Ankara'daki Barajlarda Su Artışına Rağmen ASKİ'den Tasarruf Çağrısı

Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan barajlardaki su seviyelerinde artış yaşanmasına karşın, ASKİ yetkilileri tasarrufun önemini vurgulayarak vatandaşlara çağrıda bulundu.

Yayınlanma:
Ankara'daki Barajlarda Su Artışına Rağmen ASKİ'den Tasarruf Çağrısı

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), başkentteki barajlarda son yağışlarla birlikte bir miktar su artışı yaşandığını duyurdu. ASKİ yetkilileri, 30 Kasım 2023 itibarıyla, Ankara’ya su sağlayan barajların toplam ve aktif doluluk oranlarının sırasıyla %35.03 ve %26.24 olduğunu açıkladı. Söz konusu tarihte, barajlara gelen su miktarı 4 milyon 630 bin 513 metreküp olarak ölçülürken, kente verilen su miktarı ise 1 milyon 440 bin 904 metreküp olarak kaydedildi.

Küresel Kuraklık ve Su Tüketimi

Yetkililer, küresel kuraklık vurgusu yaparak, sınırlı su kaynaklarının her damlasının kıymetli olduğunu belirtti. Açıklamada, "Ankara barajlarının toplam hacmi 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp, ancak barajların tamamı dolu değil. 30 Kasım 2023'te su miktarı 555 milyon 398 bin metreküp iken, geçen yıl bu rakam 476 milyon 262 bin metreküptü" denildi. Bu artışa rağmen, su tüketiminin de arttığına dikkat çekildi. Vatandaşlara su tüketiminde özen göstermeleri çağrısı yapıldı.

ASKİ, Ankara'nın içme suyunu sağlayan barajları - Akyar, Çamlıdere, Çubuk 2, Eğrekkaya, Kargalı, Kavşakkaya, Kurtboğazı, Peçenek, Türkşerefli, Uludere ve Kesikköprü - anlık olarak dijital sensörlerle takip ediyor ve bu bilgileri resmi internet sitesinde paylaşıyor.

Başkentin Şebeke Suyu Sürekli Kontrol Altında

ASKİ, şeffaflık ilkesi gereğince, Ankara'nın şebeke suyu analiz raporlarını internet sitesinde paylaşıyor. Kentin çeşitli noktalarından alınan su numuneleri, ASKİ laboratuvarlarında analiz edilerek, şehir şebeke suyunun sürekli kontrol altında tutulması sağlanıyor. İçme suyu, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Birliği (AB) standartları ve Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerine göre analiz ediliyor. ASKİ, 2 milyon 576 bin 360 aboneye temiz ve içilebilir su sağlarken, vatandaşlara su depolarının bakımı ve tesisatların yenilenmesi konusunda da uyarılarda bulunuyor. Bu uyarılar, Ankara'nın su kaynaklarının etkin ve sağlıklı kullanımı için önem taşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet