Bu adam hem çiftçi, hem de profesör

60 dönüm arazide bir çok ürün yetiştiren bu kişi, aynı zamanda üniversitede bir profesör!

Yayınlanma:
Bu adam hem çiftçi, hem de profesör

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı olan Prof. Dr. Fikret Yaşar, eğitim ve tarım alanında örnek bir model oluşturuyor. Hem üniversitedeki öğrencilere eğitim veren hem de Tuşba ilçesinde 60 dönüm araziye sahip olan Yaşar, bu arazide yetiştirdiği elmaları birçok ile gönderiyor.

1620604.jpg

HEM DERS ALANI HEM İSTİHDAM ALANI

Yaşar, derslerinin ardından ve sabah erken saatlerde bahçeye giderek ağaçların bakımını yapıyor ve damla sulama sistemi kuruyor. Bu sayede bahçe, doğal bir ders ortamının yanı sıra istihdam alanı haline geliyor.

YAKLAŞIK 200 TON ELMA ÜRETİYOR

Bahçede her aşamada çalışan Yaşar, zaman zaman öğrencilerini de yanına alarak uygulamalı eğitim veriyor. 60 dönüm arazinin 40 dönümünde elma yetiştiğini belirten Yaşar, diğer alanlarda ise kayısı, erik ve armut yetiştirdiğini ifade ediyor. Elmadan yılda yaklaşık 200 ton ürün elde ettiklerini söyleyen Yaşar, bu ürünleri Van ve çevresi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illere gönderdiklerini, hatta daha önce Irak'a ve Antalya'ya da meyve gönderdiklerini ekliyor.

Gönderdikleri elmalarda ilaç kalıntısı olmadığını ve aromasının yüksek olduğunu vurgulayan Yaşar, fabrikaların Van'dan gönderdikleri elmaları aroma artırıcı olarak kullandığını belirtti.

ekran-resmi-2023-10-31-13-41-23.png

AYNI ZAMANDA SEKTÖR OLUŞTURDU

Van'ın meyvecilik potansiyeline dikkat çeken Yaşar, "Hasat döneminde yoğun işçi geliyor. Van'da böyle bir sektör oluştu. Böylece bir istihdam alanı da oluşuyor. Van'daki güneş ışığı potansiyeli elmanın gelişimine olumlu etki ediyor. Aromasındaki en büyük etken güneş ışığı. Diğer bir faktör beslenme. Aynı zamanda burada depo ömrünü de uzatıyoruz yani neredeyse bahara kadar depoda kalabiliyor." dedi.

Prof. Dr. Yaşar, öğrencilerine üretim kültürünü aşıladığını ve onları üretime teşvik ettiğini belirterek öğrencilerine üretimin nasıl yapıldığıyla ilgili bilgiler aktardığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet