Türkiye'de Mahalli İdareler Seçimi 2024: Seçim Süreci ve Detayları

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimine hazırlanıyor. Yerel yöneticilerin belirleneceği bu önemli seçimde, Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği takvim doğrultusunda bir dizi süreç işlemektedir.

Yayınlanma:
Türkiye'de Mahalli İdareler Seçimi 2024: Seçim Süreci ve Detayları

Seçmen Listeleri ve Bilgi Kağıtları:

Seçmen listeleri muhtarlıklarda askıya çıkarıldı ve seçmenler, isimlerini 17 Ocak Çarşamba gününe kadar kontrol etmelidir. Listede isimlerini bulamayanlar, il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvurmalıdır. Seçmen bilgi kağıtları 29 Şubat'ta dağıtılmaya başlanacak ve 24 Mart'ta dağıtım tamamlanacaktır.

Siyasi Partiler ve Adaylar:

YSK, seçime katılabilecek 36 siyasi partiyi belirledi. Aday adayı listeleri 31 Ocak'a kadar, eksikliklerin tamamlanması ise 22 Şubat'a kadar yapılacak. Geçici aday listeleri 23 Şubat'ta, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta ilan edilecek.

Oy Kullanma ve Sayım Süreci:

Seçmenler, büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayanlar için "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak. Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanılacaktır. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy kullanılacaktır.

Oy Pusulaları ve Zarflar:

Oy pusulalarının renkleri belirlendi: büyükşehir belediye başkanlığı için "beyaz", il genel meclisi üyelikleri için "turuncu", belediye başkanlıkları için "mavi", belediye meclis üyelikleri için "sarı" renkli olacaktır. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacaklardır.

Oy Verme ve Sayım Zamanları:

Oy verme işlemi doğudaki 32 ilde 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecektir. Oy verme saatleri içinde başlamadan önce ve bitmeden önce oylar sayılmayacak, seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar dahi oy verme bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılmayacaktır. Sayım sırası büyükşehirlerde "büyükşehir belediye başkanlığı", "belediye başkanlığı", "belediye meclisi üyeliği" ve "muhtarlık", diğer illerde ise "belediye başkanlığı", "belediye meclisi üyeliği", "il genel meclisi üyeliği" ve "muhtarlık" olarak belirlenmiştir.

Yurt Dışı ve Cezaevindeki Seçmenler:

Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamazken, cezaevinde bulunan hükümlüler için cezaevlerinde sandık kurulacaktır.

Bu seçim, Türkiye'nin yerel yönetimini belirlemede kritik bir rol oynayacak. Seçim sürecinde tüm vatandaşlar, belirlenen tarihler ve kurallar çerçevesinde oy kullanma hakkına sahip olacaklar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet