Ali Babacan, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i anlattı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i anlattı.

Yayınlanma:
Ali Babacan, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i anlattı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i anlattı. Babacan şunları söyledi:

‘Davetimiz demokrasimizi ayağa kaldırmak içindir’

“Türkiye’yi güçlendirilmiş parlamenter sisteme davet ediyoruz. Davetimiz; özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu demokrasi içindir. Davetimiz; demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla yaşatan, kuvvetler ayrılığını tesis ederek, etkin denge ve denetleme mekanizmalarını güçlendiren yepyeni bir model içindir. Davetimiz; tam demokrasi içindir. Davetimiz; yepyeni bir toplumsal mutabakat sağlayarak, demokrasimizi ayağa kaldırmak içindir.”

‘Amacımız geçmişte uygulanan sistemlere dönmek değildir’

“Amacımız asla geçmişte uygulanan tekçi, merkeziyetçi, çoğunlukçu ve vesayetçi sistemlere geri dönmek değildir. Kim ‘eskiye dönüş’ diyorsa yalan söylüyor.”

‘Özgürlüklerin önündeki engelleri kaldıracağız’

“Ötekileştirme hissi doğuran tüm uygulamalara son vereceğiz. İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüklerinin önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Basın özgürlüğünü evrensel ölçülerde güvence altına alacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararların, derhal yerine getirilmesini güvence altına alacağız.”

‘Meclisimizi eskisinden güçlü hale getireceğiz’

“Meclisimize itibarını iade edeceğiz, eskisinden güçlü hale getireceğiz. Yürütmenin yasama üzerinde kurduğu tahakkümü kıracağız. Meclisin yasama ve denetleme fonksiyonlarını etkin bir şekilde yerine getirmesini sağlayacağız. Kanun yapım sürecini demokratikleştireceğiz. Meclisin yürütmeyi denetleme yetkisini güçlendireceğiz. Meclisin bütçe hakkını teminat altına alacağız.”

‘Yürütmeyi zayıflatmayacağız’

“Yasamayı güçlendirirken, yürütmeyi zayıflatmayacağız. Yürütmeye dair icrai yetkilerin bakanlar kurulu tarafından kullanılmasını sağlayacağız. Partili cumhurbaşkanı uygulamasına son vereceğiz.”

‘Yargıya müdahale kapılarını kapatacağız’

“Siyasi iktidarın yargıya müdahale kapılarını derhal kapatacağız. Demokratik siyasal sistemin merkezinde yer alan Anayasa Mahkemesi’nin etkinliğini artırmak ve bağımsızlığını güçlendirmek amacıyla yapısal değişikliklere gideceğiz. Mahkemeye bireysel başvuru hakkının kapsamını genişleterek temel hak ve özgürlükleri daha güçlü bir şekilde koruyacağız.”


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet