SGK uzmanı minimum rakamı vererek asgari ücreti açıkladı!

Eylül ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından asgari ücret yeniden hesaplanmaya başlandı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, 2024 asgari ücret konusunda açıklama yaparak "Daha düşük bir rakam olması mümkün değil." dedi.

Yayınlanma:
SGK uzmanı minimum rakamı vererek asgari ücreti açıkladı!

Asgari ücret zammı için hesaplar yeniden yapılmaya başlandı. Eylül ayı Asgari ücret zammı için hesaplamalar yeniden başladı. Eylül ayındaki enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından asgari ücreti etkileyecek oran, enflasyonun yüzde 25 seviyelerine çıkmasıyla arttı. Şimdi gözler Ekim, Kasım ve Aralık aylarına çevrildi. Yıl sonu enflasyon tahminine ve son rakamlara dikkat çeken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, 2024 asgari ücret konusunda şu açıklamayı yaptı: "Daha düşük bir rakam olması mümkün değil."

Temmuz ayında yapılan düzenleme ile 11,402 TL olan asgari ücret, Ocak ayındaki zammı beklemeye başladı. Dün itibariyle Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı ve bu da asgari ücret zammı hesaplamalarını yeniden gündeme getirdi. Milyonlarca çalışan, "2024 asgari ücret zammı ne kadar olacak?" sorusuna yanıt arıyor. Bu konuda bir uzman, rakam vererek açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, son açıklanan 3 aylık enflasyon verilerine atıfta bulunarak, "Asgari ücretin belirlenmesinde en kritik etkenlerden biri kuşkusuz enflasyon rakamlarıdır. 2023 yılının ilk 6 aylık döneminde hesaplanan enflasyon verilerine göre asgari ücret 11,402 TL seviyesine ulaşmıştı," şeklinde konuştu.

1-009.jpg

EYLÜL AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Asgari ücret zammının belirleyici faktörlerinden biri olan enflasyon rakamları, şu an için yüzde 25 seviyesine ulaştığını vurgulayan Kaya, "2023 yılının son 6 aylık dönemine baktığımızda ve şu anki son 3 aylık enflasyon rakamı yaklaşık yüzde 25 seviyesinde. Yani Temmuz ayında yüzde 9, Ağustos ayında yine yüzde 9,76 ve Eylül ayındaki yüzde 4,75'lik rakamı eklediğimizde yaklaşık olarak yüzde 25 seviyesine şu an ulaşılmış oluyor. Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon rakamları da henüz bilinmiyor," şeklinde konuştu.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNE DİKKAT ÇEKTİ

Yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 68 olduğunu vurgulayan Kaya, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı'nın projeksiyonlarına göre, yıllık enflasyon oranı yüzde 68 seviyesinde olacak gibi görünüyor. Bu, asgari ücret üzerindeki etkileriyle değerlendirildiğinde, yaklaşık yüzde 33-35 arasındaki enflasyon rakamının Temmuz ayında asgari ücrete yansıtılacağı anlamına geliyor. Geriye kalan miktar ise 2024 yılının ilk 6 aylık döneminin enflasyon rakamına yansıtılacaktır."

2-007.jpg

"15 BİN TL'NİN ALTINDA OLMA İHTİMALİ YOK

2024 yılında beklenen asgari ücret zammı hakkında tahminlerde bulunan Kaya, "Eğer 1 Ocak 2024'ten sonra yeni bir oran belirlenmezse, mevcut 11 bin 402 TL'lik asgari ücretin 15 bin TL seviyesine çıkması muhtemeldir. Bu nedenle asgari ücretin 15 bin TL'nin altında kalma olasılığı düşük." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet