TÜİK'ten Aralık Ayı Güven Endeksleri Raporu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin güven endekslerini açıkladı. Rapor, inşaat sektöründe bir azalma, hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde ise artış gösterdi.

Yayınlanma:
TÜİK'ten Aralık Ayı Güven Endeksleri Raporu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, aralık ayına ait hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin güven endeksleri değerlendirildi. Rapor, mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre hazırlandı ve farklı sektörlerdeki eğilimleri ortaya koydu.

Hizmet ve Perakende Ticaret Sektörlerinde Artış

Hizmet sektörünün güven endeksi, kasım ayındaki 110,9 değerinden aralık ayında 112,3'e yükseldi. Bu ay, hizmet sektöründe iş durumu endeksinde değişiklik gözlenmezken, gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 0,1 azaldı. Aynı zamanda, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep yüzde 3,8 arttı.

Perakende ticaret sektöründe ise güven endeksi, kasımdaki 111,7'den aralıkta 116,8'e yükseldi. Perakende sektöründe son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar yüzde 9,9 artış gösterdi ve gelecek üç aylık dönem için iş hacmi-satışlar beklentisi yüzde 3,7 arttı. Ayrıca, mevcut mal stok seviyesinde yüzde 0,9 azalma yaşandı.

İnşaat Sektöründe Azalış Gözlendi

Diğer yandan, inşaat sektörü için durum farklı gelişti. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi, geçen ayki 91 değerinden bu ay 88'e düştü. İnşaat sektöründe, geçen aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinde yüzde 5,4, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisinde yüzde 1,5 azalış yaşandı.

Bu rapor, Türkiye'nin çeşitli sektörlerdeki ekonomik güven durumunu ortaya koyuyor. Hizmet ve perakende ticaret sektörlerindeki olumlu gelişmeler, ekonomik iyimserliği artırırken, inşaat sektöründeki düşüş ekonomik beklentiler üzerinde baskı oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet