Meteoroloji Örgütü'nden El Nino uyarısı!

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yayımladığı 'Geçici 2023 Küresel İklim Durumu' raporunda, son yıllarda yaşanan rekor sıcaklıkları ve iklim değişikliğinin etkilerini detaylı bir şekilde ele aldı.

Yayınlanma:
Meteoroloji Örgütü'nden El Nino uyarısı!

WMO'nun raporuna göre, 2023 yılında Kuzey Yarım Küre'de etkisini gösteren El Nino olayının, 2024 yılındaki küresel sıcaklıkları daha da artıracağı belirtildi. El Nino'nun zirveye ulaşmasının ardından küresel sıcaklıklar üzerinde büyük etkiye sahip olacağına dikkat çekildi. 2023 yılı, ekim sonuna kadar olan verilere göre, sanayi öncesi dönemden 1,40 santigrat derece daha sıcak olarak kaydedildi, bu durum yılın en sıcak yıllarından biri olacağını doğruluyor.

Karbon Dioksit Seviyeleri ve Deniz Seviyesindeki Yükseliş

Raporda, havadaki karbondioksit seviyelerinin sanayi öncesi döneme göre yüzde 50 daha yüksek olduğu, bu durumun ısıyı atmosferde hapsederek sıcaklıkların gelecek yıllarda da artmaya devam edeceği anlamına geldiği vurgulandı. Ayrıca, 2013-2022 yıllarında deniz seviyesindeki yükseliş oranının, okyanus ısınması ve buzulların erimesi nedeniyle önceki on yıla göre iki katından fazla olduğu bildirildi. İsviçre buzulları gibi bazı bölgelerdeki buzullar, son iki yılda hacimlerinin yaklaşık yüzde 10'unu kaybetti.

Yenilenebilir Enerji ve Aşırı Hava Olayları

2022'de yenilenebilir enerji kapasitesinin, özellikle güneş ve rüzgar enerjisi alanında yüzde 10 oranında arttığı belirtilen raporda, aşırı hava ve iklim olaylarının dünya genelinde büyük etkiler yarattığına dikkat çekildi. Bunlar arasında büyük seller, tropikal kasırgalar, aşırı sıcaklık ve kuraklık ile bunlara bağlı yangınlar yer aldı.

Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da Rekor Sıcaklıklar

Raporda, özellikle 2023 yılının temmuz ayında Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da yaşanan aşırı sıcaklıklara dikkat çekildi. Bu bölgelerde, İtalya, Tunus, Fas ve Cezayir'de rekor yüksek sıcaklıklar bildirildi.

WMO Genel Sekreteri'nin Açıklamaları ve COP28

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, raporda yer alan açıklamasında, sera gazı seviyelerinin ve küresel sıcaklıkların rekor düzeyde olduğuna dikkat çekti. Aşırı hava koşullarının yaşamları ve geçim kaynaklarını etkilediğini belirten Taalas, herkesin erken uyarı hizmetleriyle korunmasının zorunlu olduğunu vurguladı. Rapora, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28) bilgi sağlamak amacıyla yer verildiği belirtildi. Nihai raporun 2024'ün ilk yarısında yayımlanması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet