Fatih Portakal'ın Açıkladığı Asgari Ücret Rakamı: 2024'te Büyük Hayal Kırıklığı!

Asgari ücretin gelecek zammıyla ilgili beklenti düşük. Gazeteci Fatih Portakal, kulislerde konuşulan rakamı açıkladı. Çalışmalar aralık ayında başlayacak. Güncel durum beklenenden az bir artışa işaret ediyor.

Yayınlanma:
Fatih Portakal'ın Açıkladığı Asgari Ücret Rakamı: 2024'te Büyük Hayal Kırıklığı!

Temmuz ayında yapılan zam ile net asgari ücret 11 bin 402 lira olmuştu. Bu yılın başından bu yana artış oranı yüzde 107 olurken 2024’ün başından geçerli olacak asgari ücret rakamı merakla beklenmeye başladı. Milyonlarca çalışan asgari ücretin ne kadar olacağını beklerken Gazeteci Fatih Portakal, kulislerde konuşulan rakamı açıkladı.

ARALIK AYINDA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aralık ayında işçi ve işveren temsilcilerini davet ederek, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını başlatacaklarını açıklamıştı. Öte yandan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ın, 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde TÜRK-İŞ heyetinde 4 işçiye yer vereceklerini duyurmuştu. Bakan Işıkhan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

"Her zaman söylediğimiz gibi, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek bizim için en temel ilke olacak” diyen Bakan Işıkhan, “Bu şekilde bir planlama içerisindeyiz inşallah. Tabii ki her tarafı dinleyeceğiz. Sosyal diyalog bizim en önemli iletişim aracımız. Sosyal diyalog mekanizmasıyla bu şekilde harekete geçeceğiz. Ben katkı getireceğine inanıyorum. Çalışma hayatıyla ilgili sorunlar varsa biz de bu sorunları çözmek için gayret edeceğiz, daha müreffeh bir ülke için.”

yeni-proje-2.jpeg

KULİSLERDE DÖNEN RAKAM ORTAYA ÇIKTI

Gazeteci Fatih Portakal, Ocak 2024 zammına ilişkin olarak şunları söyledi:

“Çalışanların yüzde 70’inin asgari ücretli olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Taraflar 1 Aralık’tan sonra toplanacak. Acaba hangi aralıkta olacak? Dün bana söylenen net asgari ücret rakamının 16.500 ila 16.900 lira arasında olacağı yönünde.”

yeni-proje-3.jpeg

“ÖYLE BİR RAKAM YOK”

Asgari ücretin 18 ila 20 bin lira olacağı düşüncesine ilişkin olarak “İşçi ve işveren tarafı birleşiyor ama son sözü söyleyen hükümet. Dün konuştuğum bazı insanlar da 20 bin liralar, 18 bin liralar falan beklenmesin. Öyle bir rakam yok… Çünkü işveren de bir maliyet hesabı yapıyor. 16.500-16.900 bu aralıkta gidecek. Ve asgari ücretli ilk maaşını 1 Şubat’ta alacak. Açlık sınırı şu anda 13 bin yoksulluk sınırı 45 bin. Bir de yüzde 27’lik vergi dilimi var” dedi.

ARA ZAM OLMAYAK

Ara zamma ilişkin kulisleri paylaşan Portakal, “2024 Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı konusu da milyonlarca asgari ücretli çalışan için merak konusu. Ancak o konuda da gelen kulis bilgilerine göre enflasyon düşüş eğiliminde olduğu için Temmuz 2024’te bir ara zammın yapılmayacağı belirtiliyor.” Diye konuştu.

REFAH PAYI İLE 17 BİNİ GEÇEBİLİR

Yeni zamla beraber şuan ki 6 aylık enflasyona göre net asgari ücretin 15 bin 707 lira olması beklenirken, brüt asgari ücretin 18 bin 479 lira olması bekleniyor. Öte yandan refah payı ile 17 bin 103 TL’yi bulabileceği konuşuluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet