CHP Alanya'dan ekonomi eleştirisi! "Gelirlerde ciddi azalma yaşandı"

CHP Alanya İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Toksöz, Alanya'da vatandaşların son 5 yılda gelirlerinde ciddi bir azalma yaşandığını belirterek, ekonomik sıkıntıları dile getirdi.

Yayınlanma:
CHP Alanya'dan ekonomi eleştirisi! "Gelirlerde ciddi azalma yaşandı"

CHP İlçe Teşkilatı Haftalık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından gündeme dair açıklamalar yapan CHP Alanya İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Toksöz, önce İsrail ve Filistin arasında yaşananlara değindi. Toksöz, İsrail’in Gazze’deki hastaneye yaptığı ve 500 kişinin öldüğü saldırının kabul edilemez olduğunu söyledi.

“2001’DE 26 ALTIN ALINIRKEN ŞİMDİ 4 ALTIN ALINIYOR”

Ekonomiye de değinen Toksöz, “Ücretlilerin son 6 yılda ekonomiden aldığı pay 9 puan düştü. Hemen hemen ana imalat sektörlerinin tamamındaki ücret seviyesi azaldı. 2001’de emeklilere verilen ücret ile bir kese 26 buçuk gram altın alınabiliyordu. 2023 Haziran ayına geldiğimizde ise emeklilere verdiğimiz maaş ile alınan altın sayısı 4’e düştü. 22 adet altın kayboldu. Başka ifade ile emeklilerin bırakın enflasyona sebep olacak harcama seviyesine ulaşmak, tam tersine geçimlerini sağlayacak gelir elde edemedi. Aldıkları ücret altın cinsinden yüzde 90 oranında azaldı. Asgari ücret zammından sonra bakar bir işçinin yaşam maliyetini dahi karşılamayacak seviyeye geldi. Seçim sonrası akaryakıt fiyatları inanılmaz seviyede. Bütün bunların sonucunda ücretlilere, emeklilere ödenen aylıklar erirken ücretlilerin enflasyonu yükselttiği iddiası çok gerçekçi görünmüyor. Ülkemizde yaşanan talep enflasyonu değil, maliyet enflasyonu. Türk Lirası’nın Dolar karşısında değer kaybetmesi çok ciddi bir maliyet artışına sebep oldu. Ana etken bu. 2011’den itibaren ülkemize yabancı yatırımcı girişi hızlı şekilde azalıyor. Ücretliler tüketici kredileri ve kredi kartları ile ihtiyaçlarını giderebilecek başka kaynak bulamamış durumda. Tüketici kredilerindeki korkunç artış buna işaret ediyor. Türkiye’de 2021’den itibaren politika değişikliğine gidilerek bankaların faizleri hükümet baskısı ile düşürülerek bankaların reel sektöre kaynak aktarmasının yolu açıldı. Faizler baskılandığı için firmalar çok ucuz kaynaklara sahip oldu. Bununla birlikte yüksek kar elde ettiler. Buna karşın enflasyon baskılandığı için ücretliler ve emeklilerin gelir seviyesi hızlı şekilde eridi. Enflasyona sebep olan bilimden uzak ekonomiye uymayan, biraz ideolojik orijinli kararlardır. Alanya’da çalışan 180 bin civarında sigortalı çalışan var. 20 bin civarında Bağ-Kur’lu çalışan var. Bu çalışanları aileleri ile düşündüğümüzde 250-300 bin arası nüfusa denk geliyor. Alanya nüfusunun yüzde 80’i sabit veya dar gelirli. Son 20 yılda özellikle son 5 yılda düzenli gelirlerinde çok ciddi azalma meydana geldi. Bu durum enflasyona sebep olmaz. Tam tersine insanlar geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı yaşıyor. Hükümeti ve ekonomi yönetimini bu konuda ciddiyete davet ediyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet