Bakan Işıkhan'dan Şok Açıklama: Asgari Ücretli Açlık Sınırında Değil!

Türkiye'de hayat pahalılığı sürerken, Bakan Işıkhan'ın asgari ücretli için "açlık sınırında yaşayan yok" açıklaması tartışma yarattı. Açlık ve yoksulluk sınırının yükselmesiyle ilgili vurgulanan rakamlar dikkatleri üzerine çekti.

Yayınlanma:
Bakan Işıkhan'dan Şok Açıklama: Asgari Ücretli Açlık Sınırında Değil!

Türkiye'de hayat pahalılığı artmaya devam ediyor. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş kalıyor.

DİSK'e bağlı BİSAM'ın dün açıkladığı verilerine göre, ekim ayı itibarıyla dört kişilik ailenin açlık sınırı 12 bin 928 TL, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL'ye yükseldi. Sağlıklı beslenmenin maliyeti ise günlük 430 TL'yi geçerken bu fiyat yetişkin bir erkek için aylık 3 bin 538 TL, yetişkin bir kadın içinse 3 bin 387 TL oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 bütçesinin görüşüldüğü komisyonda, Bakan Vedat Işıkhan'a ülkemizdeki 'açlık ve yoksulluk sınırı'yla ilgili sorular yöneltti. Gürer’in sorularına yazılı cevap veren Işıkhan’ın Türkiye’de aşırı yoksulluk içinde yaşayan sayısına verdiği yanıt dikkat çekti.

cccchhpppp.webp

Gürer'in Bakan Işıkhan'a sorduğu sorular şöyle:

”Sayın Bakan'a dünyada tahminen 214 milyon çalışanın aşırı yoksulluk içinde yaşadığını sunumunuzda ifade ettiniz. Dünyayı tahmin ettiğinize göre Ülkemizde çalışıp aşırı yoksulluk içinde yaşayan sayısı kaç?

Açlık sınırı altında kaç çalışan ücretli var?

Ağustos itibarıyla açıkladığınız istihdam sayısına çırak, stajyer, toplum yararı projesi gibi güvencesiz çalışanlar dahil mi?”

Bakan Işıkhan'dan CHP Milletvekili Gürer'in sorularına yazılı cevap geldi.

'ÜLKEMİZDE AŞIRI YOKSULLUK VE AÇLIK SINIRI İÇİNDE YAŞAYAN YOK'

Işıkhan Türkiye'de asgari ücretin 11 bin 402 lira olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde, asgari ücret net 11.402,32 TL olup; bu kapsamda çalışıp aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi bulunmamaktadır” dedi.

'IŞIKHAN'IN AÇIKMALARI ŞAŞIRTICI'

CHP Gürer, Bakan Işıkhan'ın Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırında yaşayan vatandaşın olmadığı yönündeki açıklamasının şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Bakan Işıkhan, yanıtında TÜİK’in her ay açıkladığı Hane halkı İşgücü Anketi sonuçlarında kullanılan istihdam tanımı uluslararası standartlara uygun olduğunu ve yevmiyeli, ücretli, maaşlı, kendi hesabına, işveren ya da ücretsiz aile işçisi olarak referans dönemi içinde en az bir saat bir iktisadi faaliyette bulunan kişilerin istihdamda sayıldığını söyledi.

Sezon dışı dönem nedeniyle referans haftasında işlerinin başında olmayan sezon dışı dönemde görev ve sorumluluklarını yerine getiriyorlarsa istihdamda kabul edildiğine dikkat çeken Işıkhan, “Diğer nedenlerle referans haftasında işlerinin başından olmayan kişiler 3 ay ve daha kısa süre içinde işlerinin başına geri döneceklerse istihdamda kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Işıkhan “Üretici kooperatifi üyeleri ile mesleki bilgilerini artırmak için (çırak, stajyer vb.) bir işletmede çalışanlar belirli bir menfaat (maaş, emekliliğe ilişkin sosyal sigorta prim ödemesi, cep harçlığı vb.) elde ediyorlarsa istihdamda kabul edilmektedir” açıklamasında da bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet