Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda! Uzmanların ve kurumların faiz beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası, faiz kararını açıklamak için toplandı ve ekonomi uzmanları arasında faiz artışı beklentileri yüksek. İşte en güncel tahminler ve analizler.

Yayınlanma:
Piyasaların gözü Merkez Bankası'nda! Uzmanların ve kurumların faiz beklentisi ne yönde?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Eylül Perşembe günü gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısıyla bir kez daha göz önüne çıkıyor. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki toplantı, son dönemde yüksek enflasyon ve ekonomik dalgalanma ile başa çıkmak için alınacak kararlarla dolu.

FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİLERİ YÜKSEK

Ağustos ayında politika faizini 7.5 puan artırarak yüzde 25'e yükselten Merkez Bankası, bu toplantıda nasıl bir adım atacak? Uzmanlar ve finans kurumları, yüksek enflasyonla mücadele için faiz artışının devam edeceği konusunda genel bir görüş birliği içinde.

UZMAN TAHMİNLERİ

Reuters Anketi: Ankete katılan 16 ekonomistin tamamı, politika faizinde artış bekliyor. Tahminler, yüzde 27.5 ile yüzde 31 arasında değişiyor.

AA Finans Anketi: 19 ekonomistin katıldığı ankette, politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerin medyanı 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında.

Foreks Anketi: 24 ekonomistin katıldığı ankette, faizin artırılacağına dair tam bir görüş birliği var. Ortalama beklenti, faizin bu hafta 500 baz puan artırılacağı yönünde.

Barclays Tahmini: İngiliz bankası Barclays, genel beklentilere karşı daha ılımlı bir tahminle, 250 baz puanlık bir faiz artışını öngörüyor.

JPMorgan Tahmini: ABD'li JPMorgan bankası, TCMB'den eylül ve ekimde toplamda 500 baz puan faiz artışı bekliyor.

Standard Chartered Tahmini: İngiliz bankası Standard Chartered, TCMB'nin enflasyon ve dış dengesizliklere odaklanarak politika faizini 500 baz puan artırmasını bekliyor.

HSBC Tahmini: HSBC, politika faizi için yıl sonu tahminini yüzde 32.5'e yükseltti ve büyüme beklentisini yüzde 4.4 olarak korudu.

YABANCI EKONOMİSTLERDEN TAHMİNLER

Societe Generale Baş Orta-Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika (CEEMEA) Stratejisti Marek Drimal, politika faizinin yüzde 31'e çıkabileceğini öngörüyor.

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırabileceğini belirtiyor.

TCMB'nin alacağı karar, ekonomi ve finans dünyası için büyük önem taşıyor. Faiz kararının yanı sıra, karar metnindeki enflasyon ve para politikasıyla ilgili mesajlar da yakından takip edilecek. Piyasalar, TCMB'nin enflasyonla mücadelede attığı adımları ve ekonomik istikrarı sürdürme çabalarını yakından izliyor. Kararın açıklanmasını heyecanla bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet