ARI:SİZ DE FARKINDASINIZ, İKTİDARDAN GİDİYORSUNUZ!”

“LİMANLARIN 49 YILDA KADAR DEVRİ GELECEĞİMİZE VURULMUŞ BİR İPOTEKTİR.”SİZ DE FARKINDASINIZ, İKTİDARDAN GİDİYORSUNUZ!”Daha önce özelleştirilen limanların işletme sürelerini ihalesiz 49 yıla kadar uzatılmasını da...

Yayınlanma:
ARI:SİZ DE FARKINDASINIZ, İKTİDARDAN GİDİYORSUNUZ!”

“LİMANLARIN 49 YILDA KADAR DEVRİ GELECEĞİMİZE VURULMUŞ BİR İPOTEKTİR.”

SİZ DE FARKINDASINIZ, İKTİDARDAN GİDİYORSUNUZ!”

Daha önce özelleştirilen limanların işletme sürelerini ihalesiz 49 yıla kadar uzatılmasını da içeren torba kanun teklifi muhalefetin itirazlarına rağmen AKP ve MHP’li milletvekillerin oylarıyla Meclis Genel Kurulu’ndan geçti.

Kanun teklifinin tümü üzerine aleyhte son konuşmayı yapan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı konuşmasına “İktidarın son dönemlerde çıkarmaya çalıştığı kanunlarda şunu görmekteyiz: Artık sizler de iktidardan gittiğinizin farkındasınız. Öyle ki çıkardığınız her değişiklikte “İktidardan nasıl olsa gidiyoruz, o nedenle satalım satabildiğimizi.” anlayışıyla düzenlemeler yapmaktasınız. Bakın, öyle düzenlemeler yapıyorsunuz ki ne kadar değerimiz varsa bir bir bunları elden çıkarıyorsunuz.” diyerek başladı.

Limanlarımızın kiralama sürelerinin 49 yıla uzatılmasına Katar’lılara ve yandaşlara sağlanan ayrıcalıkların Anayasa’ya ve kanunlara aykırı şekilde uzatılmasına “HAYIR” diyoruz diyen CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Şimdi, limanlar bir ülkenin en stratejik değerleridir. İşin öyle tarafı var ki hem güvenlik tarafı var hem ekonomik tarafı var hem siyasi tarafı var. Bu limanlar kiralanmış, şu an çalışıyor; evet, çalışıyor, çalışmaya devam etsin ama öyle bir düzenleme getirmektesiniz ki bakın, bu getirdiğiniz düzenlemeyle kira süresini belki de çoğunuzun göremeyeceği kadar uzatmaktasınız. Yani şimdi, 2070’lere kadar bu limanların kullanım hakkını devir yapıyorsunuz. Böyle bir devre, böyle bir devre yol açmaya sizin hakkınız var mı? Sözleşme yapılmış, bu süreyi kırk dokuz yıllığına uzatma imkânı getirmektesiniz. Örneğin, Antalya. Antalya Limanı, bakın, Antalya ticareti adına çok değerli ve önemli ve bakın, sürenin dolmasına daha altı sene var ve siz bu altı yıllık süreyi on dokuz yıl daha uzatmaya kalkmaktasınız. Bakın, böylelikle 2047 yılına kadar Antalya Limanı’nın kullanım hakkını Katarlılara kendi elinizle vermektesiniz. Şimdi, 2 milyar dolarlık bir ihracat var Antalya Limanı’nda. Sırf bu devirler nedeniyle, yüksek hizmet bedelleri nedeniyle orada ihracata büyük bir darbe vurulmakta.” dedi.

Konuşmasına “Sadece Katarlılar değil tabii ki yani sizin iktidarınıza yakın olan çok sayıda o bilindik şirketler için bu limanların kullanım sürelerini uzatmaktasınız.” diyerek devam eden Arı “Singapurlu bir işletme tarafından işletilen Mersin Limanı’nın 2043 yılında sözleşme süresi bitecek, on dokuz yıl süreyle daha uzatmaktasınız ve 2056 yılına kadar uzatma imkânı getirilmekte. Limak’ın işlettiği İskenderun Limanı 2061 yılına kadar, Albayrak Grubunun işlettiği Trabzon Limanı 2052 yılına kadar, Ciner Grubunun işlettiği Hopa Limanı on dokuz yıl daha uzatıldığında 2046 yılına kadar… Safi Katı Yakıt firmasının işlettiği Derince Limanı 2054 yılında bitecek, on yıl daha işletirse 2064, Ceynak Grubunun işlettiği Taşucu Limanı’na dokuz yıl daha ilave ederseniz 2070… Kimin ömrü yetecek 2070 yılına kadar belli değil. Eğer seçim zamanında yapılırsa sizin siyasi iktidar ömrünüz şurada en fazla bir buçuk yıl kalmış ama neredeyse elli yıl süreyle bu ülkenin geleceğine ipotek vurmaya çalışmaktasınız. Bakın, örneğin Antalya Havalimanı, beş yıl var daha sözleşme süresine, siz ne yaptınız? Kira sözleşme süresinin bitimine daha beş yıl var, daha o süre işletmeci tarafından kullanılmamış, yirmi beş yıl daha devam etsin diye yeniden ihaleye çıkardınız. Çünkü siz de farkındasınız ki iktidardan gidiyorsunuz. Kiracıların “Bizim bu kira hakkımız garanti altına alınsın.” taleplerini karşılamakla meşgulsünüz yani bu kiracılar, yandaşlarınız, Katarlılar diyor ki: “Siz gidiyorsunuz iktidardan, hiç olmazsa bizim kira hakkımızı garanti altına alın.” O nedenle, bu kira uzatmalarını vermektesiniz.” diyerek tepki gösterdi.

CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit ARI konuşmasını “Değerli arsaları da yine bir bir satmaktasınız. “Nasıl olsa iktidardan gidiyoruz, satalım ne bulduysak.” diyorsunuz. Bakın, 2021 yılı sonuna kadar -konuşmayı yaptığımız dönemde daha on beş gün varken- 1.500 taşınmazın satışı vardı Millî Emlak ve TOKİ tarafından. 2022 yılında 5.542 taşınmazın satılacağı şu an belli. Ülkenin ne kadar arazisi varsa, tarlası varsa bunların hepsini satmaya çalışıyorsunuz. İşte bunların hepsi sizin iktidardan gidişinizin, gitmeden de ne bulursak satalım anlayışının açık göstergesidir. Bu getirilen kanun teklifine biz Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak “HAYIR” diyoruz.” diyerek tamamladı.

Chp Antalya İl Başkanlığı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet