Antakya Depremi'nde Yıkılan Binanın Betonu Elle Ufalanabilir Durumda

Hatay'da 6 Şubat depreminde yıkılan ve 42 kişinin hayatını kaybettiği 75. Yıl Apartmanı'nın çökmesiyle ilgili soruşturmada, 4 kişi hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. İddianamede, binanın yetersiz mühendislik ve yönetmelik ihlalleri nedeniyle yıkıldığı belirtildi.

Yayınlanma:
Antakya Depremi'nde Yıkılan Binanın Betonu Elle Ufalanabilir Durumda

Hatay'da 6 Şubat'ta meydana gelen depremde yıkılan ve 42 kişinin ölümüne sebep olan 75. Yıl Apartmanı ile ilgili soruşturma sonuçlandı. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, binanın müteahhidi, statik proje müellifi, mimar ve teknik uygulama sorumlusu ile arsa ortaklarından biri hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla 22 yıl 6'şar aya kadar hapis talebiyle iddianame hazırlandı.

İddianamede Yer Alan Bilgiler ve Tespitler

İddianamede, 75. Yıl Apartmanı'nın Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki ilk depremde hızla yıkıldığı belirtildi. Aynı bölgedeki diğer binaların ise ayakta kalmayı başardığına dikkat çekildi. 1996 yılında inşa edilen binanın zemin etüt raporunun olmadığı da iddianamede yer aldı.

Binanın Yapımında Yönetmelik İhlalleri

Karadeniz Teknik Üniversitesi heyeti tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna göre, binanın deprem esnasında yeterli mukavemet gösteremediği ve yapısal zayıflıklar nedeniyle tamamen yıkıldığı belirtildi. Betonun kalitesizliği, demirlerde paslanma ve etriye aralıklarındaki hatalar gibi pek çok teknik eksiklik tespit edildi. Ayrıca, 1975'te yayımlanan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğe binanın yeterince uymadığı da raporda yer aldı.

Soruşturmanın Sonucu ve Etkileri

Bu soruşturma, inşaat mühendisliği ve yapı güvenliği standartlarına uyulmamasının trajik sonuçlarını ortaya koyuyor. 75. Yıl Apartmanı'nın yıkılması, deprem güvenliği ve inşaat yönetmeliklerine uyum konusunda ciddi sorunları gündeme getirdi. İddianamedeki hapis cezası talepleri, bu tür felaketlerin önlenmesi için daha sıkı denetimlerin ve yaptırımların gerekliliğini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet