TL için yeni karar! Zorunlu karşılık oranı artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduatın bankacılık sistemindeki payını yükseltmek amacıyla Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranını artırarak sistemden çekilmeye devam ediyor.

Yayınlanma:
TL için yeni karar! Zorunlu karşılık oranı artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatın bankacılık sistemindeki payını artırma odaklı adımlar atmaya devam ediyor. Bu çerçevede, Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yükseltildi ve döviz deposu için TL türüne ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Bu hamle, biriken TL likidite fazlasının azaltılmasını amaçlamaktadır ve aynı zamanda Türk lirasının kullanımını teşvik etmektedir.

TCMB'nin aldığı bu kararlar kapsamında, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltilmiştir. Ayrıca, 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatlar için zorunlu karşılık oranları yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılmıştır.

Ayrıca, yabancı para mevduat ve katılım fonları için zorunlu karşılık tutarları da tüm vadelerde 1'er puan artırılmıştır. Buna ek olarak, TL cinsinden tesis edilmek üzere döviz mevduatlarına yüzde 4 ilave zorunlu karşılık getirilmiştir.

Ayrıca, yurt dışından gelen yatırımların teşvik edilmesi amacıyla sözlü kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresi 31 Aralık 2023'ten 2024 yılı sonuna kadar uzatılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet