumsuz etkilediğine işaret eden Bahar, turist sayısındaki artışın gelir artışını geride bıraktığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet