COVID-19'un Yeni Varyantı JN1 Dünya Genelinde Yayılıyor

COVID-19'un yeni varyantı JN1, birçok ülkede görülmeye başlandı. Omicron varyantıyla benzer belirtiler gösteren JN1, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetlerini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, virüsün mutasyonuna karşı aşılamayı ve önlemleri vurguluyor.

Yayınlanma:
COVID-19'un Yeni Varyantı JN1 Dünya Genelinde Yayılıyor

Dünya genelinde COVID-19'un yeni bir varyantı olan JN1, Amerika, Hollanda, Fransa, İngiltere, Portekiz, İspanya, Japonya, Çin ve Avustralya gibi birçok ülkede tespit edildi. Milliyet’in haberine göre, Omicron varyantına benzer belirtiler gösteren JN1, özellikle karın ağrısı, kusma ve ishal şikayetlerinin artmasıyla dikkat çekiyor.

Uzmanların Değerlendirmeleri ve Önlemler

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, JN1 varyantı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ceyhan, virüsün mutasyona uğramaması için insanlar arasındaki geçişin engellenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, koronavirüs belirtilerinin hafiflemesiyle insanların korunma önlemlerini bırakmalarının virüsün mutasyona uğramasına neden olduğunu vurguladı. Ceyhan, “Geçen haftalarda ben de COVID oldum. Hafif geçiyor diyoruz, ancak korunmayı da bırakınca virüs mutasyona uğruyor,” diyerek virüsün hafif seyretse bile tehlikeli olabileceğini söyledi.

JN1’in Öne Çıkan Belirtileri ve Etkileri

Medipol Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, COVID-19'un hala dünya genelinde haftada 15 bin kişiyi hastaneye yatırmasına ve 1000 kişinin ölümüne neden olduğunu belirtti. JN1 varyantının Omicron'un BA.2.86 varyantının spike proteininde oluşan mutasyonla ortaya çıktığını ve bu durumun bilim camiasında heyecan yarattığını söyledi. Akkoyunlu, spike proteinin virüsün hücreye tutunmasını sağlayan ve aşıların hedeflediği bir protein olduğunu vurguladı.

Bu yeni varyantın yayılımı ve etkileri, halk sağlığı açısından endişe yaratırken, uzmanlar aşılamayı ve korunma önlemlerini sürdürmenin önemini vurguluyor. JN1'in ortaya çıkışı, pandeminin halen devam ettiğini ve virüsle mücadelenin bitmediğini gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet