Bunu yapanlar dikkat! Kripto hırsızlığında Türkiye lider konumda

2022'de 12 milyar dolarlık kripto hırsızlığı ile rekor kırıldı. Crystal Hack ve Dolandırıcılık Raporu, 10 yıl boyunca siber suçluların 30 milyar dolar değerinde kripto para çaldığını ortaya koydu. Türkiye, 2 milyar doları aşan kaybıyla ilk sıraya yerleşti.

Yayınlanma:
Bunu yapanlar dikkat! Kripto hırsızlığında Türkiye lider konumda

Blokzinciri teknolojisinin hızlı gelişmesi ve merkeziyetsiz yapısı, kripto para birimlerini siber suçluların radarına aldı. 2022 yılı, yaklaşık 12 milyar dolarlık kripto hırsızlığı ile rekor bir yıl olarak kaydedildi. Crystal Hack ve Dolandırıcılık Raporu, 10 yıllık bir süreci değerlendirdi ve siber suçluların 2012'den bu yana 30 milyar dolar değerinde kripto para çaldığını ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye bu listede 2 milyar doları aşan kayıpla ilk sıraya yerleşti.

TÜRKİYE LİDER KONUMDA

Son dönemde siber suç örgütlerinin hedefi blokzinciri teknolojisi oldu. 2012'den bu yana çalınan kripto para değeri 30 milyar doları aştı. Rapora göre, en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye ilk sırayı alıyor. Türkiye'yi 1,4 milyar dolarlık kayıpla Japonya, 1 milyar doların üzerinde kayıpla Çin ve 586 milyon dolarlık yatırımla Hong Kong izliyor.

KRİPTO GÜVENLİĞİ: ÖNEMLİ İPUÇLARI

WhiteBIT CEO’su ve Kurucusu Volodymyr Nosov, Türk yatırımcılarının kripto paralara olan ilgisinin bölgesel liderlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Her yatırımcının güvenliğini sağlamak için bireysel önlemler alması ve güvenilir platformları tercih etmesi önemlidir. Kara Para Aklamanın Önlenmesi (AML) ve Müşteriyi Tanıma (KYC) kimlik doğrulamaları gibi önlemler, yerel yasalara uygun olduğunu gösterir" dedi.

EN SIK RASTLANAN KRİPTO SUÇLARI

Veriler, kripto hacker'ların en yaygın olarak kullandığı yöntemleri de gözler önüne seriyor. "Rugpull" adı verilen dolandırıcılık senaryosu, bir grup sahtekar geliştiricinin projelerinin değerini yükseltip ardından kaçmasıyla gerçekleşiyor ve 9,3 milyar dolarlık kayıpla en sık tercih edilen yöntem olmuştur. Oltalama saldırıları ise dünya çapında 10 yılda 751 milyon dolar değerinde kripto hırsızlığına yol açmıştır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Avrupalı borsa WhiteBIT, oltalama ve rugpull gibi yöntemlere karşı çeşitli önlemler sunuyor. Sosyal mühendislik kullanılarak yapılan oltalama saldırılarında dikkat edilmesi gerekenler arasında, kişilerin katılmadığı etkinliklerden ödül kazanmaları, hesaplarına giriş yapıldığı ve hesapları kullanılarak işlem yapıldığı gibi sahte mesajların bulunduğunu belirtti.

GÜVENLİ İŞLEMLER İÇİN ÖNERİLER

Kripto yatırımcılarına yönelik öneriler arasında, çift aşamalı kimlik doğrulama yöntemlerini kullanmak, finans sistemlerinde kullanılan şifrelerin diğer platformlarda kullanılmaması ve güçlü bir şifre belirlemek önemlidir. Ayrıca, yüksek kazanç vaat eden sistemlere şüpheyle yaklaşmak, bağlantı adreslerini kontrol etmek ve giriş yapılan sayfanın gerçek siteye ait olup olmadığını doğrulamak da kripto varlıklarını güvenle kullanmanın önemli adımlarıdır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet