Elektrikli Otomobil İthalatında Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamında olmayan elektrikli otomobillerin ithalatında yeni düzenlemeler getirdi. Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 'izin belgesi' alma zorunluluğu ve satış sonrası hizmetler için ek şartlar belirlendi.

Yayınlanma:
Elektrikli Otomobil İthalatında Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı, elektrikli otomobil ithalatında tüketicilerin korunmasına yönelik yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe soktu. 29 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" ile, Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) kapsamında olmayan elektrikli araçların ithalatında yeni kurallar belirlendi.

İzin Belgesi ve Satış Sonrası Hizmetler

Bu düzenlemeye göre, belirli Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu (GTİP) elektrikli araçların AB ve STA imzalanan ülke menşeli olmayanlarının ithalatında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan izin belgesi alınması zorunluluğu getirildi. Ayrıca, ithalatı yapılacak otomobiller için Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurulması ve Türkçe çağrı merkezinin oluşturulması şartları aranacak.

Elektrikli araçların alım, satım, bakım ve onarımından sorumlu kişilerin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) veya Mesleki Yeterlik Kurumu tarafından verilen yeterlilik belgesine sahip olması gerekecek. İmalatçıların Türkiye’de yerleşik yetkili temsilcileri yanı sıra, batarya sistemlerinin izlenmesi ve denetimi ile ilgili işlemlerin ithalatçılar tarafından kabul edildiğine dair yazılı taahhütname verilmesi zorunlu hale getirildi.

Düzenlemenin Amacı ve Kapsamı

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında, bu düzenleme ile elektrikli araçların ithalatında tüketici güvenliği, satış sonrası hizmet kalitesinin artırılması, batarya parkının izlenmesi, şarj istasyonu ve güç takibinin yanı sıra batarya geri dönüşüm süreçlerinin daha etkin yönetilmesi hedeflendiği belirtildi. Bu düzenlemenin, elektrikli araçlar ve oluşturacakları ekosistemin düzenlenmesine katkı sağlaması ve yerli üretim ile tüketici korumasını desteklemesi amaçlanıyor. Ticaret Bakanlığı, ithalat politikalarını bu hedefler doğrultusunda etkin bir şekilde düzenlemeye devam edeceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet