Merkez bankası KKM'de faizi düşürse de dolarda dudak uçuklatan yükselişe engel olamadı!

Merkez Bankası tarafında geçtiğimiz günlerde açıklanan KKM'de asgari faiz oranını kaldırma kararının ardından bankalar tarafından faiz oranları düşürülse de dolardaki hızlı yükselişin önüne geçilemedi. Güne 27,30 TL'den başlayan dolar, gün içinde rekor kırarak 27,64 TL'yi gördü.

Yayınlanma:
Merkez bankası KKM'de faizi düşürse de dolarda dudak uçuklatan yükselişe engel olamadı!

Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası (TL) cinsinden kur korumalı mevduat hesaplarında (KKM) bankaların asgari faiz oranını kaldırma kararı aldıktan sonra, birçok banka dün faiz oranlarını yüzde 20 ila 25 arasına çekti. Bu adım, müşterilerini yıllık faiz oranı yüzde 40 ila 50'ye kadar yükselen TL mevduat hesaplarına geçmeye ikna etme çabalarını hızlandırdı. Ancak bu gelişmenin bir yan etkisi olarak doların değeri yükselmeye başladı ve 27,64 seviyesine ulaşarak rekor kırdı.

Uzmanlar TCMB'nin bu kararının, KKM hacminde yaşanan 101 milyar TL'lik düşüşü hızlandıracağını ve bu paraların büyük olasılıkla yıl sonuna kadar TL mevduata yönlendirileceğini belirtiyorlar. Çünkü şu anda aylık yüzde 4 faiz oranı oldukça cazip görünüyor. Ayrıca, doların yıl sonuna kadar 30-31 TL'ye kadar yükselmesi beklenirse, bu TL mevduata alternatif olarak cazip bir getiri sunabilir. Ancak yıl sonrasında döviz kurlarındaki yükseliş hızlanırsa, KKM'den çekilen paraların buraya yönlendirilmeme riski olduğuna dikkat çekiyorlar.

BANKALARDAN MÜŞTERİLERİNE KKM BASKISI

Ayrıca, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Babuşcu, kamu bankalarının müşterilerini KKM'den TL mevduata geçiş konusunda çalışanlarına yoğun baskı uyguladığını paylaştı.

TCMB, TL mevduatının çekiciliğini artırmak için ağustos ayından itibaren bir dizi önlem almıştı. Ağustos ayında KKM'nin TL mevduata dahil edildiği TL payı rasyosu kaldırılarak yerine yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti. Eylül ayında ise TL'ye geçişlerin arttığı görülerek TL payı artış hedefi yüzde 2,5'e yükseltilmişti. Bu kararların ardından birçok banka, KKM başvurularını cep telefonu uygulamalarında kapatarak müşterilerini paralarını TL mevduat hesaplarına yatırmaya ikna etmeye çalışmıştı.

DOLAR REKOR KIRDI

Seçimin ardından yükselişe geçen döviz kuru, Merkez Bankası'nın son 4 toplantıda aldığı faiz artırımı kararları sonrası hafta ortasında rekor tazeledi. Güne 27,30 TL'den başlayan dolar, gün içinde rekor kırarak 27,64 TL'yi gördü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet