NASA, uzayda embriyo büyüttü

NASA, yine bir ilke imza attı. Uzayda embriyo büyütmeyi başardı. Büyüyen embriyolar dünyaya yeniden gönderildi.

Yayınlanma:
NASA, uzayda embriyo büyüttü

Uzayda büyütülen embriyo, tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. New Scientist tarafından paylaşılan haberde, bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) ilk defa bir embriyo büyüttü. Araştırmaların ardından başyazar Teruhiko ve ekibi tarafından hazırlanan dondurulmuş zigotlar, 2021 Ağustos ayı itibariyle ISS'e gönderilmişti.

UZAYDA EMBRİYO BÜYÜTÜLDÜ

Uzaya gönderilen dondurulmuş fare zigotları, astronotlar tarafından 2 hücreli embriyo (zigot) kültürünün rahim dışında hayatta kalacakları süre boyunca büyüttü. Bu süre 4 gün ile sınırlı olurken, kimyasal işlemlerle bozulması önlenerek yeniden dünyaya gönderildi. Araştırmacılar tarafından, mikro yer çekimi ve yüksek radyasyon ortamında büyüyen fare embriyolarında, DNA ve yapı bozulmasının gözlemlenmediğini paylaştı.

Fetüs ve plasenta oluşumunda normal ilerlemeler kaydedildi. Uzay boşluğunda yer alan aşırı radyasyonun fare embriyolarındaki DNA dizilimlerine zarar vermemesinin tek açıklamasının, uzun bir süre maruz kalmamasından dolayı olduğu paylaşıldı.

NASA ARACILIĞIYLA GÖNDERİLDİ

Teruhiko Wakayama çalışmaların ardından açıklamalar yaptı. Dünya'dan Mars gezegenine 6 aydan uzun süren yolculukların, gebelerin de bulunması ihtimaline karşı önlem olarak çalışmanın süreci ve güvenliğinin teyit etmede önemli bir adım olduğunu paylaştı. Test sonucunda uzayda memeli türlerin çoğalmasının mümkün olabileceğine dikkat çekildi. Mikro yer çekiminde doğumun zorluklarının henüz bilinmediğini paylaştı.

Fareler üzerinde yapılan deneyde, gebeliklerin ikinci yarısında, NASA aracılığıyla 9 - 11 günlüğüne uzaya gönderildiği paylaşıldı. Hamile olan farelerin dünyaya döndükten sonra ortalama ağırlıkta yavrular doğurduğu dikkatlerden kaçmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet