BM İnsan Hakları Raportörü: "Gazze'yi siviller için yaşanmaz hale getirmek savaş suçudur"

Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal yaptığı açıklamada, "Gazze'yi siviller için yaşanmaz hale getireceğini bilerek operasyon yürütmek bir savaş suçudur" ifadelerini kullandı.

Yayınlanma:
BM İnsan Hakları Raportörü: "Gazze'yi siviller için yaşanmaz hale getirmek savaş suçudur"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Raportörü Balakrishnan Rajagopa, Gazze'deki konutlara ve altyapıya yönelik kitlesel saldırılara son vermek için dünyanın hemen harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Yerleşim alanlarını hedef alan saldırıların insanı maliyetinin çok yüksek olduğunu dile getiren Rajagopa, "Bu korkunç saldırılara bir an önce son verilmeli" dedi.

'ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİ'

"Gazze'de 1 milyondan fazla insanın kuzeyden güneye tahliyesini istemek uluslararası hukukun ihlalidir. İsrail'in bu eylemi uluslararası suç teşkil ediyor" ifadelerini kullanan BM yetkilisi, şöyle devam etti: "Sistematik olarak sivillerin konutlarını ve altyapısını yok edip bunlara zarar vereceğini, Gazze'yi siviller için yaşanmaz hale getireceğini bilerek operasyon yürütmek bir savaş suçudur."

Yerleşim yerlerinin ve sağlık kurumlarının 'askeri hedef olamayacağını' söyleyen Rajagopa, şu açıklamalarda bulundu: “Apartmanlar, hastaneler ve ambulanslar askeri hedef değildir. Mülteci kampları, okullar askeri hedef değildir. Kiliseler ve camiler askeri hedef değildir. Su ve elektrik altyapısı askeri hedef değildir."

GAZZE'DE 220 BİN KONUT ZARAR GÖRDÜ

Gazze'deki son duruma ilişkin bilgi veren Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, Gazze Şeridi'nde yaşayanların yüzde 70'inin yerlerinden edildiğini duyurmuştu. "Gazze'ye 30 bin ton patlayıcı atıldı, her 1 kilometreye 82 ton patlayıcı düşüyor" diyen Maruf, kentteki hastanelerin yarısının ve ilkyardım merkezlerinin yüzde 62'sinin hizmet dışı kalarak çalışmalarını durdurduğunu vurgulamıştı. Filistinli yetkili, 10 bin binanın yerle bir olduğunu, 40 bini tamamen yıkılmış olmak üzere, toplam 222 bin konutun da hasar aldığını aktarmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet